CooltCluj #17 – Evenimente culturale
Săptămâna 18-24 noiembrie 2024 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Duminica e despre cultură și plănuit săptămâna care urmează. Ți-am pregătit încă o ediție cuprinzătoare și diversă, să ai inspirație pentru toate cele 7 zile care ne bat la ușă. Îți mulțumesc că ești aici, ediție și ediție, și că dai mai departe acest newslettter. 😊
Luni, 18 noiembrie
🎥 Arta arhivelor – atelier și proiecție de film (cu bilet) de la ora 18:00 la Cinema ARTA. Arhivele vizuale sunt astăzi mai prezente ca oricând în practicile de creație artistică și de mediere culturală. Fie că vorbim de arte ale textului sau de arte ale imaginii, de arte ale scenei sau de arte ale ecranului, de curatoriat de expoziții sau de festivaluri, arhivele vizuale constituie o resursă importantă pentru a interoga relația prezentului cu trecutul și a imagina forme noi de cunoaștere.
🖼️ Pierre Baston / Dictionary of Vagueness la The Cosmic House până în 6 decembrie 2024. Vag – Adjectiv 1. Greu de cuprins mental, schimbător, slab definit, prost stabilit. Sinonime: confuz, imprecis. 2. Privire vagă: exprimând gânduri sau sentimente nehotărâte. 3. Perceput într-o manieră imperfectă.Sinonime: indefinibil. 4. Neajustat, strâns. 5. A cărui identitate precisă are puțină importanță; nespecificat, nesemnificativ. Substantiv masculin 1. Ceea ce nu este definit sau fixat (spațiu, domeniu intelectual sau afectiv). Traducător, muzician și artist multimedia născut în Franța în 1979, Pierre Baston trăiește și lucrează în Cluj-Napoca din 2014. Colajele și sound design-ul pentru cea de-a treia expoziție personală au fost create între ianuarie și august 2024.
🎶 Tudor Gheorghe: Vreme trece, vreme vine (cu bilet) de la ora 19:00 la Auditorium Maximum. Alături de Corul și Orchestra Concertino, orchestrator și dirijor Marius Hristescu.
😊 Stand-up Comedy Open Mic (intrare liberă) de la ora 20:00 la Flying Circus.
Marți, 19 noiembrie
🎶 Muzicanții din Bremen, concert pentru copii în limba română (cu bilet) de la ora 9:30 la Auditorium Maximum. Orchestra Regală de Tineret a Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Dalma Toadere dirijoare și moderatoare.
Miercuri, 20 noiembrie
👨🏻🎨 Cluj în Rezidență I Community Meeting 2024 (pe bază de înscriere) de la ora 16:30 la Casa Tranzit. Artiștii care au fost anul acesta în programul de rezidențe artistice Cluj în Rezidență își prezintă experiența și rezultatele. Programul a reunit 17 artiști și colective de artiști din domeniile arte vizuale, arte digitale și new media, muzică și arte sonore, dans și performance, literatură și teatru. Prin acest eveniment, ne propunem să-i cunoaștem, să invităm publicul să interacționeze cu ei pornind de la prezentarea lucrărilor printr-un dialog sincer - comunitatea se deschide publicului și posibilelor colaborări. Mai mult decât susținerea producției artistice, programul își propune să contribuie la reziliența și vizibilitatea sectorului independent.
💎 MUZA, expoziție colectivă de bijuterie contemporană de la ora 17:00 la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. MUZA, o expoziție colectivă de bijuterie contemporană, în dialog cu expoziția „Războinici uitați și podoabe eterne", găzduită de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Artiștii expozanți sunt: Alexandra Constantinescu, Alexandra Mureșan, Andra Lupu , András Egri, Dan Alban, MONOM Georgiana Ciceo, Horia Caltea, Ioana Cloșcă, Iulia Crisan, Ludwig Menzel, Raluca Buzura, Tatiana Alban, Teodora Dragos, Vanessa Singenzia, Vasile Cloșcă.
