CooltCluj #34 – Evenimente culturale
Săptămâna 24-30 martie 2025 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Rar dai de ceva care să te poarte prin desișuri și luminișuri cum o face muzica Mădălinei Pavăl. Are ceva nepământesc, de basm, greu de surprins și cuprins la o primă ascultare.
Mie cel mai mult îmi place să o ascult când merg la țară, la ai mei. Dacă mai e și soare și îmi pot găsi un loc la geam în autobuz, e și mai frumos. Las razele să-mi lumineze fața, să mă îmbrățișeze cu căldura lor în timp ce-mi plimb privirea peste curburile dealurilor. Asta mă apropie cel mai mult de mine mică, de toți ani petrecuți printre gâze, raze, rouă, ceață, cu vântul în plete și grija pentru animale și grădină în gând.
Dar am ascultat-o și în concerte. Chiar aseară. Și-a fost cel puțin la fel de magic ca-n alte dăți. Mădă face muzică lumească, vie, fluidă. Cumva, adună toate nuanțele de verde din natură și din noi toți. Cred că ai intuit deja ce ascultăm azi: O inimă verde.


Trimite ediția de azi și prietenilor tăi și fii primul din gașcă care știe ce mișcă prin oraș și vine cu veștile bune. Dacă aflu de alte evenimente pe parcursul săptămânii, le voi pune în articolul de pe site – să mai faci câte-un popas și acolo.
Luni, 24 martie
🎭 Înscrieri Fresh Start Ediția a VIII-a – rezidențe de creație până pe 25 aprilie 2025 la REACTOR de creație și experiment. Fresh Start, ediția a VIII-a, își propune să inițieze 9 proaspăt absolvenți de actorie, regie, dramaturgie, scenografie, coregrafie, muzică, teatrologie și management în crearea unui spectacol folosind tehnici specifice teatrului devised. Programul le oferă și noțiuni de bază despre managementul unei echipe și producția unui spectacol în mediul independent. Cei 9 rezidenți selectați vor lucra sub îndrumarea unor artiști cu experiență în diverse metode de lucru. Rezidenții vor lucra aplicat alături de Sinkó Ferenc, într-un atelier de acomodare a echipei, în care se vor folosi metode din zona teatrului performativ și dans, urmând apoi o introducere teoretică și practică în teatrul devised realizată de Petro Ionescu. Pe tot parcursul rezidenței, cei 9 participanți vor beneficia de întâlniri constante cu Petro Ionescu, pentru consultanță în dezvoltarea conceptului de spectacol și a structurii dramaturgice. În paralel, echipa va avea sesiuni de discuție și de lucru cu Oana Mardare și Doru Taloș despre producția unui spectacol în independent și despre managementul unui colectiv artistic.
🖼️ Protecție și magie în imaginarul popular românesc | Expoziție de Rada Niță de la ora 10:00 la La Cave (Institutul Francez). Sunt reunite o suită de gravuri acvaforte și desene în peniță ce înfățișează un bestiar care este îmblânzit printr-un procedeu magic de prezența obiectelor din gospodăria țărănească. Astfel, vizitatorul este protejat în fața acestuia prin instalația realizată de furcile, fusele și cânepa prezente în imediată lui vecinătate. Într-unele dintre lucrări, vrăjitoarele și bestiile însele poartă furci în mâinile lor, ca un semn al provenienței și al specificului lor. Pe lângă obiectele și plantele de protecție, expoziția include și două elemente din gospodăria tradițională necesare călătorului: opincile și traista.
🎥 Ema și Generalul Cap-de-mort (cu bilet) de la ora 17:30 la Cinema ARTA. Invazia lui Hitler a destrămat Cehoslovacia independentă, prezentând statul slovac din timpul războiului ca un loc de tensiune și ambivalență politică. În acel moment, mai mult de două treimi din populația evreiască a statului era deportată în Polonia ocupată de germani, iar filmul ne dă o idee despre acest lucru prin sentimentul crescând de neliniște, precum și prin șoaptele despre închideri și dispariții zilnice. În acest context mai larg, prezența lui Šimon și decizia (reticentă) a Marikăi, croitoreasă văduvă care locuiește la granița dintre Slovacia și Ungaria, de a-l adăposti pe băiatul evreu devin nucleul emoțional al filmului, pe măsură ce tânărul băiat încearcă să înțeleagă sensul războiului și al vieții în timp de război - la fel ca Marika.
🎤 Despre poezie și îmblânzirea traumei – lectură publică de la ora 17:30 la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”. Participanții vor avea prilejul de a descoperi prin lectură poeți incluși în colecțiile bibliotecii și de a lectura propriile creații poetice.
