CooltCluj #14 – Evenimente culturale
Săptămâna 28 octombrie – 3 noiembrie 2024 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Salut! Ca să-ți faci o idee despre cum va fi săptămâna următoare – am stat două ore să culeg evenimentele (și-asta nu e puțin). 😄 Explorăm prin muzică ce înseamnă să fii viu, stăm față-n față cu confuzia și căutările și vedem care-i treaba cu cabaretul despre burnout și cu accidentele care iau forma unor cântece, mișcări sau situații.
În plus, vineri își deschide porțile MINA Cluj. Spor la răsfoit evenimente!
Luni, 28 octombrie
🎭 Teatru muzical original pentru copii (cu plată) de la ora 17:00 la Stația Teatru/Muzical. Copilul va învăța tehnică vocală și interpretativă, actorie și mișcare scenică, scriere creativă și va face parte din spectacole.
💃🏻 Curs de dans pentru începători – Salsa & bachata (pe bază de înscriere) de la ora 18:30 la Latin Beat Dance Company. Prima oră este gratuită.
Marți, 29 octombrie
🌱 Forumul Medierii Culturale 2024 (eveniment gratuit) marți și miercuri de la ora 10:00 la Qub Education. „Învățăm de la Natură” este tema centrală a celei de-a șasea ediții a Forumului Medierii Culturale, care explorează modul în care natura poate deveni atât un mediu, cât și un subiect al medierii culturale, pedagogiei, educației și comunicării științifice. Forumul încurajează colaborarea dintre artă, știință și educație pentru a dezvolta practici sustenabile și soluții inovatoare. Înscrierile sunt deschise până pe 27 octombrie (azi), iar participarea este gratuită.
🎭 Jamsession teatru de improvizație (pe bază de donație și înscriere) de la ora 18:30 la Education Studio. Cum ar fi ca într-o situație să nu știi ce urmează și asta să fie ok? Cum ar fi să pui pe pauză filmele din cap până vezi și tu cum se întâmplă lucrurile în prezent? Cum ar fi să fii mai lejer și încrezător în situații provocatoare? Ești invitat/ă la un jamsession de teatru de improvizație în care vei lua spontan frica de mână și vei merge cu ea în scene nemaivăzute, nemaijucate, nemaigândite, asta pentru că vor fi inventate pe loc.
🎥 Unrueh / Unrest (eveniment gratuit) de la ora 19:00 la Casa Tranzit. Noile tehnologii transformă un oraș elvețian al ceasornicarilor din secolul al XIX-lea. Josephine, o tânără muncitoare, produce roata balansierului, care mișcă inima ceasului mecanic. Modul în care ajunge să experimenteze și să înțeleagă banii, timpul și munca o determină să se implice în mișcarea locală a ceasornicarilor anarhiști, unde întâlnește un călător rus, pe prințul Piotr Kropotkin. Proiecția filmului va fi urmată de o discuție cu publicul la care vor participa Alexey Evstratov, cel care-l joacă pe Piotr Kropotkin în film.
🎭 Chiritza în concert (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Cu aerul ei de superioritate afișat, cocoloșindu-și fetele pe care le vede de zece ori mai frumoase decât sunt, mereu la vânătoare de bani și averi, tiranică, dar emoționându-se la orice mic cadou sau compliment, alunecoasă în relațiile cu bărbații și leșinând în fața atenției primite de la cei cu relații și influență, Chiritza nu ne poate fi totuși complet antipatică. E un Monsieur Jourdain în variantă feminină românească, pe care Ada Milea și Anca Hanu îl învestesc cu o nouă energie de un comic exploziv, ridiculizând toată gama de false pretenții, snobism, lipsă cultură și sensibilitate kitsch.