📖 Lansare de carte – Magda-Eliza Maftei, Lamento de la ora 18:30 la Book Corner Librarium. „Magda-Eliza Maftei realizează un foarte onest și amănunțit studiu de interpretare istoric documentată. Foarte practicată în mediile academice occidentale și făcându-și destul de timid simțită prezența și la noi, interpretarea istoric documentată este demersul care se potrivește, cred, cel mai bine profilului unui interpret. Este ceea ce se numește 𝑝𝑟𝑎𝑐𝑡𝑖𝑐𝑒-𝑎𝑠-𝑟𝑒𝑠𝑒𝑎𝑟𝑐ℎ și care demonstrează cu prisosință faptul că analiza unei partituri nu constituie doar apanajul muzicologilor, ci că este accesibilă, utilă și foarte necesară interpretului.”
🎭 ÎNGER ȘI DEMON (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Spectacolul Înger și demon pornește de la studiul aprofundat al creației eminesciene, invitând spectatorii să parcurgă, alături de Emanuel Petran și Angelica Nicoară, momentele care au marcat existența concretă și spirituală a marelui poet național. Spectacolul punctează fiecare etapă definitorie a creației lui Eminescu printr-o selecție de poezii reprezentative și prin concentrarea întregului proces transformator aflat la baza operei acestuia în Ajunul Crăciunului.
🎥 Ciclu de cinema portughez de la ora 18:00 la Cinema ARTA. Miercuri începe proiecția documentarului „48” (2009, regia Susana Sousa Dias), premiat în Franța cu Grand Prix du Cinema du Réel. Pelicula intră într-un dialog introspectiv cu istoria și încearcă să găsească răspunsuri despre trecutul recent. Ce spune o fotografie despre un sistem politic? Ce spune o fotografie făcută în urmă cu 35 de ani despre societatea actuală? Pe baza fotografiilor cu deținuților politici ai dictaturii portugheze (1926-1974), documentarul își propune să prezinte mecanismele prin care acest regim opresiv s-a menținut la putere vreme de 48 de ani.
🖼️ RO. Pictură, sculptură, grafică de la ora 18:00 la Muzeul de Artă Cluj. Grupul RO este o inițiativă care dorește să aducă sub același acoperiș artiști plastici din diferite grupuri etnice din România. „Aparența de fragilitate sau serenitatea iluzorie a unor lucrări parcă sunt în contrast cu fermitatea structurală și de forme a altora, însă aceste extreme permit expoziției să ofere nu numai un caracter aparte, dar și o structură fizică și mentală care invită privitorul la o contemplare asupra expresiei artistice revelate cu această ocazie.” – Iakob Attila. Expoziția poate fi vizitată până în 8 decembrie.
🗣️ Dialog poetic și dramaturgic cu Răzvan Omotă, Ioana Dajbog și Paul Bondane (eveniment gratuit) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Răzvan Omotă (n. 1995, Rășinari, Sibiu) este actor, performer, autor de texte de teatru, poet. Ioana Dajbog este absolventă a Facultății de Teatru și Film din Cluj, secția Teatrologie, și este specializată în scriere dramatică. Paul Petrică Bondane s-a născut în Bistrița în toamna anului 90. După terminarea Colegiului Național Andrei Mureșanu, profil real - chimie-biologie, nu a devenit medic ci a hotărât să își continue studiile într-un domeniu ceva mai ireal – Actorie.
😊 Stand-up Comedy cu Cosmin Natanticu, Andrei Ciobanu și Raul Gheba (cu bilet) de la ora 20:30 la Zazen. Băieții ăștia pleacă din nou la drum și vin în orașul nostru cu un show care te va trece prin toate etapele unei relații, de la toate dramele de care avem nevoie ca să ținem relațiile vii, la cereri în căsătorie (eșuate) și până la întrebarea „De ce m-am făcut tată?".
