CooltCluj #33 – Evenimente culturale
Săptămâna 17-23 martie 2025 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Salut! Weekendul ăsta e prilej de sărbătoare pentru mine. Al doilea newsletter pe care îl scriu și trimit de două ori pe lună – – a ajuns la 1000 de abonați! 💜 Cu ocazia asta, am pregătit o surpriză pentru voi, în semn de mulțumire. Vezi în ediția de ieri despre ce e vorba și abonează-te dacă nu ești deja.
Tot ieri am publicat un interviu tare drag mie cu artista Alexandra Mîță, studentă la UAD Cluj. Te zguduie. Te întoarce pe dos. Te șochează. Te incită. Te pune față în față cu contrastele și contradicțiile care devin terenul ei de joacă și câmpul ei de bătălie. Lucrările Alexandrei mi-au creat cele mai adânci și contradictorii reacții – de curiozitate, de repulsie, de fascinație. Îl găsești în cea mai recentă ediție Coolturalist, despre care am pomenit mai devreme.
Dacă voi afla de alte evenimente pe parcursul săptămânii, le voi pune în articolul de pe site – mai fă câte-o oprire și acolo din când în când. Trimite ediția de azi și prietenilor tăi și fii omul din gașcă care știe ce mișcă prin oraș și vine cu veștile bune.
Melodia de azi: Have you ever seen the rain (în ton cu vremea).
Luni, 17 martie
🖼️ Expoziția "Radical thoughts, views & emotions” la magazinul de artă Annie Klaus (deasupra Che Guevara). În cadrul expoziției vor fii ținute și 3 ateliere de linogravură – în 17, 19 și 22 martie – cu artistul, Dorian Felecan (FDbones). Înscrieri și detalii aici. (mă bucur nespus când văd ce lucruri faine fac colegii din facultate)
🖼️ Protecție și Magie în Imaginarul Popular Românesc || Expoziție de Rada NIȚĂ de la ora 10:00 la La Cave (Institutul Francez). Expoziția își propune să aducă în atenția publicului practici magice din lumea imaginarului popular românesc implementate în contemporanul artistic. Sunt reunite o suită de gravuri acvaforte și desene în peniță ce înfățișează un bestiar (inspirat, așadar, de imaginarul popular românesc, dar și de cel medieval, occidental - cu vrăjitoare, strigoi, moroi, draci) care este îmblânzit printr-un procedeu magic de prezența obiectelor din gospodăria țărănească. Rada Niță este o artistă ale cărei lucrări explorează bogăția folclorului transilvănean și a practicilor magice.
🎥 Proiecție film – Calm Beneath Castles (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Proiecția va începe cu o scurtă prezentare 5-10 min despre planul pentru noul refugiu CAR pe care plănuiesc să îl construiască la Piatra Tâlharului (zona Padiș) și veți continua seara urmărind împreună filmul lăsându-vă inspirați și uimiți.
Marți, 18 martie
🖼️ Nomadic Instincts – group show la MATCA Artspace. Poate fi vizitată până în 21 martie 2025. Nomadic Instincts este o inițiativă personală menită să reunească diverse lucrări ale unor artiști prieteni și colegi pe care i-am întâlnit în cele mai remarcabile experiențe internaționale, precum și ale celor care au călătorit pentru a lucra în locurile unde am locuit. Aceste conexiuni s-au născut din întâlniri profesionale și personale semnificative, fie în străinătate, fie acasă—oricare ar fi sensul lui „acasă” în lumea noastră contemporană fluidă.
🎭 Pietonul aerului (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Lumea nu este ceea ce pare. O bombă nu face războiul, așa cum o rândunică nu face primăvara. Și totuși? Bérenger, un idealist, un artist care iubește viața, oamenii, lumina, descoperă brusc că poate să zboare, așa cum merge, așa cum respiră. În naivitatea lui, el crede că atât familia, cât și toți ceilalți pot zbura cu el, că pot înțelege, că pot „regăsi calea, calea uitată”; ar fi suficient să-și aducă aminte. Artistul e însă singurul pieton al acestui aer pe care se sprijină, încet, cu vârful piciorului, luându-și avânt.
