CooltCluj #12 – Evenimente culturale
Săptămâna 14-20 octombrie 2024 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Salut! Ai fost la vreun spectacol din cadrului Festivalului OM săptămâna asta? Eu am fost vineri la „Spații originale/ Gesturi legalizate”, un performance despre identitate și moșteniri. Mie instalația asta mi-a vorbit prin vocea caldă a bunicii care-mi spunea povești în vacanțele petrecute la Cluj și care-mi cumpăra gogoși cu vanilie când mergeam la piață. Am scris mai multe despre spectacol aici.
Una peste alta, au trecut 30 de ani de la lansarea filmului Pulp Fiction, iar eu încă nu l-am văzut. Știu, ăsta nu-i un lucru pe care să-l spui cu lejeritate. 😅 Dacă te regăsești și tu aici sau vrei să-l revezi într-o sală de cinema, o poți face la Victoria.
Luni, 14 octombrie
🎭 Teatru muzical original pentru adulți (cu taxă de participare) de la ora 19:00 la Stația Teatru/Muzical. Ce zici de o pauză de la muncă și de la tot ce e serios? Din septembrie, în fiecare luni de la 19:00, Stația Teatru / Muzical te așteaptă să cântați, să scrieți și să transformați totul în artă. Nu va fi ușor, dar va fi distractiv. Adonis Tanța va fi ghidul acestei aventuri, asigurându-se că fiecare dintre voi se simte în siguranță și liber să se exprime.
🎥 Proiecție aniversară Pulp Fiction | 30 de ani de la lansare (cu bilet) de la ora 19:30 la Cinema Victoria. O valiză misterioasă reunește viețile a doi asasini, un boxer, soția unui gangster notoriu și o pereche de hoți îndrăgostiți, în povești care se întrepătrund despre crimă și mântuire în Los Angeles.
Marți, 15 octombrie
🎥 Avanpremieră E timpul să iubești / We live in time (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Atunci când Almut (Florence Pugh) și Tobias (Andrew Garfield) se întâlnesc pentru prima oară, viețile le sunt schimbate pentru totdeauna. Se îndrăgostesc, își crează un cămin și își întemeiază o familie, dar un adevăr crunt iese la iveală, tulburându-le realitatea. Pornesc într-o călătorie în care, luptându-se cu timpul rămas, învață să prețuiască fiecare moment din drumul neconvențional pe care povestea lor de dragoste îl scrie.
🎥 Balul Pompierilor – invitată Doina Gecse-Borgovan (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Departamentul pompierilor dintr-un orășel de provincie dă o petrecere pentru a celebra a 86-a aniversare a fostului lider. Întregul oraș este invitat, dar lucrurile nu merg conform planului. Intriga se dezvăluie atunci când cineva fură premiile de la loterie. Filmul va rula în limba cehă cu subtitrări în limba engleză.
😊 Stand-up Comedy Open Mic (cu rezervare) de la ora 20:00 la Flying Circus. Cu: Traian Dobra. Rezervă-ți locul aici.
Miercuri, 16 octombrie
🎭 Cântece de speriat frica – IIC 2024 (cu bilet) de la ora 17:00 la Teatrul Național. „E o încercare de a „traduce” în cântec o mică parte a universului Hertei Müller, e privirea cu care i-am citit textele și rezultatul felului în care am simțit poezia ființei ei puternice și fragile. Micul spațiu al sălii Euphorion îi invită pe spectatori în interiorul lumii propuse de noi, printre cuvinte, lumini, pași, respirații, instrumente, întâmplări, personaje și batiste.” – Ada Milea
🎭 Magical deer - and the gravity (cu bilet) de la ora 19:00 la ZIZ - Art and Social Area. Patru artiști maghiari din România stabiliți la Budapesta au decis să adapteze pe scenă una dintre cele mai cunoscute opere din literatura maghiară, János Viteazul. Magical deer este o poveste despre migrare, o încercare de integrare, o luptă pentru a găsi un cămin, o oportunitate pentru o experiență comună. Spectacolul este o colaborare între artiști care, din cauza diferențelor culturale, a problemelor de subzistență, din nevoia de a căuta noi impulsuri sau pentru a se dezvolta pe plan personal și artistic, au decis să plece de acasă. János Viteazul nu apare deloc pe scenă, dar povestea lui se ascunde mereu în fundal. Ce este Acasă și ce înseamnă să ajungi Acasă?