🎥 Proiecție documentar și discuție: The Palestine Laboratory de la ora 19:00 la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”. Filmul jurnalistului Antony Loewenstein, care se angajează într-o investigație despre armele și tehnologiile de supraveghere sunt utilizate pentru controlul și oprimarea palestinienilor înainte de a fi vândute de Israel peste tot în lume. Un film care ne arată cum ocupația Palestinei alimentează o piață globală a represiunii și nesiguranței. Demontarea acestui sistem este esențială pentru construirea unei lumi mai juste și mai libere. Vor răspunde întrebărilor Tala Nasir – cercetătoare și activistă la Addameer, o organizație palestiniană pentru sprijinirea prizonierilor și apărarea drepturilor omului și Enikő Vincze – cadru universitar și activistă în cadrul organizației Căși Sociale ACUM, organizație care militează pentru justiție în domeniul locuirii.
🎭 Elektra (cu bilet) de la ora 20:00 la Teatrul Maghiar de Stat. „Elektra este coarda de chitară pe care am ciupit-o cu toții în viața noastră. Elektra este vocea absorbită adesea de ființa noastră interioară. Elektra este voința noastră reprimată, privirea noastră neputincioasă din tramvai spre un parc verde. Este propria noastră mantră a neputinței. Este lumina care strălucește prin ferestrele bisericilor la anumite ore, inundată de un oarecare parfum de flori. Este trecerea peste o cale ferată pe care te temi să o traversezi cu căștile în urechi. Este sunetul bătăii în ușa de alături, doar pentru ca ușa să fie deschisă de propriul tău destin, fără să știi dacă vei fi lăsat înăuntru. Elektra este liniștea în urma căreia o privire începe să fredoneze încet.” – Botond Nagy, regizorul spectacolului.
Marți, 25 martie
🎭 Înscrieri Drama 5 – ediția a X-a până în 5 mai 2025 la REACTOR de creație și experiment. Proiectul se adresează tuturor autorilor dramatici, cu sau fără experiență, care doresc să scrie o piesă de teatru într-un cadru creat special pentru acest scop. Drama 5 susține dezvoltarea dramaturgiei românești printr-un program de rezidențe de scriere dramatică la care participă anual un număr de cinci autori, selectați prin concurs. În perioada iunie-iulie 2025, cei cinci vor avea cadrul necesar pentru a finaliza o piesă proprie: ședințe de lectură și feedback cu un mentor, întâlniri cu regizori, actori, dramaturgi, producători, sprijin și încurajare pentru ducerea la bun sfârșit a ideilor lor. Unul dintre cele cinci texte rezultate va fi montat la Reactor, iar celelalte patru vor avea spectacole-lectură la spațiul Reactor în Cluj și la Casa Kerim în București. Toate cinci vor fi publicate într-un volum colectiv în parteneriat cu LiterNet.
🗣️ Launch Event: Casebook on Entrepreneurship in Arts and Wellbeing – AWAKE (pe bază de înscriere) de la ora 14:00, online. Proiectul AWAKE lansează publicația „Growing a Viable Entrepreneurial Model at the Intersection of the Arts and Wellbeing: Insights from Five Cases”, care analizează cinci inițiative conduse de artiști ce sprijină diverse grupuri, de la sugari și vârstnici la persoane cu afecțiuni cronice. Studiile de caz oferă perspective asupra dezvoltării, evoluției și impactului acestor proiecte. Evenimentul de lansare include discuții cu artiștii implicați, explorând rolul artei în antreprenoriatul dedicat bunăstării.
🎶 The power of sound – workshop cu Teodora Brody (intrare liberă) de la ora 16:00 la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. În acest atelier exclusiv, Teodora va împărtăși din experiențele, inspirațiile și momentele definitorii care i-au modelat călătoria muzicală remarcabilă. Atelierul este dedicat tuturor celor ce au un vis și doresc să îl transforme în realitate. O oportunitate unică pentru tinerii muzicieni, artiști și creatori, de a explora călătoria vizionară și inspirațiile artistei Teodora Brody.
🎭 Micul prinț // Oana Pellea – Lari Giorgescu (cu bilet) de la ora 19:00 la Casa de Cultură a Studenților. „Toți oamenii mari au fost cândva copii, dar doar câțiva dintre ei își mai amintesc.” O poveste ca un drum de reîntoarcere către sine, către ce este cu adevărat important în viață.
🎥 The Darjeeling Limited – CultClassics (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Trei frați înstrăinați - Peter (Adrien Brody), Francis (Owen Wilson) și Jack (Jason Schwartzman) pornesc într-o călătorie spirituală cu trenul prin India, la un an după înmormântarea tatălui lor, încercând să își vindece rănile emoționale și să își refacă legătura pierdută. Cu un mix unic de umor și sensibilitate, filmul explorează căutarea unui nou început într-o lume colorată și plină de contraste, într-un mod tipic Anderson. Regizor și scenarist, Anderson este cunoscut pentru estetica sa vizuală distinctă, caracterizată prin simetrie perfectă, culori vibrante și cadre minuțios compuse. Filmele sale sunt adesea povești complexe și emoționante, cu personaje excentrice și dialoguri pline de umor subtil.