🎭 Față verso. O poveste de teatru cu Ada Milea (cu bilet) de la ora 19:30 la Teatrul Național Cluj. Invitata actriței Narcisa Pintea este, de această dată, Ada Milea - o artistă complexă, aflată la intersecția dintre teatru și muzică, unind forța emoțională a sunetului cu expresivitatea scenică. Talentul său se manifestă nu doar prin interpretare, ci și prin capacitatea de a crea muzică originală, adaptată contextului teatral, îmbogățind astfel spectacolul cu dimensiunea sonoră unică.
😊 Stand-up comedy Open Mic (intrare liberă) de la ora 20:00 la Flying Circus. Cu Traian Dobra.
Miercuri, 19 martie
🖼️ Ecouri din sacralitate III de la ora 17:00 la Muzeul de Artă Cluj. Este o expoziție colectivă prin care artiștii participanți explorează și redau multiplele fațete ale sacralității. Prin lucrările expuse, artiștii ne propun o incursiune într-un univers spiritual, unde credința și simbolismul se împletesc într-o expresie plastică deosebită. Dincolo de formele vizibile și materialitatea operelor, publicul este invitat să descopere un univers artistic încărcat de simboluri, fie ele explicite sau subtile. Fiecare creație deschide un canal de comunicare între dimensiunea generală a sacrului și interpretările personale ale artiștilor, evidențiind o diversitate de perspective unite printr-un fir conceptual comun. Poate fi vizitată până în 19 martie.
📖 Cafeneaua Babel – Club de lectură bilingvă (pe bază de înscriere) de la ora 18:00 la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”. Vă veți crește indicele de fericire citind împreună în limba portugheză și în limba română fragmente din romanul „Indice mediu de fericire” (Índice Médio de Felicidade), scris de David Machado. Pentru acest roman, scriitorul portughez a fost distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2015.
🎶 Rigoletto | Giuseppe Verdi (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Cluj. Una dintre cele mai populare opere verdiene, Rigoletto prezintă drama bufonului Triboulet, care se petrece pe fondul imoralității și desfrâului regelui François I și ca răsfrângere a propriei atitudini ironice la adresa victimelor stăpânului său.
🎤 iași.iași.iași x cluj.nu.este.oraș la Nepotu’ lui Thoreau (lectură de poezie) de la ora 19:00 la Insomnia. Tudor este student masterand la facultatea de litere, are o obsesie sănătoasă pentru oraşe şi îmbină asta cu scrisul de poezie şi cu cercetările sale. În prezent lucrează la proiectele iaşi.iaşi.iaşi şi cluj.nu.este.oraş încercând să le aducă în fața a cât mai multor oameni.
Joi, 20 martie
🎥 Festivalul Filmului Francez 2025 la Cluj între 20 și 23 martie. Cea de-a 29-a ediție aduce 13 filme franceze recente, fiind un moment de referință al seriei de evenimente culturale organizate în sezonul „Primăvara Franceză Împreună”, parte a sărbătoririi centenarului Institutului Francez din România. Ecouri – tema ediției din acest an – aduce pe marele ecran filme care explorează modul în care poveștile și imaginile rezonează de-a lungul generațiilor. Programul cuprinde 7 filme aclamate de critici și de publicul francez deopotrivă, 4 filme un parcurs festivalier impresionant în competiția tinerelor talente și 2 filme pentru copii și familii. Program și bilete aici.