🎭 Am bombardat New Haven – IIC 2024 (cu bilet) de la ora 19:30 la Teatrul Național. Bazat pe eterna simbioză dintre artă și viață, textul lui Heller reprezintă o demonstrație a forței teatrului în confruntarea deseori traumatică cu realitatea. O echipă de actori pregătește un spectacol generic despre război, iar frenezia lor performativă se amplifică treptat până ce ficțiunea asaltează și ultima redută a lumii concrete, care la rândul ei luptă pentru a-și restabili dominația asupra scenei.
🎥 E timpul să iubești (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Atunci când Almut (Florence Pugh) și Tobias (Andrew Garfield) se întâlnesc pentru prima oară, viețile le sunt schimbate pentru totdeauna. Se îndrăgostesc, își crează un cămin și își întemeiază o familie, dar un adevăr crunt iese la iveală, tulburându-le realitatea. Pornesc într-o călătorie în care, luptându-se cu timpul rămas, învață să prețuiască fiecare moment din drumul neconvențional pe care povestea lor de dragoste îl scrie.
🎭 Partea 1. Iubirea / I. Rész. A szeretet, spectacol în cadrul programului comun Coleg / Kolléga (cu bilet) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Spectacolul abordează tema iubirii în formele ei diverse, urmărind contextele în care învățăm să iubim sau să vorbim despre iubire. Ce bagaje emoționale moștenim? Cum facem față pierderilor? E iubirea un sentiment sau o acțiune? „Partea 1. Iubirea” e un colaj de momente care trece de la clișeu la autoironie, de la povești personale la autoficțiune și planuri imaginare. O încăpățânare de a ajunge la iubire, în timp ce în lume se întâmplă exact opusul.
🧠 Bonus: Back in Business Speed Networking Party by Creators.comm (cu taxă de participare) de la ora 19:00 la Meron Gallery. Ai ocazia să interacționezi rapid, într-o manieră relaxată și alertă, cu antreprenori, freelanceri și angajați din diverse industrii pentru a face schimb de idei și a lega posibile colaborări. Evenimentul este deschis pentru oricine, indiferent că este angajat, antreprenor sau freelancer.
Joi, 17 octombrie
🌱 Mediere Culturală+: Există abordări eco-critice în arta destinată copiilor? (gratuit, pe bază de înscriere) de la ora 16:00, online. Iulia Iordan, co-fondatoare a Asociației De Basm și cercetător la Școala Doctorală CESI, va aborda într-un mod reflexiv și auto-reflexiv procesul de creație și contactul dintre publicul tânăr și câteva cărți din literatura română contemporană pentru copii. Cărțile alese pentru a inspira activitățile din cadrul întâlnirii abordează teme ecologice din diverse perspective, cum ar fi: cum literatura poate provoca și invita tinerii la o relație mai responsabilă cu natura, utilizarea metaforelor ca instrumente de reflecție asupra problemelor complexe, mediate prin artă și exemple de proiecte colaborative între autori, copii, artiști și oameni de știință.
🎭 Zeițe de categoria B – IIC 2024 (cu bilet) de la ora 17:00 la Teatrul Național. Zeițe de categoria B este un spectacol-eveniment care își propune să aducă pe aceeași scenă actrițe din trei orașe și trei teatre diferite, aplaudate în spațiile geografice în care joacă, dar mai puțin cunoscute în afara lor: Elena Ivanca (actriță a Teatrului Național „Lucian Blaga” Cluj), Ioana Dragoș Gajdó (actriță a Teatrului „Regina Maria” Oradea), Silvia Luca (actriță a Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani).
