CooltCluj #23 – Evenimente culturale
Săptămâna 6-12 ianuarie 2025 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Semne bune anul are atunci când, încă din primele zile, ai la ce evenimente culturale să mergi. Și apropo de semnele bune, dacă tot am avut mai mult timp, am adunat într-un articol toate cluburile de carte din Cluj despre care știam ori despre care am aflat recent, de la oamenii care mi-au scris. E fain că există atâtea contexte de întâlnire ca să vorbim despre cărți, pe-ndelete, pe nerăsuflate, pe marginea unei cești de ceai sau cafea ori cum ne pică bine.
Ce îți doresc eu pentru 2025 e să ai echilibru. Să fii (mai) blând/ă cu tine atunci când, la fel ca șefu’ ăla toxic, îți setezi obiective imposibile. Să-ți permiți pauze, să-ți dai voie să înveți din greșeli, fără a le transforma în bătălii interioare interminabile. Să-ți amintești că e în regulă să încetinești și chiar s-o faci.
Important e să nu ne lăsăm pe mâna lui „fie ce-o fi” sau a lui „asta-i viața”, ci să încercăm, care, cum și unde putem, să punem câte-o cărămidă, fie ea și de pământ bătătorit, la fundația unei lumi mai bune, mai corecte, mai sigure.
Ne vedem la teatru, pe la expoziții, prin săli de cinema sau pe unde ne va mai duce cultura (dacă apar și alte evenimente pe parcursul săptămânii, le voi include în articolul de pe site – mai aruncă o privire și acolo din când în când).
Luni, 6 ianuarie
🎥 The substance - avanpremieră (cu bilet) de la ora 19:30 la Cinema ARTA. Elisabeth Sparkle (Moore), o vedetă aflată la final de carieră, decide să folosească un medicament de pe piața neagră, o substanță de replicare celulară care creează temporar o versiune mai tânără și mai bună a sa (Margaret Qualley). Regizat de Coralie Fargeat, „The substance” este un body-horror cu elemente de satiră ce pune accentul pe subiecte actuale importante precum imaginea de sine, presiunea socială, dependența și fragilitatea minții umane.
🖼️ Revelații dintr-un tărâm apropiat || Expoziție de Maria Balea și George Crîngașu la La Cave | Institutul Francez, între orele 10 și 17. Maria Balea trasează impresii ale unor peisaje vegetale aparent tăcute în care straturi peste straturi de suprafață organică lasă să se întrevadă urmele materiale ale unor tehno-fosile. Sedimentate când, este incert – cert e însă că s-au naturalizat, mărturii și parte acum ale unei cruste planetare aflate în continuă transformare. Pe de altă parte, George Crîngașu imaginează scenografia unei întâlniri improbabile, dar nu imposibile, cu o entitate misterioasă, fluidă și greu de definit, ce se întinde și destabilizează granițele sinelui și corpului uman.
🖼️ I Would Never Say This In Public // Solo show musz la MATCA Artspace. Lucrările explorează noțiunea de autoportret, nu printr-o imagine singulară, ci ca un compozit care încapsulează patru decenii de viață. Folosind diverse medii, expoziția încearcă să evoce un sentiment profund de intimitate, domesticitate și vulnerabilitate — descriind amintiri împărtășite cu cei dragi, rutina vieții de zi cu zi și echilibrul delicat dintre bucurie și tristețe, viață și moarte. Poate fi vizitată până în 12 ianuarie.
Marți, 7 ianuarie
😊 Comedy Show „Joac-o p-asta” (cu bilet) de la ora 20:00 la Atelier Cafe Cluj. Un joc de improvizație în care concurenții primesc sugestii (prompt-uri) și trebuie să le joace. Singuri, în perechi, dar și toți 3 împreună, vino să vezi ce le poate mintea! Show-ul este filmat, iar prin achiziționarea biletelor vă dați acordul să apăreți pe filmare dumneavoastră și/sau râsul dumneavoastră. Vom filma 2 episoade. Primul îi va include pe Tibi Codorean, Tudor Costina și Paul Szabo, iar al doilea pe Claudiu Toderici, Tudor Costina și Vlad Haneș.
🎥 Film noir - CultClassics (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Doamna din Shangai, regizat de Orson Welles, îl prezintă pe Michael O'Hara (Welles), o fire rațională care se angajează ca membru al echipajului unei ambarcațiuni spre San Francisco. Michael devine fascinat de Rosalie (Rita Hayworth) soția celui care deține ambarcațiunea, iar aceasta, la rândul ei, pare mai interesată de Michael decât de propriul soț. Îndrăgostit, protagonistul are în plan să obțină o sumă imensă de bani pentru a-și începe o viață alături de aceasta.