📖 Radu Paraschivescu în dialog cu Ioana Bot despre „Brățară pe glezna ta” de la ora 18:00 la Librăria Humanitas Cluj. Despre carte: Filip e om de televiziune, Sonia e scriitoare. Cei doi îşi trăiesc o vreme iubirea prin scrisori. Fiecare scrisoare a lui către ea e deschisă de un vers dintr-o piesă pop, rock sau de muzică uşoară. Fiecare răspuns al ei e prefaţat de un citat dintr-o carte. El străbate Europa şi revede locuri dragi, ea rămâne acasă şi lucrează la un nou roman. Geografia tandreţei prinde toate formele de relief într-un dans epistolar pe care nimic nu pare să-l poată întrerupe. Asta până când neprevăzutul dă buzna şi schimbă decorul. Ce începuse ca o sărbătoare a culorilor, a gândurilor şi a trăirilor continuă ca străbatere a unei Sahare personale. O Sahară în care e ger şi întuneric în toiul zilei. Un deşert prin care pasul devine şovăielnic, iar amintirile ard. Un pustiu fără orizont, fără lacrimi şi fără sfârşit. La capăt de drum se trage cortina. Poate peste un pat dintr-o rezervă de spital. Poate peste o viaţă în care nu poţi grăbi durerea. Sau poate peste nişte speranţe năruite de o furtună a sorţii.
📖 Citim și biciclim până la capătul lumii – cu Gabriel Bota & Rudolf Nyari (cu bilet) de la ora 18:00 la Cinema ARTA. Doi oameni, două pasiuni – cărțile și bicicleta – și un vis curajos: să inspire românii să citească și să facă mișcare. Gabriel Bota și Rudolf Nyari, organizatorii Festivalului Internațional de Carte Transilvania, au transformat lectura și ciclismul într-o adevărată expediție culturală pe două roți. Read&Ride, proiectul lor unic, a ajuns la a treia ediție, iar fiecare aventură scrie o pagină nouă în istoria călătoriilor literare: 2017 – Gabriel Bota pedalează 5000 km prin 10 țări europene, citind 10 cărți în drum spre destinație; 2022 – Împreună cu Rudolf Nyari, traversează Cercului Arctic și ajung până la Capul Nord, Norvegia și 2024 – Marea provocare: 1700 km prin Țara de Foc, împărțită între Chile și Argentina, până la Capul Horn, cel mai sudic punct al Americii de Sud.
🖼️ Expoziție | Wojciech Pukocz & Marta Borgosz // Right Here, Right There de la ora 18:00 la Muzeul de Artă Cluj. Cei doi pictori meditează asupra vieții, asupra esenței de a fi om și de a fi parte a unor relații, iar aceasta este, la urma urmei, o problemă universală care a preocupat omenirea încă de la începuturile sale. De asemenea, artiștii, protagoniștii lor, dar și publicul, evoluează într-un context specific - de timp, loc, cultură sau societate. Pentru ambii artiști, pictura este fundamentul și, deși în expoziție sunt prezentate și alte forme de artă, cum ar fi desenele, filmele și obiectele, este vorba întotdeauna despre pictură. A fi pictor înseamnă că la un moment dat, în timpul procesului de creație, referințele la tradiția picturii trebuie să apară sub formă de explorare, continuare sau negare.
🎭 O noapte furtunoasă (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Textul lui Caragiale atrage cu aceeași intensitate actorii, regizorii și publicul românesc. Și de multe ori, această atracție nu vine din dorința de modernizare, de aducere în prezent a situațiilor de cuplu, sociale sau politice, zugrăvite fără milă de umorul și sarcasmul caragialian, ci tocmai din savoarea acelei epoci, care patinează imaginea eternului român, creând distanța necesară pentru declanșarea mecanismului comic cu atât mai frenetic cu cât încercăm să fugim de această imagine - inseparabilă umbră a noastră.
🎶 E-an-na | Lansare album NOMAD (cu bilet) de la ora 19:00 la FORM Space. „Nomad este o călătorie atât stilistică, cât și interioară. Mi-am dorit să mă îndepărtez cât mai mult de zona familiarului, pentru a experimenta ceva complet nou și pentru a vedea cum s-ar traduce acest lucru în plan auditiv. Vă așteptăm la concert pentru a porni împreună pe acest drum spre necunoscut”, a declarat Ovidiu „Cio" Ban, chitarist și co-fondator al formației. E-an-na, cunoscuți pentru îmbinarea naturală a folk-ului, metalului modern și interpretărilor unice ale unor piese tradiționale românești rare, continuă să cucerească publicul din întreaga Europă.