Miercuri, 26 martie
📖 Flavia Dima – Lansare de carte și sesiune de autografe de la ora 18:00 la Book Corner. „Am citit volumul Flaviei aşa cum îmi place să văd un film bun: de două ori la rând-prima dată singură, cu entuziasmul unei noi descoperiri personale, a doua oară împărtășind cu cineva bucuria ei, doar că acum citind din el cu voce tare, așa cum se citește cel mai bine poezia, într-o lectură ca o apă curgătoare.” – Iris Nuțu. Flavia e critic de film, curatoare de cinema şi traducătoare. Textele ei au apărut în reviste precum FILM MENU, Films in Frame, Scena9, Matca Literară, Echinox, Dlite, Acoperişul de Sticlă, MUBI Notebook și Sabzian, printre altele.
💿 Lansare CD Rhapsody – Teodora Brody și Lee Reynolds (eveniment gratuit) de la ora 18:00 la Cărturești Hintz. Teodora Brody și-a unit forțele cu una dintre cele mai excepționale orchestre din lume – London Symphony Orchestra – pentru a scrie un capitol nou și captivant din călătoria ei muzicală prin repertoriul clasic. Împreună, au reimaginat lucrări etalon din creația compozitorilor Bela Bartók, George Enescu, Ludwig van Beethoven, Johann Pachelbel si Johann Sebastian Bach, oferind o nouă viziune acestor creații magistrale, prin interpretări vocale inedite, versatile și îndrăznețe. Evenimentul de lansare a prestigiosului album va include sesiune de întrebări și răspunsuri și o sesiune de autografe cu Teodora Brody și dirijorul Lee Reynolds (orchestratorul proiectului Rhapsody).
🩰 Coppélia (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Cluj. Povestea ne aduce în prim-plan un inventator excentric, Dr. Coppelius și a lui obsesie pentru propria creație – această păpușă mecanică pe care încearcă să o aducă la viață. Planurile sale sunt însă deturnate de către Franz – care se îndrăgostește de Coppélia –, și de Swanilda, logodnica lui, care încearcă să-și gestioneze nefericita situație, în încercarea de a-l recuceri. Léo Delibes oferă o versiune veselă a povestirilor lui E.T.A. Hoffmann care l-au inspirat în crearea baletului Coppélia, unde valorifică, într-o comedie, elemente autentice ale dansului de influență folclorică – pe care îl îndrăgea ardent. Prin introducerea mazurcii și czárdás-ului în această lucrare, Délibes a creionat un nou stil de balet.
📖 Club de carte AIVIcluj + CCS – Aleksandra de Lisa Weeda (pe bază de înscriere) de la ora 18:30 la Bookstory. Aleksandra este debutul literar al Lisei Weeda, pentru care scriitoarea a primit recunoaștere din partea cititorilor şi a criticilor. Romanul a câștigat Premiul literar Bronze Owl (2022), pentru cel mai bun debut în limba neerlandeză. Aleksandra este tradusă din limba neerlandeză de Irina Kappelhof-Costea.
🎭 Kean (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Spectacolul vorbește despre condiția actorului ducând o viață haotică, risipitoare, pătimașă, imposibil de ținut în frâu. Aflat la declinul carierei, când rolurile i se învălmășesc în memorie, când alcoolul îi aburește mintea, eroul pare a trăi într-un plan paralel cu realitatea, ghidându-se după legi proprii, care-l duc la faliment. Un faliment în primul rând al ființei. Este o biografie care sporeşte în atractivitate prin includerea în text a celebrelor personaje shakespeariene, Ofelia şi Hamlet. Tema, comună cu cea din „Cântecul lebedei” al lui Cehov, ni-l dezvăluie pe Kean, aflat în cabina lui, după ani de glorie pe scenă, căutând sensurile artei teatrului, răscolit de iubirile mai mult sau mai puțin împlinite.
🎶 Electronic Textures | Experimental Performance w/ Paul Frick | Tangerine Dream & Brandt Brauer Frick de la ora 19:00 la Biju Gallery. Centrul Cultural German Cluj te invită să redescoperi muzica electronică alături de Paul Frick, membru al cunoscutelor trupe germane Brandt Brauer Frick și Tangerine Dream. În spațiul galeriei Biju vei putea experimenta modul în care muzica de club se reflectă în frecvențe diferite și potențează tema expoziției lui Botond Gagyi: natura transformatoare a luminii. Pe durata evenimentului vei putea vizita expoziția artistului Botond Gagyi „The Procreation of Light”, deschisă până în 30 martie 2025.