Bonus: 🗣️ Creators.talks S02E03: Antreprenor, freelancer sau angajat - din ce rol creezi mai bine? (pe bază de rezervare) de la ora 18:00 la Cloudflight Cluj. Social media ne face să credem că antreprenoriatul sau freelancingul vin mereu doar cu beneficii - zile de vacanță nelimitate, posibilitatea de a-ți face programul și a-ți crea echipa și câștiguri la care un angajat poate că nici nu visează. Dar oare chiar e așa? Vei afla în cadrul ultimului eveniment Creators.talks din 2024: cu ce avantaje și dezvantaje vine fiecare rol (angajat, freelancer sau antreprenor). Pe scurt: cum e în fiecare dintre roluri, cum ajungi acolo și mai ales când îți dai seama că ai nevoie de o schimbare.
Joi, 21 noiembrie
✍🏻 CĂLĂTORIE ÎN LUMEA CONFLICTELOR cu Sabina Fati (cu bilet) de la ora 18:00 la Cinema ARTA. „În toată această regiune, tragediile nu se termină niciodată, lupta pentru putere pare perpetuă, pentru fiecare bucată de pământ s-a vărsat sânge, totul a fost disputat la infinit”, spune Sabina Fati în volumul „Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi. Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” (Humanitas, 2022). Cărțile ei arată curajul și determinarea de a descifra o lume pe care puțini oameni o cunosc sau au îndrăzneala să o descopere. Întotdeauna singură pe drum și mereu sub semnul pericolului, Sabina Fati este o adevărată nomadă pentru care nu există granițe de netrecut.
📎 Handmade Paper – Atelier de hârtie reciclată (cu plată și înscriere) de la ora 18:30 la Dit Dots Handmade Gifts. Acest atelier te va ghida pas cu pas prin procesul de creare a hârtiei unice, reciclate manual. Vei învăța: cum să transformi hârtia reciclată în creații artistice, tehnici simple pentru a crea texturi și modele și sfaturi despre cum să transformi acest hobby într-o afacere profitabilă.
🎶 Dora Gaitanovici (cu bilet) de la ora 20:00 la FORM Space. Dora Gaitanovici este un proiect muzical tânăr, îndrăzneț și complex. După un episod devenit viral la DWMT și participarea la Eurovision, precum și lansarea unui album concept „Descântec”, a unui EP „Pas cu Pas” și turnee naționale, Dora Gaitanovici a reușit să impresioneze cu performance-uri electrizante la cele mai mari festivaluri din România, devenind conducătorii detașați ai noului val alternativ din țară.
🎥 Ciclu de cinema portughez de la ora 20:30 la Cinema ARTA. Joi sunteți invitați la pelicula „Linia roșie” (2011, regia José Filipe Costa). În 1975, echipa lui Thomas Harlan a filmat ocuparea proprietății Torre Bela, în centrul Portugaliei. Trei decenii mai târziu, „Linia roșie” revizitează acest moment emblematic al perioadei revoluționare portugheze: în ce fel a intervenit Harlan în evenimentele care par să se dezvolte în mod natural în fața camerei? Care a fost impactul filmului asupra vieții ocupanților și asupra memoriei acelei perioade?
Vineri, 22 noiembrie
🎥 Ciclu de cinema portughez de la ora 20:30 la Cinema ARTA. Vineri va rula documentarul „Armele și poporul” (1975, regie colectivă Actividade Cinematogrática). Este cel mai cunoscut film al revoluției portugheze. Filmat în săptămâna dintre 25 aprilie și 1 mai 1974, pelicula reunește demonstrațiile de masă și discursurile lui Mário Soares și Álvaro Cunhal, eliberarea prizonierilor politici și interviurile realizate de cineastul brazilian Glauber Rocha.
🕺🏻 Ecstatic Dance Cluj-Napoca: Home // DJ Sefrijn (pe bază de rezervare) de la ora 18:40 la Casa Tranzit. Ecstatic Dance este o petrecere conștientă, o ceremonie, o practică de mișcare, un spațiu sigur unde te poți explora și te poți bucura de tine, de ceilalți, de dans, de muzică și de natură! Invitatul special al acestei ediții este Sefrijn Langen, DJ rezident Ecstatic Dance Amsterdam și Roterdam, un om care de 7 ani susține și catalizează mișcarea Ecstatic Dance ducând muzica lui în numeroase locații din întreaga lume.