🎶 Tingvall Trio la Jazz Fan Rising Cluj (cu bilet) de la ora 19:00. Un suedez (Martin Tingvall), un cubanez (Omar Rodrigo Calvo)) și un german (Jürgen Spiegel). Trei prieteni care și-au făcut din Hamburg propria casă. Împreună creează un sound inconfundabil, „al lor”, și melodii care atrag chiar și oamenii care în mod normal nu ascultă jazz. Acesta este Tingvall Trio.
🎤 Întâlnirea Poeților Anonimi din Cluj (intrare liberă) de la ora 19:00 la Shto. Poți să reciți creații proprii sau ale altora, poți să reciți de câte ori dorești, poți să nu reciți deloc și să ne povestești despre ce înseamnă poezia pentru tine. E o oportunitate de a cunoaște alți iubitori de poezie, de a discuta, de a primi un feedback la propriile tale poezii, o seară în care să fim puțin ciudați, puțin umpluți de emoții de-alea bune - musai împreună. Open Mic – 20 de locuri garantate, după care microfonul rămâne liber în funcție de cât timp e disponibil. Important de notat că microfonul rămâne deschis până la finalul serii – vei avea tot timpul să îți faci curajul să reciți. Quiz Poetic – un mic joc despre poeți și poezie, cu premii speciale.
Vineri, 21 martie
📖 Sci-fi Fantasy Book Club de la ora 19:00 la The Guild Hall. Locul ideal pentru a vă întâlni și a vorbi despre fantezie și magie, despre roboți, legende și mituri. În fiecare lună, participanții se adună într-un cadru relaxat, cu niște băuturi calde alături și schimbă opinii despre cartea aleasă. Pentru varietate în teme și povești, clubul alternează între Sci-Fi și Fantasy în alegerea cărților. Pentru a participa, e nevoie să achiți 25 lei pentru intrare sau să ai un abonament la The Guild Hall. Găsești mai multe detalii și informații în grupul de Facebook al clubului.
🎭 Înger și demon (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Spectacolul punctează fiecare etapă definitorie a creației lui Eminescu printr-o selecție de poezii reprezentative și prin concentrarea întregului proces transformator aflat la baza operei acestuia în Ajunul Crăciunului. Sunt identificate trei perioade fundamentale în biografia poetului: cea influențată de studiile sale la Viena și de fascinația pentru teoriile științifice ale vremii, reflectată în scrieri precum La Steaua și Scrisoarea I¸ cea a poeziilor de dragoste inspirate de relația cu Veronica Micle și, în cele din urmă, întoarcerea la valorile strămoșești, la credință, evocată prin rugăciunea închinată Maicii Domnului.
🎭 Rubedeniile (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat. Ce se întâmplă cu o persoană care se trezește brusc și își dă seama că ceea ce visează este posibil? Ce se întâmplă cu o persoană care este lăsată să creadă că o așteaptă lucruri mărețe? Ce se întâmplă cu o persoană mică ale cărei vise devin delapidate? Ce se întâmplă cu noi atunci când credința noastră poate fi delapidată pentru bani și recunoaștere? Multe perioade de tranziție pentru o singură viață. Ideologiile se schimbă, modul lor, definițiile. Limbajul puterii se schimbă odată cu el. A fost o vreme când, după revoluții, intelectualii obișnuiau să creadă că ei sunt cei care scriu limbajul puterii. Există momente în care intelectualitatea nu vorbește nicio limbă.
🎶 The Kryptonite Sparks | Lansare „Noapte Pe Venus” (cu bilet) de la ora 20:00 la FORM Space. The Kryptonite Sparks, trupa din spatele hiturilor Și Golanii Beau Ceai, Scântei și Ești, pornește la drum în această primăvară cu cel mai ambițios turneu de până acum – Noapte pe Venus. The Kryptonite Sparks sunt un nume deja esențial în scena indie din România, cunoscuți pentru fuziunea autentică și intensă de alternative, indie și hard rock. Sunetul lor e în același timp melancolic și actual, nostalgic și exploziv, construind o conexiune profundă și reală cu fanii. Trupa a cucerit scenele Electric Castle, Summer Well, dar și numeroase scene internaționale.