🎥 Proiecție unică: Singură cu tata / Scrapper de la ora 18:00 la Cinema Victoria. Georgie are 12 ani şi trăieşte singură în Londra. Nu are nici o problemă că în viaţa ei nu există niciun adult, ba chiar îi place la nebunie asta. Fură biciclete cu Ali, amicul ei, şi le vinde ca să câştige un ban. Acasă, totul e plin de magie: păianjenii, colegii ei de apartament, se ironizează încontinuu, iar din dormitorul mamei pare să crească un turn bizar ce atinge cerul. Într-o zi, tatăl înstrăinat al lui Georgie se întoarce pe neaşteptate, iar fata trebuie să admită că viaţa ei nu este deloc aşa roz.
🎭 Îngrijtorul // spectacol lectură (cu bilet) de la ora 19:00 la REACTOR de creație și experiment. Într-un viitor îndepărtat, după ce toate resursele planetei au fost consumate, singura formă de organizare rămâne „Masa & Meriba”, Compania la care toată omenirea este angajată din naștere. Angajații au o datorie față de Masa & Meriba și față de Pământ, datoria de a regenera Planeta prin ani de muncă. Din Turnul de Veghe, Îngrijitorul urmărește mișcările fiecărui om și penalizează orice acțiune care nu e productivă pentru Companie. Deși angajat loial Companiei și valorilor ei, până și acesta are dorințe egoiste. Vrea să o scape pe mama lui, care abia mai poate munci din cauza problemelor de sănătate, de datoria ei. Îngrijitorul vrea să demonstreze că este angajatul perfect, sperând să primească la schimb câțiva ani de odihnă pentru mama sa. Când planul lui este descoperit, Compania vine cu o altă propunere în schimbul șansei la libertate.
🎭 Pietonul aerului – IIC 2024 (cu bilet) de la ora 20:00 la Teatrul Național. Soare, liniște, iarbă verde, ciripit de păsări, cer albastru, copii care se joacă în parc, condițiile ideale pentru ca un scriitor să își găsească inspirația în căsuța lui comodă și intimă. Dar lucrurile nu stau de fapt niciodată așa. Lumea nu este ceea ce pare. O bombă nu face războiul, așa cum o rândunică nu face primăvara. Artistul e însă singurul pieton al acestui aer pe care se sprijină, încet, cu vârful piciorului, luându-și avânt.
😊 Stand-up Comedy show (cu bilet) de la ora 20:00 la Flying Circus. Cu: Paul Socol, Paul Szabo, George Mesaroș și Mircea Rotariu.
🎶 Live Concert Baby Elvis de la ora 21:00 la Atelier Cafe. Apărută în primăvara anului 2015, BABY ELVIS s-a născut în timpul unui jam session electrizant în pivnița unei mori abandonate din Oradea. De atunci, trupa a cântat în toată țara și a participat la festivaluri importante din România și din străinătate, în special o prezență pe Main Stage la festivalul INmusic, Zagreb în 2024.
Vineri, 18 octombrie
🎭 Partea 2. Puterea / II. Rész. A Hatalom, spectacol în cadrul programului comun Coleg / Kolléga (cu bilet) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. 5 performeri și o instalație video parcurg diferite etape ale istoriei omenirii văzute ca manifestări ale voinței de putere. Dacă puterea e un motor fundamental al lumii, atunci ea dă naștere atât regulilor și structurilor sociale, cât și haosului și dezastrului. Spectacolul reprezintă partea a doua din trilogia Solidarității, fiind construit în antiteză cu spectacolul Partea 1. Iubirea. Spectacolele trilogiei funcționează independent, sunt de sine stătătoare și nu e necesar ca vizionarea lor să fie cronologică.