🕺🏻 text & dans (cu bilet) de la ora 19:00 la NON Centru de Arte Performative. „Bondane, zgomotul nostru, are o serie de fragmente poetico-performative unde abordează poblematica masculinității toxice trans-generaționale, relațiile pe linie paternă și procesul lent de auto-distrugere. Dajbog, performerx, cu trei fragmente din texte de teatru ultra puternice, care ne prezintă problemele unei tinere care simte războiul, etichetele stigmatizante promovate în social life / media sau efectele infectării cu BTS. Omotă, performerx, poezia acestui proiect ne prezintă trei texte despre impactul alcoolui asupra sănătății mintale, problemele cu care se confruntă în general partenerii din relațiile queer (dar nu numai) și clar despre sensibilitate masculină, dar și feminină.”
🎶 Bucovina (cu bilet) de la ora 20:00 la FORM Space. Bucovina este o formație de folk metal tradițional din România.
Sâmbătă, 23 noiembrie
🎥 Proiecție specială: Fratele / Tesó | un film clasic cult maghiar / egy kultikus klasszikus magyar (cu bilet) fi de la ora 13:00 la Cinema Victoria. Regizat de Sándor Tóth, Fratele / îmbină comedia și drama, surprinzând viața și luptele a doi frați foarte diferiți care navighează prin provocările maturității și obligațiile familiale în Budapesta. Doi frați, care nu ar putea fi mai diferiți unul față de celălalt, se ceartă pe tema celui care trebuie să se mute în apartamentul gol de alături.
🎥 Noaptea Devoratorilor de Anime 12 – School Festival Edition (eveniment gratuit) de la ora 13:00 până sâmbătă, ora 7:00. Holul principal și amfiteatrele A1 și A2 de la FSEGA vă așteaptă cu standuri, diverse proiecții și activități, în tema unui festival școlar din Japonia. Zonele for fi accesibile pe timp de zi, urmând ca de la ora 20:00, holul să se închidă și Noaptea Devoratorilor de Anime să înceapă în amfiteatre.
👩🏻🎨 Atelier Artă – Tehnici mixte în ilustrație (cu plată și înscriere) de la ora 14:00 la C.ARTE cu însemnătate. Vei învăța: introducere în tehnicile mixte, experimentare creativă, compoziție și dinamism vizual și cum să creezi o poveste vizuală prin utilizarea de materiale diverse.
🛍️ ORFEVRU x Cluj de la ora 15:00 până sâmbătă, ora 20:00 la Casino Parcul Central. Pentru voi am făurit o frenezie de cercei, cu specialitatea noastră — materialele organice și o sumedenie de pietre naturale: piatra lunii, fluorină, citrin, lapis lazuli, ametist, cuarţ, opal roz, amazonit, onix, carneol și altele.
🎥 Ricoșeu [premieră și Q&A] / Lepattanó (cu bilet) de la ora 17:00 la Cinema ARTA. Pentru Kálmán, fotbalul de sector nu este un joc de copii, ci un sport serios. El și echipa sa se pregătesc pentru Campionatul European. Sunt obsedați, sfinții nebuni ai fotbalului de sector, titanii cu degete de aur. Ar fi avut șanse serioase de calificare, dar au fost descalificați din motive financiare în ultimul minut al turului de calificare. Viețile lor sunt în criză, deoarece pierd cel mai de preț lucru din viața lor. Dar o soluție neașteptată apare atunci când un miliardar transferă din greșeală 100 de milioane de forinți în contul lor. Deși știu că banii nu sunt ai lor, tentația este prea mare, deoarece le oferă șansa de a se califica la Campionatul European.