🎭 Maratonul AUZIT: 3 spectacole radiofonice de la ora 19:00 (marți, miercuri și joi) pe canalul de YouTube și Spotify AUZIT. (1) „Umami” de Teodora Savu – Estera visează să devină dansatoare, dar de la 15 ani viața i se va schimba. De atunci totul se transformă într-o cursă printre refuzuri, subestimări, schimbări de drum, îndrăgostiri și revelații, scopul ultim fiind mereu același: să fie percepută ca fiind normală. Când nu are soluții, când nu mai vrea nimic, cand a obosit de lume, Estera gătește - căutând continuu, obsesiv rețeta fericirii în Umami. (2) „Copilul tururor” de Lucia Marneanu – One woman show care explorează aspectele problematice ale relației mamă-copil. El începe cu imaginea idealizată a mamei, trece apoi prin fațetele și urmele unei conviețuiri otrăvite și se termină cu licărul unei posibile vindecări, cu asumarea ca individ adult, desprins de figura maternă. (3) „Broscoiul” de Alex Gorghe – Este o fabulă contemporană despre iubire, trădare și rușine publică. Zâna și Broscoiul, un cuplu fericit dintr-o pădure fermecată, trec printr-o criză când Broscoiul îi cere Zânei un „secret” intim.
🎥 Seară de film (cu bilet) de la ora 19:00 la Cinema Dacia. Vei vedea povestea lui Damian, un tânăr ambițios dintr-un sat mic din Moldova, care pleacă spre Moscova cu vise mărețe de a deveni medic. Odată ajuns acolo, realitatea îi arată o altă față, departe de așteptările sale. Întâlnirea cu consăteanul său, Anton, îi dă viața peste cap, iar Damian este pus în fața unor alegeri dificile: să rămână sau să plece, ce este bine și ce nu, ce este moral și ce este normal, ce vor ceilalți de la el și ce își dorește el cu adevărat de la viață.
🎭 Într-o zi (pe bază de rezervare) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. „Acest spectacol a început undeva pe un vas de croazieră. Acest spectacol a început cu alt spectacol în care făceam glume despre faimoasa întrebare „unde te vezi peste 5 ani?”. Acest spectacol a început cu un cântec. Acest spectacol a început în ziua în care mi-am împlinit visul...”. Într-o zi este un spectacol despre confuzie și căutări, despre visuri îndeplinite și nu prea, despre dorințe și absența lor. E un spectacol care îmbină date autobiografice cu autoficțiune.
🎥 Bonnie & Clyde – CultClassics (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Filmul din 1967, regizat de Arthur Penn, a fost un succes instant în SUA, reînviind iubirea pentru genul thriller și filmele polițiste. O chelneriță plictisită, Bonnie Parker (Faye Dunaway), se îndrăgostește de un fost pușcăriaș pe nume Clyde Barrow (Warren Beatty), iar împreună încep o serie de crime violente prin țară, furând mașini și jefuind bănci.
🎭 Marile A – un cabaret despre adicție – Premieră (cu bilet) de la ora 20:00 la Stația Teatru/Muzical. MC Pasiune, cunoscut fanilor din Marele B – cabaretul despre burnout, are acum probleme mari cu consumul de substanțe. Mai ales cu ceva foarte nasol numit SPER – sperăm că nici n-ați auzit de el. Așa că are nevoie (din familie, din bloc, din partea statului, din mare) de un Salvator sau o Salvatoare. Cine credeți că va fi, oare? Cu: Adonis Tanța, Cristina Tureanu, Paula Maria Seichei, Rácz Endre și Renata Burcă.
Miercuri, 30 octombrie
🖼️ SIMETRII (vernisaj) de la ora 18:00 la Muzeul de Artă. Simetrii este o expoziție de grup în care artiștii din mai multe regiuni geografice și culturale se reunesc sub paladiul expresivității și al dorinței de prezentare și promovare a creațiilor artistice și a ideilor care stau în spatele acestora. Expoziția poate fi vizitată până în 17 noiembrie.
📖 Lansare și lectură la Cluj: Tranziții – Antologie queer est-europeană de Cenaclul X (eveniment gratuit) de la ora 18:30 la Casa Tranzit. Cenaclul X lansează o nouă antologie, intitulată Tranziții, o antologie hibridă unde poezia, eseul și proza sunt adunate pentru explorarea subiectului queerness-ului în spațiile est-europene, post-socialiste dintr-o perspectivă a spațiului și timpului prezent, la intersecția unor istorii personale și colective.