🎶 Getchoo – Lansare album „WILL” / Guest: Abrupt (cu bilet) de la ora 20:00 la Flying Circus. Getchoo este o formație bucureşteană de indie rock/rock alternativ activă din 2023. Într-un an s-a dezvoltat trecând de la proiect solo la trupă propriu-zisă, iar cei patru membri cu vârsta medie de 20 de ani au împachetat compozitiile acumulate sub forma albumului „WILL”. Un amalgam de influențe şi stiluri muzicale, piesele WILL au în comun vulnerabilitatea cu distors, refrenurile memorabile şi stilul DIY de înregistrări pe care s-a construit sunetul Getchoo.
🎶 COMA (cu bilet) de la ora 20:00 la FORM Space. COMA este o formație rock românească, înființată în anul 1999, în București, ca grup nu-metal, din foști membri ai trupelor Daft Allison si Ska Burger.
🎶 Țapinarii live (cu bilet) de la ora 21:30 la Hardward Pub. Versuri sincere despre căsătorie, amante, copilărie, parenting, divorț, criza de 40, pitzipoance, libertate, fericire.
Sâmbătă, 19 octombrie
🎥 Proiecție urmată de atelier de animație pentru copii: Oamenii-lup / Wolfwalkers (cu bilet) de la ora 10:00 la Cinema Victoria. În cadrul atelierului intensiv de animație stop-motion, copiii vor descoperi cum pot crea povești animate cu ajutorul unor obiecte de uz casnic sau personaje create chiar de ei. Pe parcursul atelierului aceștia vor învăța noțiunile de bază ale animației stop-motion folosind software-ul și echipamentul standard din industrie. Despre film: În vremuri când lumea e dominată de superstiţii şi magie, lupii sunt consideraţi creaturi demonice, iar natura, un rău ce trebuie supus voinţei umane. Micuța Robyn visează să devină vânător şi ajunge cu tatăl ei în Irlanda pentru a ajuta la prinderea ultimei haite de lupi. Dar Robyn o salvează pe Mebh, o fetiţă sălbatică, iar prietenia lor o va face să descopere tribul oamenilor-lupi: nu trece mult şi Robyn va deveni exact ceea ce tatăl ei trebuie să distrugă.
🎧 Lansare LOC (eveniment gratuit) de la ora 16:00 în Parcul Central. Cu ajutorul aplicației de realitate augmentată LOC, vizitatorii parcului se pot imersa într-o serie de instalații interactive care explorează elemente mai puțin cunoscute ale biodiversității acestui loc atât de îndrăgit. Instalațiile virtuale au fost dezvoltate de artiști locali în colaborare cu specialiști în ecologie și biodiversitate, în urma unei colaborări dintre REACTOR și Clujul Sustenabil. Participanții sunt rugați să aibă la ei telefoanele cu bateria încărcată și o pereche de căști.
🎭 Cum s-a îndrăgostit Domnul Gherase de Clara Smith – IIC 2024 (cu bilet) de la ora 17:00 la Teatrul Național. Un spectacol bazat pe o poveste reală. Clara locuiește în Ghana. Alexandru, în România. Clara are 34 de ani. Alexandru, 77. Se înțeleg bine, în ciuda diferenței de vârstă, a erorilor de traducere, a discrepanțelor culturale și a lucrurilor pe care și le ascund reciproc. Clara e hotărâtă să ducă relația lor la următorul nivel. Pentru Alexandru însă, nu e atât de simplu – oscilează între trecutul de care îi e greu să se despartă și o nouă dragoste pe care n-ar fi crezut-o posibilă atât de târziu.
🎭 Pénelopeia // a Maladype Színház Kolozsváron // Teatrul Maladype la Cluj (cu bilet) de la ora 19:00 la ZIZ - Art and Social Area. Penelopeia, epopeea lui Homer, Odiseea, războiul troian, precum și Penelopa, regina din Ithaca, întruchiparea fidelității feminine, sunt adaptate într-o manieră originală de Margaret Atwood: o rezonanță și reflecție modernă a poveștii Penelopei, transpusă într-o structură dramatică. Regia lui Balázs Zoltán reinterpretează cunoscuta poveste antică din perspectiva personală a Penelopei, soția curajoasă și ingenioasă a lui Odiseu, care a trecut prin multe încercări, accentuând aspectele feminine ale mitului.