🎭 12 oameni furioși (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Doisprezece oameni sunt încuiați într-o încăpere pentru a decide soarta unui alt om, judecat pentru patricid. Toate dovezile îl incriminează. Votul celor doisprezece jurați, privind vinovăția sau nevinovăția lui, trebuie să fie unanim. Oare pot cei 12 să privească obiectiv acest caz? Oare toate faptele prezentate la proces s-au petrecut întocmai? – Tudor Lucanu
🎶 Lupii lui Calancea și Surorile Oșoianu (cu bilet) de la ora 19:00 la Fabrica de Bere. Fusion Drum’n’Bass, pasaje clasice și folclorul urban distorsionat, sau despre o Inimă sălbatică cu Lupii lui Calancea și Surorile Oșoianu.
🎶 om la lună | Serpentine Tour (cu bilet) de la ora 19:00 la Zazen. „Am fost mereu în luptă cu timpul și cu limitele noastre. Doar trăim în lumea adulților cu capul în nori, ce încearcă să nu piardă contactul picioarelor cu pământul, să își păstreze mereu mintea deschisă și spiritul viu. Am fi vrut să lansăm albumul nou anul acesta, dar am găsit mai important să îl mai lăsăm puțin la dospit. Să îi dăm și lui niște timp, să ne mai dăm și nouă niște timp, doar prea am alergat ca nebunii anii ăștia cinci. Așa că this is the best we can do: un cântec nou, frumos și emoționant foc, cu care să trecem iarna și să ne țină de urât până la marele album din primăvară. Cântec pe care o să îl luăm cu noi într-un mic tur de toamnă, ca un prilej de a ne vedea și de a petrece un nou timp bun împreună.” — Doru Pușcașu, om la lună (musai să ajungi măcar o dată la un concert om la lună)
🎶 Bosquito (cu bilet) de la ora 20:00 la FORM Space.
Duminică, 24 noiembrie
👩🏻🚀 Dumitru Prunariu - Întâlnire cu singurul cosmonaut român (cu bilet) de la MINA Cluj între orele 10 și 20. În cadrul show-ului „Cosmos: Descoperă tainele universului”, Dumitru Prunariu va împărtăși povestea extraordinară a misiunii Soiuz 40, lansată în 1981, când a petrecut 7 zile în cosmos și a realizat experimente revoluționare alături de echipajul internațional.
🎭 Elling (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Actuala variantă de Studio permite spectatorilor o mai mare intimitate în urmărirea poveștii emoționante a prieteniei dintre cele două personaje principale: Elling și Kjell Bjarne. Acești doi bărbăți singuratici sunt înspăimântaţi de ideea de a intra în contact cu viaţa socială, iar spectacolul prezintă drumul integrării într-o normalitate care le e străină celor doi inocenți, marginalizați de propria lor istorie personală și familială. Un drum spre împlinire, plin de momente comice şi de o profundă tandreţe umană.
🎭 Wonders of Transylvania • spectacol în cadrul programului comun Coleg / Kolléga (cu bilet) de la ora 20:00 la REACTOR. O companie de teatru româno-maghiară pune în scenă un spectacol despre „Minunile Transilvaniei” în cadrul unui proiect european. O regizoare de la Budapesta e invitată să participe în producție, dar ceea ce inițial părea un proces promițător întâlnește pe parcurs o serie de obstacole. Povestea unei istorii și unor valori culturale comune se dovedește mai dificil de spus decât se aștepta echipa, iar politica, bolile și evenimente de forță majoră formează un lung lanț de ghinion la care trebuie să își adapteze atât spectacolul, cât și propriile idei.
Ce alte evenimente știi că au loc în săptămâna care urmează la Cluj? La care dintre cele de mai sus plănuiești să mergi? Scrie-mi mai jos.
📣 Aruncă o privire și aici și abonează-te de vrei cultura mai aproape de tine. O dată la două săptămâni îți trimit un newsletter cu interviuri, recomandări și informații interesante despre ce se mai întâmplă în lumea culturală.
Să ne citim cu bine! 🌞