🎭 r.e.g.e.n.e.r.a.r.e. // spectacol de teatru-dans (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Corpul carcasă, corpul purtător de emoții, întâmplări și obiceiuri, corpul amprentă, corpul perceput în prezent și corpul proiectat în viitor, corpul cu procese organice ascunse, corpul expus cu informații la vedere, corpul între alte corpuri, corpul degradat și corpul forță. r.e.g.e.n.e.r.a.r.e. spune povești despre corpuri și etapele lor, despre ce am acumulat, conștient sau nu. O călătorie pe parcursul căreia vom staționa în experiențele diferite a 5 performeri în căutarea unui teritoriu atât de intim, cel al propriului corp.
🎭 I am the wind (cu bilet) de la ora 20:00 la Teatrul Maghiar de Stat. „Cuvintele nu sunt suficiente pentru a exprima o suferință, un miracol, o mare fericire sau bucurie. Ele sfârșesc întotdeauna în clișee. Fosse spune, la un moment dat, că a scrie este echivalent cu a te ruga. În viața de zi cu zi, sau în lupta noastră de a răzbi, suntem ajutați de gândul că din întuneric înaintăm către lumină. Există multe lucruri în acest întuneric; și ceea ce nu înțelegem, și toate fundăturile în care ajungem pe parcursul vieții. Din punct de vedere fizic, toți dispărem, întrebarea este dacă ne încredem în înviere.” – Gábor Tompa, regizorul spectacolului.
Joi, 27 martie
🎭 Ziua porților deschise – ediția a XV-a de la ora 11:00 la Teatrul Național Cluj. Programul aduce în prim-plan Vizite în culise, acum cu o surpriză interactivă, alături de atelierele de teatru pentru adolescenți susținute de actrițele Diana Buluga și Elena Ivanca și de atelierul de pictură coordonat de Sânziana Tarța. Prietenii de la Tărâmul Fericirii și Magic Puppet revin cu activități creative pentru cei mici, iar publicul este invitat să descopere instalația audio AUZIT. Teatru radiofonic, spectacolul-lectură Multe nu s-au spus de Alexandru Ceban, care explorează confruntarea individului cu istoria, și spectacolul educațional Extinct, urmat de o discuție despre sustenabilitate. Cei mici vor putea urmări Tigrișori de Poveste, o producție AnimaArt destinată copiilor de peste 3 ani, iar Dragoș Muscalu propune un atelier de improvizație, urmat de o repetiție cu public la spectacolul Show IMPROgress. În continuare, colaborarea cu Facultatea de Teatru și Film aduce în program La Famiglia, un spectacol de commedia dell’arte susținut de studenții anului II Actorie, care va avea loc la Sala Radu Stanca.
✍🏻 Atelier de scriitor – O conversație cu Alina Nelega (eveniment gratuit) de la ora 18:00 la Cărturești Hintz. Evenimentele din serie vor aduce împreună scriitorii români și cititorii într-un cadru relaxat, în librărie, pentru discuții prietenoase purtate în jurul literaturii & scrisului. Fără convenții rigide sau distanțe impuse – doar conversații sincere despre lumea din spatele scrisului. Prima invitată la Atelier de scriitor este Alina Nelega, una dintre cele mai apreciate autoare contemporane, romancieră, autoare dramatică și profesor universitar la Universitatea de Arte din Târgu Mureş, unde conduce masteratul de scriere dramatică.
🎭 Seară de teatru „Scaunele” (cu bilet) de la ora 19:00 la Cinema Dacia Cluj. Teatrul Alexei Mateevici de la Chișinău vine la Cluj pentru a juca ,,Scaunele” de Eugene Ionescu. Mergi să descoperi această piesă, într-o interpretare captivantă, ce te va provoca să vezi dincolo de cuvinte.
🎥 Moartea domnului diavol | Cinemateca TIFF (cu bilet) de la ora 19:45 la Cinema Victoria. Despre film: Sătulă de singurătate, o femeie visătoare trecută de prima tinerețe și animată de dorința de a-și găsi un soț cu orice preț reactivează un amor din trecut și pregătește în cele mai mici detalii o cină romantică. Bărbatul care-i trece pragul – și care se dovedește a fi, nici mai mult nici mai puțin, decât Diavolul în persoană – nu mai are însă nimic din șarmul inițial, afișând o burtă respingătoare, o bădărănie fără margini și un apetit devorant care, cu fiecare vizită ulterioară, devine tot mai dubios.