🎥 Nosferatu (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. O poveste gotică despre obsesia dintre o tânără chinuită și un vampir terifiant îndrăgostit de ea, care aduce după sine consecințe înfiorătoare.
Miercuri, 8 ianuarie
🎶 Live Music – Piano Evening with Răzvan Măhuleț (intrare liberă, pe bază de rezervare) de la ora 19:00 la Samsara.
💃🏻 Dans modern pentru copii (prima ședință e gratuită) de la ora 18:00 la Calendarul Magic. Participare pe bază de înscriere.
🖼️ Expoziție „Alternate Histories” – Cristi Pogăcean la Plastic - contemporary (str. Albert Einstein nr. 16-18). „Pogăcean ne îndeamnă să nu cădem în capcană, amendează somnul rațiunii și această «psihoză colectivă» ionesciană și ne prezintă, într-un stil direct, faptul că totalitarismul nu își are rădăcina, sursa într-un rău absolut ca în Twin Peaks, ci e printre noi, aparent inocent, stând ascuns în banalitatea zilnică.” – Ciprian Mureșan. Expoziția poate fi vizitată până în 24 ianuarie.
🎥 Maria (cu bilet) de la ora 17:30 la Cinema Victoria. Mie mi-a răscolit sufletul. E încărcat de o frumusețe nepământească, dureroasă și tristă. M-a emoționat de-am plâns acolo, în sala de cinema, în timp ce Maria, suma tragediilor pe care le-a interpretat de-a lungul vieții, reflecta asupra propriei vieți. E incredibil câtă durere și traumă pot ascunde oamenii ăștia cu adevărat mari. E un privilegiu că Maria a cântat pentru noi (din păcate, mai puțin pentru ea) și ne-a lăsat oferit așa capodopere.
👋🏻 Dacă ai un minut liber, ajută-mă să înțeleg ce pot face (și) mai bine pentru acest newsletter, completând formularul de mai jos. E o singură întrebare, alături de o casetă de răspuns unde poți să-mi scrii pe larg recomandările tale, 100% anonim.
Îți mulțumesc! 🫶🏻
Joi, 9 ianuarie
🎨 Cursuri de artă pentru copii (cu plată) de la ora 18:15 la Calendarul Magic. Participare pe bază de înscriere.
✒️ Lansarea antologiei „Poeme” de Ion Mureșan (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național. Volum omagial cu ocazia aniversării a 70 de ani ai Poetului Ion Mureșan (9 ianuarie 1955, Vultureni, Cluj). Prezintă: Ion Pop, Al. Cistelecan, Vasile Sebastian Dâncu. Amfitrion: Mihai Măniuțiu. Aceasta va fi urmată de Concertul „Alcool” după Ion Mureșan. Cântece: Ada Milea cu Bobo Burlăcianu, Cristian Rigman și Ada Milea. Sunet: Victor Panfilov.
💃🏻 Săptămâna porților deschise – Caliente Week (gratuit), joi și vineri, de la ora 19:00 la Salsa Caliente Dance Studio. Ăsta-i unul dintre acele momente în care poți experimenta stiluri noi de dans și să vezi care ți se potrivește. Program: joi – salsa cubana și bachata; vineri – salsa și urban kiz.
🎨 Terapie prin artă (cu plată) de la ora 19:00 la Clinica Psy Plus. Dacă vrei să înveți cum să nu mai fii copleșit de stările tale emoționale, gestionându-le într-o manieră creativă, aici e de tine. Coordonatorii vor fi Andra Diaconu, psihoterapeut cu o experiență de peste 13 ani în terapia cognitiv-comportamentală și peste 10 ani în terapia asistată de animale, și Dan Oprea, artist specializat în pictura în culori acrilice pe diverse suporturi, tehnici de înfrumusețare cu șervețele sau hârtie de orez (decoupage), creații artistice și decorare prin lipire a diverselor obiecte reciclate (lemn, hârtie, fetru, plastic). În total, vor fi cinci întâlniri.
🎥 Fekete pont | Punctul negru (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Copii care leșină și discursuri interminabile la festivitatea de începere a anului școlar. Mirosul caracteristic de tocană și al apei cu hipoclor din cantină. Palkó, în vârstă de zece ani, s-a mutat înapoi în Ungaria din Berlin, și este uimit de viața de zi cu zi a unei școli maghiare obișnuite. Singura care îl înțelege cu adevărat este tanti Juci, o profesoară la început de carieră, care este și ea o victimă a unui sistem instituțional blocat într-o cultură a informatorilor.