Aici îmi spui ce-ți place la acest ghid săptămânal, ce aș putea face mai bine sau orice altceva îți trece prin minte.
Îți mulțumesc! 😊
Sâmbătă, 22 martie
✍🏻 Atelier Grafică – The art of ink (cu plată și înscriere) de la ora 11:00 la Aleyaka Studio. Un atelier creativ dedicat tehnicilor de lucru în cerneală, unde vei descoperi magia liniilor fluide și expresivitatea formelor simple până la cele mai complexe. În cadrul acestui atelier, participanții vor învăța cum să folosească cerneala pentru a crea lucrări de artă unice, experimentând cu diverse metode precum tușul, linerul și diversele tipuri de markere.
🎭 Muzicanții din Bremen – teatru pentru copii (cu bilet) de la ora 11:00 la Casa de Cultură a Studenților. Inspirat de celebra poveste a Fraților Grimm, spectacolul aduce pe scenă personaje haioase, momente amuzante și o mulțime de peripeții, toate acompaniate de muzică veselă și energie molipsitoare.
🎥 Green Film Days 2025 (cu bilet) în 22 și 23 martie. O selecție de filme menite să deschidă conversații despre relația dintre om și natură. Program: ora 11 – Tigrul albastru este un basm urban care surprinde cu imaginație și culoare natura și propriile noastre habitate construite, orașele. Ora 13:15 – Stejarul și locuitorii săi este o odă poetică adusă vieții și naturii prin surprinderea universului unui stejar vechi de 210 ani și a importanței sale pentru toate viețuitoarele care îl consideră acasă. Ora 17:30 – Poporul fast food aduce publicului o poveste inteligentă despre experiențele umane de la un regizor consacrat; o viziune satirică, dar realistă asupra societății de consum. Ora 20:30 – Era consecințelor oferă o perspectivă complexă asupra modului în care schimbările climatice exacerbează și influențează direct conflictele și încurajează o nouă linie de gândire cu privire la aceste probleme.
🧒🏻 Pentru copii: Green Film Days 2025 (cu bilet) de la ora 11 la Cinema ARTA. Proiecții: Tigrul albastru (ora 11) și Stejarul și locuitorii săi (ora 13:15).
📖 La răscruce de cărți – ed. a 11-a (pe bază de înscriere) de la ora 16:00 la Andy’s Cafe (Turda). Concret, trebuie să recomanzi o carte (sau un autor sau o colecție), cu câteva argumente că merită să fie citită. Pentru ca evenimentul să nu dureze foarte mult, există o limită de 30 de participanți. Ești participant/ă doar dacă te-ai înscris.
🎶 NIDAL turneu „Decolaj” de la ora 16:00 la Roadsted. „Sensul turneului „Decolaj” are ca scop lansarea muzicii mele în noua eră. Un spectacol de live-looping multi-instrumental. 3 albume mai tâziu am decis în sfârșit să iau chitara electrică în brațe și să pun la bătaie anii de know-how muzical pentru producție de teatru și dans. Nu înseamnă că nu vor fi momente intime așa cum îmi plac, doar eu și chitara. Setul e un colaj de muzică pe care-am făcut-o și-am lansat-o și muzică pe care urmează să o lansez, deci ai șansa să o auzi înainte de oricine altcineva. Ah da, mai nou fac și rap. Simt că mă apropii din ce în ce mai mult de mine și mă bucură să pot împărtăși asta cu voi.” – NIDAL
🎭 Covorul lui Freud (cu bilet) de la ora 19:00 la Centrul de Creație Maidan. Pereții pictați cu pixul de primul copil. Pata de vin de pe canapea din ziua în care v-ați împăcat. Fotoliul zgâriat de pisica pe care ai îngropat-o iarna trecută. Scaune strâmbe, perdele pătate, uși care scârțâie. Fiecare obiect poartă cicatricile vieților noastre și amintiri pe care le-am uitat sau am ales să le uităm. Covorul lui Freud oferă șansa unui obiect banal să își spună poveștile. Frustrări, bucurii sau răni vechi prind din nou viață, pe măsură ce personajele își dau seama că nu pot fugi de trecutul lor.