🎥 Dl. Aznavour (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Scris și regizat de Mehdi IdirGrand și Corps Malade, Monsieur Aznavour urmărește povestea devenirii emblematicului cântăreț, compozitor și actor franco-armean Charles Aznavour, de la anonim la legendă a artei și culturii pop.
Pont: Newsletterul – cuprinde principalele știri naționale și locale ale săptămânii, comentate cu umor. Este îngrijit de Julius Constantinescu și Emil Moldovan.
Vineri, 28 martie
📷 Ce mai înseamnă fotografia în era digitală? de la ora 18:00 la Book Corner Librarium. Mai există un „geniu” propriu al fotografiei, dată fiind abundența ei în existențele noastre? Mai surprinde ea evenimentul unic, detaliul inconfundabil, lumina specială, surâsul sau gestul de neuitat? Mai are fotografia o „aură” a unicității, a miracolului produs prin oprirea lumii în clipa în care declanșăm aparatul? Mai poate fi ea o formă de rezistență la inflația de imagini de astăzi? În ce fel ne modifică ea, până la urmă, raportul cu realitatea? Pornind de la cartea lui Roland Barthes, Camera luminoasă, Virgil Mleșniță (fotograf și traducător al cărții), Crina Prida (fotografă), Mara Rațiu și Horea Avram (teoreticieni ai artei) și Iulia Pușcașu (cercetătoare în domeniul artei digitale) vor răspunde acestor întrebări. Moderator: Virgil Mleșniță.
🎶 Ana Lugojana | Filaret Barbu (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Română. Acțiunea se desfășoară în mijlocul toamnei, în plin cules al viilor Contelui Wertherpollo. Printre sătenii harnici și veseli se remarcă tinerii Ana și Sandu, prieteni din copilărie. Sosirea neașteptată a contelui tulbură liniștea moșiei, mai ales pentru administratorul său corupt, Adolf Pfitzner, care încearcă să ascundă neregulile din registrele de producție. Totuși, atmosfera este însuflețită de Nica Iancu Iancovici, un faimos violonist, care cântă un cântec inspirat de Ana, frumoasa fată din sat.
🎤 Voice workshop: Back to basics | For all levels II (cu plată + înscriere) de la ora 18:30 la Galetheia Music Studio. Ești vocalist aflat la început de drum sau cu experiență în cântat și vrei să afli cum îți funcționează aparatul fonator, să cânți mai sănătos și mai frumos? La workshop vei învăța: cum ne funcționează aparatul fonator, cum se produce sunetul și cum îl poți „modela”, să înțelegi/ identifici problemele specifice (tehnice, aplicative dar și psihologice), cum să ai grijă de vocea ta, când e cazul să mergi la doctor, cum să te recuperezi după răceli sau alte afecțiuni ale vocii, faci exerciții fun și cânți.
🎶 Dora Gaitanovici – Dincolo de iluzii (cu bilet) de la ora 19:00 la FORM Space. „Aici vei găsi soluții concrete pentru probleme abstracte. Dacă vrei să uiți, am ploi care șterg amintiri. Dacă îți e frig în suflet, am o flacără care se hrănește cu răceala ta. Dacă gândurile nu-ți dau pace, am vântul care le duce oriunde vrei. Dacă ai greșit în dragoste, am un leac. Dacă dorul te macină, am un talisman care îl îmblânzește. Dar e doar o iluzie. Pentru că, de fapt, pleci doar cu un cântec. Muzica e singura magie reală pe care o cunosc. Nu îți dau ploaia, dar îți dau senzația că te spală de tot ce vrei să uiți. Nu îți dau vântul, dar îți dau libertatea de a-ți lăsa gândurile să zboare. Nu îți dau flacăra, dar îți dau puterea să încălzești singur ce s-a răcit.”
🎶 Rhapsody (cu bilet) de la ora 19:00 la Auditorium Maximum. Teodora Brody, o solistă de jazz vizionară, binecunoscută pe scena internațională de gen, va prezenta o seară incredibilă de muzică, cu piese de pe albumul său ”Rhapsody”, care cuprinde aranjamente vocale ale unui repertoriu clasic foarte iubit. Teodora Brody va aduce o perspectivă cu totul nouă asupra muzicii lui Bach, Bartók, Beethoven, Enescu și Pachelbel, fuzionând lumea muzicii clasice, a jazzului și a muzicii mondiale.
🎭 Mașiniștii (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Comedia Mașiniștii, montată de Dragoș Pop în premieră națională, spune povestea unor profesioniști ai scenei, pe care însă publicul nu i-a zărit niciodată. Doi mașiniști (Sorin Misirianțu și Ovidiu Crișan), prinși în rutina precipitată de dinaintea unui spectacol, încep să se joace de-a teatrul, ajungând, pe scena fără public, să chiar facă teatru și, până la urmă, să își reevalueze în mod autentic existența, limitările și potențialul ratat. Și pentru ei, ca pentru toată lumea, arta intermediază acest proces necesar de autocunoaștere. Producția invită la o meditație pe tema raportului dintre teatru și realitate, într-un mod antrenant și plin de umor.