🎭 Cântece șamanice (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „În societatea de azi, artiștii sunt cei au preluat rolul de șaman. Poate pentru că atât arta, cât și șamanismul fac recurs la ritual, unde sentimentele capătă glas și se înfăptuiesc transformări. Atât artistul, cât și șamanul creează armonie mai întâi în individ, apoi între individ și mediul său înconjurător, până când aceasta ajunge să opereze la nivelul întregii societăți. În acest spectacol, prin vocea Șamanului, dorim să evocăm aspectele esențiale ale vieții, uitate în goana noastră după bani și putere. Sunteți invitați într-o călătorie. Călătoria noastră este aceea care de la sfârșit începe.” – Çağlar Yiğitoğulları
📖 Amintiri pe care nu le-am avut – Ziua ARTA (eveniment gratuit) de la ora 19:00 la Cinema ARTA. În vara anului 2016, Andrei Sebestyén a primit invitația de a vorbi despre străbunicul său, David Sebestyén (1855-1930), în cadrul conferinței „Rolul antreprenorilor evrei în dezvoltarea Clujului”. Această inițiativă a dat naștere la o cercetare care a durat mai bine de patru ani. Cartea recuperează o bună parte din istoria unei familii care, pe fondul traumei Holocaustului, n-a fost transmisă generațiilor de după război. Deși titlul anunță o carte memorialistică, ea este mai mult decât atât. Este un fragment de istorie a unei comunități, dar și a dezvoltării arhitecturale și industriale a regiunii.
🎭 Dreamz (pe bază de rezervare) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Cu toții avem vise. Cu toții avem dorințe ascunse. Lucruri pentru care am da orice ca să devină realitate. Și noi am avut un vis. Să facem un spectacol despre visuri. Am băut multe cafele discutând despre visuri, planuri, dorințe. Am întrebat mai mulți oameni la ce visează. Ne-am cumpărat lucruri inutile pentru că „le-am dorit (???)” Am revizitat visuri din copilărie și texte „deștepte”. Suntem aici ca să împărtășim și cu tine Secretul. Nu trebuie decât să ne spui ce-ți dorești!
😊 Stand-up Comedy Helauin Edition (cu bilet) de la ora 20:00 la Atelier Cafe. Cu: Cristian Ciui, Sașa Ciobanu, Paul Socol și Paul Szabo. Opening Act: Beni Vătavu.
Bonus: 🗣️ Creators.talks: Stil personal – cum să creezi o imagine care să te reprezinte (pe bază de înscriere) de la ora 18:00 la Cloudflight Cluj. Durează exact 7 secunde să faci o impresie cuiva, iar stilul personal are un impact major asupra acesteia. Fie că vrei să înveți ce să porți în contexte profesionale, nu știi niciodată cu ce să te îmbraci la un eveniment sau vrei să înveți să creezi dintr-o simplă ținută o apariție de efect care să te reprezinte, acest eveniment îți va răspunde la întrebări.
Joi, 31 octombrie
📖 Lansare volum „Pentru o nouă cultură critică românească” (eveniment gratuit) de la ora 18:00 la Facultatea de Litere Cluj. Fiecare contribuție din carte combină analiza stadiului în care se află, în deceniul al treilea al secolului al XXI lea, critica românească cu regândirea la rece a parametrilor fundamentali – materiali, instituționali, politici, epistemologici, metodologici și retorici – care reglează și, suntem convinși, limitează sever funcționarea ei.
🎶 BluesCore live (cu bilet) de la ora 20:00 la Hardward Pub. Un proiect de blues & soul inițiat de bateristul american de origine română, Liviu Pop. Un trio dinamic al cărui repertoriu este compus în majoritate din piese clasice de muzică blues și soul dar care propune incursiuni și în alte stiluri muzicale (jazz, funk & rock).
🎥 Proiecție unică de Halloween: Late Night with the Devil (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. E unul dintre cele mai bune horror-uri ale anului, cu elemente de satiră și comedie, smart și cinic. 31 octombrie 1977. Jack Delroy, rivalul lui Johnny Carson, găzduiește talk-show-ul „Night Owls”, care a fost mult timp un preferat al insomniacilor din întreaga țară. Însă la un an după moartea tragică a soției lui, audiențele scad vertiginos. Disperat să își recapete succesul, Jack plănuiește o emisiune specială de Halloween, fără să știe că este pe cale să dezlănțuie răul în sufrageriile din America.
🎶 pj.lo & the accidentals | performative-concert (cu bilet) de la ora 20:00 la Casa Tranzit. pj.lo & the accidentals e o însumare de accidente care iau forma unor cântece, mișcări sau situații. la originea lor se află pj.lo care mixează acte performative pentru a le îndrepta spre o direcție nici de el știută. the accidentals e o trupă member fluid care în acest moment are următoarea formulă alchimică: jean-lorin sterian, alexandra mihaela dancs, robert bălan.