😊 Stand-up Comedy mai woke așa (cu bilet) de la ora 19:00 la Klausen Pubhouse. George Mesaroș pe care îl știi de la Statistic Vorbind și de la Open Micurile de la Klausen, Beniamin Vatavu pe care l-ai văzut la Stai Puțin, Larisa Bănuță și Anca Munteanu pe care le știi de la rezidența Change the punchline! de la The Fool îți aduc împreună stand-up comedy mai woke.
🎶 JP Cooper (cu bilet) de la ora 19:30 la FORM Space. JP Cooper este un artist britanic, din Manchester, a cărui carieră muzicală a început în 2012 cand a lansat primele sale două ep-uri, EP1 si EP2 și a colaborat cu artistul olandez Don Diablo. În muzica compusă de JP Cooper putem găsi influențe de la soul la trop house sau de la alternative rock la neo-folk.
🎶 ZIMBRU – lansarea albumului „Rest your anger in my lap” (cu bilet) de la ora 20:00 la Flying Circus. Zimbru este o formație indie, art-rock cu elemente de jazz infuzate.
Duminică, 20 octombrie
🧠 Atelier de scriere și explorare psihologică: Călătoria eroului (cu plată) de la ora 10:00 la Psiholab. Cu toții suntem conectați la nevoia fundamentală de a asculta povești și de a ne înțelege pe noi înșine. Printr-o serie de exerciții practice și discuții interactive, vei explora cum structurile mitologice pot dezvălui adâncimile psihicului uman și pot transforma poveștile personale în narațiuni captivante și puternice.
🎭 Jack și vrejul de fasole (cu bilet) de la ora 11:00 la Teatrul de Păpuși „Puck”. „Povestea personajului principal, Jack, este cea a unei deveniri simbolice. Avem aici un veritabil ritual de trecere disimulat într-o aventură fantastică în urma căreia copilul devine un erou, schimbând atât viața lui cât și a celorlalți. Dar, față de povestea originală, aici totul se întâmplă dezinteresat, ca o consecință directă a altruismului și bunătății”, descrie regizorul.
🎶 Concert Fun Lovin Criminals (cu bilet) de la ora 19:00 la FORM Space. Fun Lovin' Criminals vin din New York și sunt activi din 1993. O formație care abordează un rap rock, dar în care se regăsesc influențe de funk, R&B, jazz și chiar punk. Cu șase albume de studio lansate și încă șapte compilații, Fun Lovin' Criminals au cunoscut succesul mainstream la începutul anilor 2000 cu albumul 'Loco', material care a ajuns pe poziția 5 în UK Albums Chart. Acest lucru a fost cumva anunțat și de faptul că discul de debut, „Come Find Yourself”, a petrecut doi ani în UK Album Chart.
Dacă au ajuns pe la urechile tale și alte evenimente care au loc săptămâna viitoare și nu le-ai observat în ediția de azi, te rog să lași detaliile lor în comentarii. E păcat să nu aflăm mai mulți de ele.
Probabil primești acest newsletter de câteva săptămâni. Până acum, ți-ai format deja o părere despre el. Dacă crezi că e ceva ce aș putea face mai bine sau mai diferit decât acum aștept să-mi spui în comentarii, în formularul de pe site sau într-un mesaj privat.
📣 Sâmbătă, 19 octombrie, trimit a doua ediție de Coolturalist, newsletterul din care afli noutăți din artă și cultură, citești interviuri cu artiști și oameni care au avut curaj să urmeze drumuri mai puțin bătătorite și dai de recomandări de ce să mai citești, vezi sau încerci. Urmează un interviu cu Zavatos (pe care merită s-o urmărești). Te poți abona aici.
Să ne citim cu bine! 🌞