🎭 Hamlet (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat. „Hamlet este asaltat de marele proiect al modernității timpurii, şi anume posibilitatea exercitării unei credințe personale și directe, precum și de o gravă îndoială cu privire la originea divină a puterii regale. Claudius este descris în cuvinte puternice și directe ca fiind nedemn de exercitarea regalității. În acest fel, moartea violentă a bătrânului Hamlet devine sinonimă cu moartea lui Dumnezeu și cu imposibilitatea învierii: «Un rege atât de bun! Ca un luceafăr / Pe lângă un satir, faţă de acesta».” – András Visky, dramaturg.
🎭 Expuși – spectacol găzduit (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Un vernisaj al unor artiști debutanți este dat peste cap de „intervenția” unui grup de tineri extremiști. Motivația acestora se lasă întrevăzută pe măsură ce lucrurile se îndreaptă într-o direcție neașteptată. Cum arată dialogul între tradiție și inovație artistică într-o lume puternic ideologizată? Care e raportul între autenticitate și impostură în zonele activiste și progresiste? Ce loc ocupă banii într-un asemenea context? Cum ajung unii tineri să se radicalizeze și care dinamicile care stau la baza unor astfel de grupuri extremiste? Cum se naște violența și cum se măsoară distanța de la vorbă la faptă, de la fantasmă la acțiune? Acestea sunt doar câteva din întrebările pe care spectacolul Expuși le sondează, fără a teoretiza excesiv, în încercarea de a capta o parte din tensiunile care plutesc în aer în România anului 2024.
🎶 Cristina Lupu – lansare album „Sweet Amnesia” (pe bază de donație minimă și rezervare) de la ora 20:00 la YOLKA. Sweet Amnesia înseamnă 9 cântece de dragoste, un album foarte personal, scris de-a lungul câtorva ani importanți, plini de schimbări, descoperiri, regret, dor, vinovăție, iertare, nostalgie, furie, maturizare. Cristina Lupu a apărut de nicăieri și te atrage cu o voce care te poartă cum vrea ea printre versurile compoziție proprie. Un art-folk atipic care îmbină joaca, nostalgia și ironia de nu te poți dezlipi de cântecele ei.
Dacă ești deja aici, ajută-mă să înțeleg ce pot face (și) mai bine pentru acest newsletter, completând formularul de mai jos. E 100% anonim și nu te costă nimic.
Sâmbătă, 29 martie
🎨 Atelier de pictură tradițională pe lemn (cu plată) de la ora 9:30 la Blue Brush Studio. Pe parcursul atelierului, vei fi ghidat(ă) de Lupas Annamaria, o artistă cu experiență în pictura tradițională pe mobilier. Annamaria organizează de mulți ani cursuri și tabere, unde atât adulții, cât și copiii pot învăța tehnicile decorative ale acestui meșteșug. În cadrul acestui workshop de câteva ore, vei picta și decora un suport de chei pentru perete, folosind vopseaua Annie Sloan Chalk Paint. Durata atelierului este de aproximativ 6 ore, cu pauză de cafea/ceai și ronțăieli din partea casei. Toate materialele și accesoriile necesare pe parcursul atelierului sunt asigurate de Blue Brush Studio.
🎥 Flow (cu bilet) de la ora 11:00 la Cinema ARTA. Flow este o pisică singuratică, a cărei viață se desfășoară liniștit în pădure. Lumea în care trăiește se apropie de sfârșit, iar casa îi este distrusă de un potop. Flow este nevoită să își caute refugiul pe o barcă, alături de alte animale. În ciuda diferențelor evidente dintre ele, vor forma o echipă imbatabilă, în timp ce barca solitară navighează prin peisaje mistice inundate, iar animăluțele trec prin diferite provocări și pericole pentru a se adapta acestei noi lumi.
🎶 Fata babei și fata moșului – spectacol pentru copii (cu bilet) de la ora 12:00 la Opera Națională Cluj. Eroina operetei, Ilenuța, fata moșului, candidă și modestă, ne învață cum bunătatea, munca, răbdarea și seriozitatea sunt valori ce ne ajută să avem o viață frumoasă, cu scopuri nobile. La pol opus, Marhiolița, fata babei, leneșă și răutăcioasă, nu face decât să țeasă intrigi, rămânând în final nemulțumită și dezamăgită. Învățăturile poveștii dau naștere unei operete de esență populară, menită să pună în lumină valorile morale ale țăranului român, într-un spectacol regizat de Iulian Ioan Sandu, dublat cu succes în plan muzical de aranjamentul instrumental al lui Flaviu Mogoșan.