Vineri, 1 noiembrie
🖼️ Museum of Immersive New Art Cluj: deschiderea oficială (cu bilet) de la ora 12:00 la MINA Cluj (Str. Orăștiei, nr. 10). Spațiul va avea o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor si outdoor și ne va oferi o experiență multisenzorială prin proiecții 360° și instalații interactive. Monet: The Immersive Show, primul spectacol de artă imersivă, va fi dedicat marelui artist Claude Monet organizat vreodată în România și va marca inaugurarea oficială a MINA Cluj, cel mai mare spațiu dedicat artei digitale și experiențelor imersive din Europa.
🎭 I, Faust: 404 | spectacol-farsă (cu bilet) de la ora 19:00 la NON Centru de Arte Performative. Un soi de spectacol-farsă / repetiție deschisă / cum ar arăta o salată boeuf dacă am face-o din repertoriul NON și fără mazăre. Am I b̵e̵c̵o̵m̵i̵n̵g̵ ̵m̵y̵ ̵p̵a̵r̵e̵n̵t̵?̵ Am I Faust? error 404 0 restart Bună, aici un alt tont. e o farsă, ca de obicei. 404: noise este un performance la limita dintre spectacol și destabilizare în spațiu expozițional. Totul este o minciună. e o repeție? Care e granița dintre mine și tata? ̵D̵e̵ ̵c̵e̵ ̵t̵r̵e̵b̵u̵i̵e̵ ̵o̵ ̵l̵i̵m̵i̵t̵ă̵ ̵f̵i̵x̵ă̵? hihi su̵n̵t̵e̵m̵ ̵u̵n̵ ̵p̵r̵o̵d̵u̵s̵ ̵c̵o̵l̵e̵c̵t̵i̵v̵?̵ la 404:noise și Am I? am lucrat colaborativ, so it’s the same? eroare zgomot lumină.
🎭 Improv Show | Improbabilii | Halloween Special (cu plată) de la ora 19:00 la ZIZ – Art and Social Area. Vor improviza: Ștefan Dragomir, Adela Mureșan, Tudor Pogăcean, Andrei Trofin și Alex Zaharia. Spectacolele sunt 100% improvizate pe loc, fără vrăjitorii, leacuri sau fantome care să le șoptească pe scenă. Deși, uneori, așa pare. Îi bântuie doar inspirația momentului.
🎥 A Halloween Multiverse Party: proiecție Noaptea Cometei & after party cu DJ Amber Amber (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Despre film: Opt prieteni se întâlnesc pentru o cină „buñueliană” în seara în care o cometă se apropie îngrijorător de Los Angeles; orice cuvânt în plus despre debutul low-budget și semi-improvizat al lui James Ward Byrkit ar distruge plăcerea și spaimele vizionării. Andra Nikolayi, cunoscut și ca DJ Amber Amber sau Opal Opal, este un artist care explorează zonele periferice ale muzicii pop, mixând genuri precum bass, post-club și muzică „booty-shaking” din diverse genuri și perioade.
🎶 EYEDROPS • Lansare Album „VIU” (cu bilet) de la ora 20:00 la Flying Circus. Ce înseamnă să fii viu? Ce faci cu norocul de a fi prezent aici, acum? În ce îl transformi și cu cine îl împarți? Ce sens au toate? Întreabă-te, găsește propriul răspuns. Va fi cel corect. Ei zic că se simt cei mai vii atunci când stau față în față cu noi, cântându-ne. Și că momentele pe care le trăim împreună nu se compară cu nimic altceva. EYEDROPS - visători pragmatici, melancolici progresiști, introverți gălăgioși: patru băieți în căutarea libertății absolute.
🎭 Cine eram când voiam să fiu (pe bază de rezervare) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Atât de aproape de noi, o prințesă cu nostalgie prenatală nu vrea să se nască, deși lumea e gata-pregătită pentru ea. Personajele Disney nu se maturizează, nu trăiesc în corpul lor, nu pierd, dar noi da. Ariel, Aurora, Belle, Jasmine sunt patru dintre prințesele cu care am crescut; prin ele ne întoarcem într-un univers de plastic roz al camerei copilăriei, în care nu mai avem loc. Între amintire și revizitarea celor patru povești, non-romantic post-idealist, se naște un spațiu incert, marcat de cine voiam să fim și de experiența de a deveni fetele de acum. Aici are loc spectacolul nostru.