Vineri, 10 ianuarie
💃🏻 Dans modern pentru copii | Înscrieri (cu plată) de la ora 18:00 la Royal Dance Academy. Cursurile au loc în zilele de luni și vineri, de la 18. Înscrierile se fac prin mesaj privat pe pagină sau pe whatsapp prin numărul afișat pe pagină. Costul abonamentului lunar este 250 lei.
🎶 Bărbierul din Sevilla | Gioachino Rossini (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională română. Spectacolul îl readuce în lumina reflectoarelor pe Figaro, bărbierul spaniol plin de umor, curajos și romantic, care conferă farmec poveștii de dragoste dintre neliniștitul Conte Almaviva și frumoasa Rosina. Creația lui Gioachino Rossini a înregistrat un succes răsunător chiar de la premiera sa absolută din anul 1816, atunci când a fost prezentată sub titlul inițial, sugestiv de altfel, ,,Almaviva” (Inutila precauțiune).
🎶 Concert simfonic – dirijor Tiberiu Soare (cu bilet) de la ora 19:00 la Auditorium Maximum.
🎭 Oglinda neagră (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „Luigi Pirandello ne așază în fața unei oglinzi în care e dureros și, totodată, necesar să ne observăm. Dar cine se află, cu adevărat, în fața acelei oglinzi? Să fie oare «personalitatea» noastră? Personajul acela care trăiește lângă noi și în care ne amăgim, în fiecare zi, că ne recunoaștem, doar pentru a fi acceptați de ceilalți? Sau este oare «esența» noastră? Acea ființă unică, acea pagină albă de la origini pe care cu toții s-au grăbit, de-a lungul vieții noastre, să scrie ceea ce voiau ca noi să devenim.” - Roberto Bacci
🎭 Extrinsec (cu bilet) de la ora 20:00 la Stația Teatru/Muzical. „Extrinsec” este un spectacol de teatru muzical, care pune reflectorul pe om în singurătatea si intimitatea lui, încercând să îl surprindă vulnerabil, fără nicio carcasă și fără filtru. Dezgolim omul de aparențe, de nevoia lui de acceptare, de dorința lui de a mulțumi sau de a impresiona, de frica lui de singurătate, ca să putem vedea mai clar care sunt compromisurile pe care le facem pentru a satisface aceste nevoi. Extrinsec pune în contrast planul exterior și planul interior al omului, într-un spectacol despre cum împachetăm cel mai frumos singurătatea, frica, nevoia de acceptare și vulnerabilitățile noastre.
🎤 Casting voci pentru Corul Cluj Jammin’ Community de la ora 20:00 la Galetheia Music Studio. Prima ședință e deschisă oricui e curios. Participarea e gratuită pentru toată lumea, iar dacă-ți place și mai vrei să mergi, costul viitoarelor ședințe e de 20 lei (simbolic). Corul pregătește ediția de #loveandheartbreak jam edition din februarie la #YOLKA, la care pregătim niște piese extrem de mișto (întreabă-mă despre ele) și la care te invităm să dai audiție pentru vocile principale (pe zona de soul, power, blues).
Sâmbătă, 11 ianuarie
📖 Petronela Rotar la Cluj – lansare de carte și sesiune de autografe de la ora 16:00 la Cărturești Platinia. Autoarea va intra în dialog cu Ovidiu Damian, psiholog și realizator TVR. Întâlnirea se va încheia cu o sesiune de autografe. „Am scris cu multă iubire și multă compasiune cartea asta: în primul rînd pentru mine, apoi pentru fiecare om care o va citi, pentru istoricul lui personal, mai mult sau mai puțin traumatic, pentru greul pe care îl duce în spate, pentru adaptările și strategiile la care a fost nevoit să recurgă pentru a supraviețui. Și cu multă încredere în viață și în capacitatea noastră umană de a ne regenera, de a fi bine, de a continua să creștem.“- Petronela Rotar
🎭 Casio (acces gratuit, cu achiziționare bilet cu valoare 0), sâmbătă și duminică, de la ora 19:00 la REACTOR. Bine ați venit! Odihnească-se în pace! Felicitări! Și la mai mare! Condoleanțe! Să fie într-un ceas bun! Adio! La mulți ani! Casio, dacă mai ești acolo, spune-le tuturor că iubirea, când nu moare, învinge. Dacă dragoste nu e, ce e? Casio a fost un copil iubit. Apoi a crescut și a realizat că viitorul său a fost deja visat si planificat de altcineva. Oare trebuie să renunțe la sine sau la cei pe care îi iubește? Un spectacol despre locul nostru, ca persoane queer, în mijlocul celor pe care îi iubim.