🎭 Janovics (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat. „Consider spectacolul Janovics ca pe un experiment, deoarece va începe acolo unde s-a terminat Tinerii barbari. Precum a doua parte a unei serii, o verigă sau mai degrabă o confluență. Asemenea Tinerilor barbari, nici Janovics nu este un spectacol biografic, el încercând să se îndepărteze cât mai mult posibil de cadrul teatral, dar spre deosebire de Tinerii barbari, în acest caz scopul nostru a fost să povestim cea mai semnificativă perioadă din viața protagonistului, sub o „nouă formă”, à la Janovics.” – Attila Vidnyánszky jr., regizorul spectacolului
🎶 Mădălina Pavăl Orchestra | Lansare album „fuga iuga” (cu bilet) de la ora 20:00 la FORM Space. „Împreună cu 10 prieteni, muzicieni talentați, vibrăm viu și acustic – de film, de dans. Pe 22 martie, te invităm să simți energia acestui nou album și să ne bucurăm de o seară specială. Iuga este pentru mine vântul schimbării, al liniștii și puterii - și asta vrem să trăim împreună cu voi. Împreună cu Alexei Țurcan, producător și compozitor, am pus bazele unei formule de performance ce se numește Mădălina Pavăl Orchestra- World music și sună ca locurile de pe unde ne-am tras seva - bucovinean, moldovean, sud-dunarean și balcanic, așa cum e România de fapt.”
Duminică, 23 martie
🎥 I, Claude Monet (cu bilet) de la ora 12:00 la Cinema ARTA. Viața lui Monet este o poveste captivantă despre un om care, dincolo de pânzele sale scăldate în lumină, a suferit de depresie, singurătate și chiar gânduri suicidare. Însă, pe măsură ce arta sa a evoluat iar pasiunea pentru grădinărit l-a condus către splendorile grădinii sale de la Giverny, își dezvăluie umorul, înțelepciunea și bucuria de a trăi. Bazat pe peste 2500 de scrisori, filmul oferă o nouă înțelegere a omului care nu doar că a pictat tabloul ce a dat naștere impresionismului, dar care a fost, poate, cel mai influent și de succes pictor al secolului al XIX-lea și al începutului de secol XX.
🎥 Green Film Days 2025 (cu bilet) în 22 și 23 martie. O selecție de filme menite să deschidă conversații despre relația dintre om și natură. Program: ora 14 – Flow este o parabolă a vieții moderne, o abordare emoționantă a speranței și valorilor în vremuri de restriște. Ora 15 – Atelier Reciclart cu Alina Neagoe la ARTA Cafe. Ora 17:30 – Plimbare sonoră prin oraș cu Oana Hodade. Ora 19:30 – În căutarea liniștii este un documentar fermecător și meditativ despre nevoia noastră de liniște; cum putem explora frumusețea liniștii și pacea care vine odată cu ea, într-o lume supra-agitată, plină de zgomote și distracții.
🧒🏻 Pentru copii: Green Film Days 2025 (cu bilet) de la ora 14:00 la Cinema ARTA. Proiecții: Flow (ora 14), Atelier Reciclart cu Alina Neagoe (ora 15).
🌱 Apel deschis: Grădina Reactor & Cină comunitară aniversară Reactor #11 (pe bază de înscriere) de la ora 14:00 la Reactor. Anul acesta, se alătură spaţiilor din lumea întreagă care, deşi nu au o activitate direct legată de grădinărit sau care suportă în mod organic o astfel de activitate, caută moduri de a transforma spaţiul lor într-unul propice pentru plante şi alte vieţuitoare care se alătură odată cu sosirea acestora. De la ora 18, echipa Reactor ne invită să petrecem seara de duminică în curte, în jurul cuptorului, să mâncăm o felie de pizza și să ciocnim un pahar pentru aniversarea de 11 ani a acestui spațiu care ne aduce încă o dată împreună.