Sâmbătă, 2 noiembrie
🎭 Motanul încălțat (cu bilet) de la ora 17:00 la Cinema Florin Piersic Cluj. Celebra poveste „Motanul Încălțat” pe muzica maestrului Cornel Trailescu scrisă în anii ‘80 este varianta cea mai apropiată de noi românii. Muzica acestuia, cu influențe europene, este foarte actuală, pe placul celor mici, cu linii melodice foarte ușor de reținut. Dansurile îmbogățesc lucrarea și fac deliciul copiilor care sunt îndemnați să danseze alături de „Motanul Încălțat”.
🎭 Nu mă simt tocmai bine (cu bilet), sâmbătă și duminică de la ora 20:00 la Casa Tranzit. „Nu mă simt tocmai bine” propune o categorizare a diferitelor forme existente de autosabotaj prin (auto)decepție. Asumând discursul vocii interioare - care devine moralizatoare când lucrurile merg prost - spectacolul pune accentul pe confuzia internă produsă de distorsionarea percepției prin negare/ manipulare/ minimalizare/ ipocrizie - repetă iar și iar aceleași două întrebări: e neclar? de ce?
🎶 Paul Tihan • Lansare single „Linii Subțiri” (cu bilet) de la ora 20:00 la Flying Circus. „Linii subțiri” înflorește noi zone de experimentare, de simțire, de curaj și, pentru mine, rămâne ca o ușă pe care o deschid acum și rămâne de văzut ce se va întâmpla de acum încolo.
🎭 Casio (pe bază de rezervare) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Bine ați venit! Odihnească-se în pace! Felicitări! Și la mai mare! Condoleanțe! Să fie într-un ceas bun! Adio! La mulți ani! Casio, dacă mai ești acolo, spune-le tuturor că iubirea, când nu moare, învinge. Dacă dragoste nu e, ce e?
Duminică, 3 noiembrie
🖍️ Linocut Workshop w/ FDbones (cu plată) de la ora 17:00 la YOLKA. Ce fain e când vezi că foștii colegi de facultate au propriile evenimente! Linogravura este o tehnică de tipar în care un desen este realizat pe o placă din linoleum. Este o metodă accesibilă și creativă, ideală pentru a explora un nou mediu artistic. Va începe cu noțiunile de bază, iar fiecare va crea un design pentru a înțelege tehnica. Nu este nevoie să ai cunoștințe în materie de desen, vei desena, grava și printa, iar la final vei pleca cu o lucrare printată și cu gravura. Toate uneltele și materialele îți vor fi puse la dispoziție.
🎶 MY FAIR LADY | Frederick Loewe (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Română Cluj. Prezentat pentru prima oară pe Broadway în anul 1956, My Fair Lady relatează povestea Elizei Doolittle, o fată simplă care vinde flori pe străzile Londrei, și a lui Henry Higgins, un profesor de lingvistică, expert în arta foneticii, care primește o provocare din partea Colonelului Pickering – un pariu pe care-l poate câștiga doar dacă reușește să o prezinte pe Eliza la Balul Ambasadei ca fiind o doamnă cultă și un membru important al înaltei societăți. În acest fel încep demersurile de transformare ale Elizei, proces care se află în mod constant sub incidența unor momente savuroase ale comicului de limbaj și de situație.
🎭 Cântece de speriat frica (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „E o încercare de a «traduce» în cântec o mică parte a universului Hertei Müller, e privirea cu care i-am citit textele și rezultatul felului în care am simțit poezia ființei ei puternice și fragile. Micul spațiu al sălii Euphorion îi invită pe spectatori în interiorul lumii propuse de noi, printre cuvinte, lumini, pași, respirații, instrumente, întâmplări, personaje și batiste.” (Ada Milea)
E ceva ce simți că merită făcut diferit sau îmbunătățit la acest newsletter? Scrie-mi mai jos.
📣 Aruncă o privire și peste Coolturalist, newsletterul care va ajunge la tine-n inbox de două ori pe lună cu noutăți din artă și cultură, interviuri și recomandări de ce să mai citești, vezi sau încerci. Te abonezi aici.
Ne reîntâlnim duminica viitoare! 🌞