🎭 Hamlet (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Hamlet este asaltat de marele proiect al modernității timpurii, şi anume posibilitatea exercitării unei credințe personale și directe, precum și de o gravă îndoială cu privire la originea divină a puterii regale. Claudius este descris în cuvinte puternice și directe ca fiind nedemn de exercitarea regalității. În acest fel, moartea violentă a bătrânului Hamlet devine sinonimă cu moartea lui Dumnezeu și cu imposibilitatea învierii: „Un rege atât de bun! Ca un luceafăr / Pe lângă un satir, faţă de acesta". – András Visky
🎭 Cartoforii (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „Construcția acestei comedii atipice a lui Gogol e atent condusă și fin calibrată. Nu e genul de comedie la care hohotești întruna până pici de pe scaun. Dar nu e nici pentru cei care sunt obișnuiți doar să zâmbească subțire. Am presărat felurite ingrediente care să mulțumească și pe universitarul sceptic dar și pe controlorul de bilete afurisit. Spectacolul e pentru toată lumea, nu are prețiozități artistice sau elucubrații stilistice.” – Ionuț Caras
Duminică, 12 ianuarie
🎥 Babygirl (cu bilet) de la ora 17:30 la Cinema Victoria. Nicole Kidman revine pe marile ecrane într-o dramă erotică explozivă: aflată la vârful unei companii în poziția de CEO, o femeie de afaceri extrem de influentă își riscă viața de familie și cariera atunci când începe o aventură plină de senzualitate cu un intern mult mai tânăr decât ea.
🎭 Privighetoarea (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. „Născută din jocul păpușarilor, povestea îi prinde pe toți în lumea magică a iluziei, populată cu împărați și oameni simpli, cu bufoni și oameni vicleni însetați de putere, ducându-și existența între mici bucurii și mari ambiții. Un tablou în fața căruia stai cu răsuflarea tăiată, ca mai apoi să fii absorbit și să te contopești cu personajele sale. Vorbind despre oameni, povestea vorbește despre gânduri, speranțe și bucurii, despre adevăr și minciună, despre autentic și impostură. O confruntare permanentă, o luptă deschisă între bine și rău ducând la o dorită schimbare. Iar când ea se produce la final, se cheamă că povestea și povestitorul și-au făcut datoria și se pot retrage, așteptând un alt prilej în care să reînvie magic.” – Traian Savinescu – regizorul spectacolului
🎭 Poveste de Crăciun – spectacol-lectură cu ilustrații și muzică live (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Domnul Scrooge este un bătrân zgârcit, ursuz, egoist și lipsit de compasiune față de cei din jurul său. În Ajunul Crăciunului este vizitat de patru spirite care, ducându-l într-o călătorie prin Trecut, Prezent și Viitor, îi schimbă complet perspectiva asupra vieții. Așa cum Spiritele care îl vizitează pe Ebenezer Scrooge îl transformă într-un om mai bun, mai atent la cei din jur, mai darnic și mai prietenos, sperăm că lectura uneia dintre cele mai cunoscute povești ale lui Charles Dickens să vă pătrundă în suflet și să vă deschidă apetitul pentru gânduri și fapte bune care să vă însoțească toată viața.
🎥 Bird - avanpremieră (cu bilet) de la ora 19:30 la Cinema ARTA. Un film poetic despre maturizare, apartenență și identitate, „Bird” spune povestea lui Bailey, o fată de 12 ani. Ea locuiește ilegal într-o casă din North Kent împreună cu tatăl ei divorțat și cu Hunter, fratele ei. Aflată în pragul pubertății, într-o lume în plină schimbare, Bailey este pasionată de păsări și își satisface cum poate nevoia de atenție și aventură. Călătoria și maturizarea ei emoțională încep odată cu întâlnirea lui Bird, un personaj excentric și un spirit liber care are nevoie de ajutor.
Știi că au loc în săptămâna care urmează la Cluj? Dă-mi de veste în comentarii.
📣 Ieri am publicat un interviu în care am descusut-o pe Ștefania Ruse, artistă și făuritoare de colaje în care ne regăsim cu toții. Și-am trimis și prima ediție de Coolturalist din an.
Ne reîntâlnim duminica viitoare! 🌞