🎭 Spectacol de teatru multimedia | Colonia Penitenciară (cu bilet) de la ora 17:00 la Teatrul Național Cluj. Spectacolul Colonia Penitenciară surprinde într-o manieră intensă și captivantă temele kafkiene despre justiția inumană și mecanizarea sistemului birocratic. Sub regia Mihaelei Panainte spectacolul subliniază ruptura profundă dintre individ și o societate alienantă, dezumanizantă, evocând o lume absurdă, în care omul devine o simplă rotiță în mecanismul impersonal al justiției automate. Spectacol prezentat de Centrul Cultural German Cluj-Napoca în parteneriat cu Uthopia Theater și Teatrul Național Cluj. În data de 23 martie, de la ora 15:00, Eugen Cojocaru va prezenta la Opera Națională Română Cluj-Napoca cartea lui Valentin Teodosiu - „Un clovn pentru eternitate”.
🎶 Otello | Giuseppe Verdi (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Cluj. Povestea celebrului libret îi aparține lui Shakespeare, ce îl are în centru pe eroul Otello, ale cărui manifestări sunt surpinse atunci când gelozia îi scapă de sub control, în momentul în care crede că adorata și candida sa dragoste, Desdemona, l-a dezamăgit. Se declanșează, astfel, o răzbunare întunecată și cutremurătoare, ce duce iubirea la limita dintre divin și infern, conducând la un final tragic și nedrept.
🎶 AFLMSMP – lansare album | hubris. (cu bilet) de la ora 19:00 la FORM Space. Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut (AFLMSMP) este o formație de muzică instrumentală, adesea încadrată în stilul post-rock și considerată cea mai reprezentativă formație românească pentru acest gen muzical. „I Went To The Mountain surprinde o foarte frumoasă perioadă de exprimare artistică liberă. Nu ne-am luat niciun angajament legat de stil, ci am mizat strict pe originalitate, impact și structură (sau lipsa ei). Privind în retrospectivă, această abordare (la fel ca și titlul, o traducere a primei jumătăți a numelui nostru) ascunde, probabil, o dorință de a dezvălui mai mult (din) cine suntem.”, spune trupa. hubris. este o trupă elvețiană de post-rock originară din Fribourg. Formată în 2014, acest cvartet instrumental se remarcă prin stilul său original, care îmbină o notă experimentală de post-rock, cu tentă de electronic atmosferic și diverse elemente din scena progresivă și metal.
🎭 Choose Me – spectacol (cu bilet) de la ora 20:00 la Stația Teatru/ Muzical. Doi prieteni de o viață pornesc la drum cu mașina cu câte o jumătate de inimă. La radio merge o melodie din trecut, drumul e înainte, Clujul e mare, clădirile ascund alte posibile vieți. Se răcoresc pe drum cu un smoothie din ce s-a ratat, sau împlinit, iubirea, cariera sau linișitea. Tu ce ai ales? Tu ce alegi?Cine te-a ales? Ce te-a ales? Alege-mă pe mine!
🎭 1715380.MS ⎮ One Woman Show (pe bază de rezervare) de la ora 20:00 la ZIZ – Art & Social Area. 1715380.ms este o adaptare a cărții „Studentă în căutare de susținător”, povestea a patru fete aparent obișnuite care își câștigă existența într-un mod neobișnuit: sunt prostituate. Aceste patru povești, împreună cu multe altele, au fost combinate în povestea lui Lili. Spectacolul. Este despre feminitate, despre trăirea feminității într-un mod neconvențional, dar totuși valabil. El este despre prostituție, despre calea care duce la ea și despre modul în care aceasta afectează relația cuiva cu sine însuși, precum și cu ceilalți. El este despre o decizie și despre calea care duce la ea. Te poți întâlni cu Lili oriunde. În autobuz, în magazin, la universitate. Chiar și pe locurile spectatorilor.
Recomandare: Newsletterul – cuprinde principalele știri naționale și locale ale săptămânii, comentate cu umor și este scris și trimis în fiecare marți de Julius Constantinescu și Emil Moldovan.
Știi că au loc și alte evenimente săptămâna viitoare la Cluj? Dă-mi de veste în comentarii.
Să ne citim cu bine! 🌞