🎥 Micile crime | Cinemateca TIFF (cu bilet) de la ora 17:00 la Cinema Victoria. Despre film: Într-un New York febril sufocat de paranoia și violență, un fotograf apatic e salvat de la un caft stradal de o femeie excentrică și iremediabil de optimistă. Este singura în stare să-l facă să simtă ceva pe bărbatul aproape zombificat în isteria citadină generală și care n-are habar "ce-nseamnă dragostea" – inclusiv să-l convingă să se căsătorească cu ea, într-unul dintre cele mai zănatece ritualuri nupțiale pe care le-ați văzut vreodată. Relația lor e însă afectată de un șir de crime aparent fără sens care trimit povestea într-o spirală cinică și absurdă.
🎭 Regele cerb (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Regele Deramo se află într-o căutare disperată a iubirii adevărate, ajutat de o mașinărie care dezvăluie intențiile ascunse din inimile femeilor. După ce testează toate tinerele din Serendippo, ținutul pe care îl guvernează, o alege pe Angela, fiica credinciosului ministru Pantalone, pe care o iubește însă și un alt demnitar al monarhului, perfidul Tartaglia. Fiind un sforar uns cu toate alifiile și mânat de patima răzbunării, acesta din urmă se folosește de un al doilea secret magic al lui Deramo pentru a-i fura identitatea și a-i uzurpa tronul. Regele urgisit, captiv în trup de animal, trebuie să îl demaște pe trădător cu ajutorul acelorași forțe mistice care l-au adus în impas.
🎶 Celelalte Cuvinte – Turner „Se lasă rău” (cu bilet) de la ora 20:00 la Hardward Pub. Născut în contextul frământărilor socio-polititice de după 1990, albumul a adus un stil mai agresiv conținând noi elemente heavy metal, thrash metal într-o manieră progresivă specifică a trupei. În timp, prin actualitatea mesajului si a stilului muzical albumul a căpătat notorietate devenind o piesă mai rară dar apreciată de fani iar vinilul căutat pe piață. Datorită exclusiv inițiativei firmei Alfa Test din Timișoara acest album este reeditat si va apărea la concerte facând obiectul turneului cu acest nume, organizat de Rock The Sea.
🎭 Expuși – spectacol găzduit (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Un vernisaj al unor artiști debutanți este dat peste cap de „intervenția” unui grup de tineri extremiști. Motivația acestora se lasă întrevăzută pe măsură ce lucrurile se îndreaptă într-o direcție neașteptată. Cum arată dialogul între tradiție și inovație artistică într-o lume puternic ideologizată? Care e raportul între autenticitate și impostură în zonele activiste și progresiste? Ce loc ocupă banii într-un asemenea context? Cum ajung unii tineri să se radicalizeze și care dinamicile care stau la baza unor astfel de grupuri extremiste? Cum se naște violența și cum se măsoară distanța de la vorbă la faptă, de la fantasmă la acțiune? Acestea sunt doar câteva din întrebările pe care spectacolul Expuși le sondează, fără a teoretiza excesiv, în încercarea de a capta o parte din tensiunile care plutesc în aer în România anului 2024.
🎭 Marele B – un cabaret despre burnout (cu bilet) de la ora 20:00 la Stația Teatru/Muzical. Corporatista Trista, Mama Deea Medeea și Doctorul Fără De Minți suferă, jelesc și se prăbușesc ajutați de MC Pasiune și de Mica Pianistă Care Nu Există. Tu alegi care-i cel mai terminat dintre ei. Marele B - un cabaret despre Burnout și Bani, cu muzică Bună și o trupă neBună. Cu: Paula Maria Seichei, Cristina Tureanu, Endre Rácz, Renata Burcă și Adonis Tanța.
🎭 Nu mă simt tocmai bine. (cu bilet) de la ora 20:00 la Casa Tranzit. „Nu mă simt tocmai bine.” propune o categorizare a diferitelor forme existente de autosabotaj prin autodecepție. Asumând discursul vocii interioare, care devine moralizatoare când lucrurile merg prost, spectacolul pune accentul pe confuzia internă produsă de distorsionarea percepției prin negare/ manipulare/ minimalizare/ ipocrizie - repetă iar și iar aceleași două întrebări: e neclar? de ce? Cu Cristiana Bândilă, Cătălin Filip și Casian Ulici.
🎶 Extended Play – David Ellis – Audioivisual Performance (cu bilet) de la ora 20:00 la ZIZ – Art and Social Area. Spectacolul Extended Play al lui David Ellis este o reprezentație audiovizuală bazată pe improvizație, care aduce în prim-plan evoluția muzicii pop și impactul acesteia asupra culturii contemporane. Evenimentul creat de Ellis își are rădăcinile în anul 1956, reamintind de epoca blondelor peroxidate, a motocicliștilor duri și a freneziei eliberatoare a chitarelor Stratocaster, ajungând până la perioada esențială a punk-ului și post-punk-ului. Ellis povestește liber, iar spectacolul său unic – pe care îl descrie drept „o rejucare vie și plină de emoție a amintirilor adolescenței împărtășite de cinci generații” – este completat de proiecții și muzică. David Ellis, care a fost o figură activă în scena rock și artistică din Londra anilor ’70, prezintă subcultura britanică într-un context cultural mai larg, incluzând filme experimentale, design grafic și modă.
Duminică, 30 martie
🎥 Proiecție specială: Tăcerea mieilor | Cinema Together (cu bilet) de la ora 12:00 la Cinema Victoria. Despre film: O tânără agentă FBI, Clarice Starling (Jodie Foster), este însărcinată cu investigarea unui caz deosebit de dificil. „Buffalo Bill“ un ucigaș viclean care produce o serie de crime, ultima ostatică fiind fiica unui senator american.
🎥 8½ – invitat: dr. Oana Cobeanu, psihoterapeut (cu bilet) de la ora 17:00 la Cinema ARTA. Despre film: Încercând să găsească inspirație pentru următorul său proiect, aclamatul regizor Guido Anselmi (Marcello Mastroianni) se luptă cu visele, amintirile și dorințele sale în căutarea creativității. Îmbinând viziunile cu realitatea, criza sa artistică îl conduce pe multe căi ciudate și întortocheate, în timp ce viața sa se destramă. Unul dintre cele mai mari filme despre film realizate vreodată, 8½ (Otto e mezzo) de Federico Fellini transformă criza artistică a unui om într-o mare epopee a cinematografiei. Invitata care va ghida parcursul emoțional și care va facilita discuțiile post-vizionare este dr. Oana Cobeanu, psihoterapeut.
🎶 Sorina Rotaru (cu bilet) de la ora 18:00 la Euphoria Music Hall. Dacă-ți place jazzul, aici e de tine.
🎭 Scripcarul pe acoperiș (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat. Povestea se desfășoară la începutul anilor 1900, în Anatevka, un mic sat ucrainean. Comunitatea din Anatevka este una solidară, care respectă tradiția, în cadrul acestei societăţi restrânse fiecare având un rol foarte clar definit, de la rabin până la peţitoare, sau la Tevie, lăptarul, care – alături de soția sa Golde și de cele cinci fiice – încearcă să supraviețuiască. Un muzical de succes, plin de umor, despre viața unei familii evreiești, chinuită de constrângeri și dorințe, într-o epocă istorică turbulentă, dar, mai ales, despre o lume în schimbare și valori eterne, despre tot ceea ce înseamnă umanitate, familie, credinţă, comunitate şi solidaritate.
🎭 1715380.MS | One Woman Show (acces pe bază de rezervare) de la ora 20:00 la ZIZ – Art and Social Area. Spectacolul este o adaptare a cărții „Studentă în căutare de susținător”, povestea a patru fete aparent obișnuite care își câștigă existența într-un mod neobișnuit: sunt prostituate. Aceste patru povești, împreună cu multe altele, au fost combinate în povestea lui Lili. Este despre feminitate, despre trăirea feminității într-un mod neconvențional, dar totuși valabil. Este despre prostituție, despre calea care duce la ea și despre modul în care aceasta afectează relația cuiva cu sine însuși, precum și cu ceilalți. Este despre o decizie și despre calea care duce la ea. Te poți întâlni cu Lili oriunde. În autobuz, în magazin, la universitate. Chiar și pe locurile spectatorilor.
😊 Stand-up Comedy Open-Mic cu Diana Măluțan (cu rezervare) de la ora 20:00 la Klausen Pubhouse.
Ce alte evenimente știi că au loc în săptămâna care urmează la Cluj? La care dintre cele de mai sus plănuiești să mergi? Scrie-mi în comentarii.
Recent, am stat de vorbă cu Alexandra Mîță, artistă plastică și studentă la UAD Cluj: „Mă joc cu propriile mele limite, încerc să descopăr cât de departe pot merge înainte de a mă rupe cu totul, iar în această zbuciumare am simțit că mă apropii tot mai mult de esența mea.”
Dacă vrei să primești interviuri și noutăți din artă și cultură la fiecare două săptămâni, te poți abona aici la newsletterul Coolturalist.
Pe duminica viitoare. Să-ți fie senin! 🌞
Servus! La MuFA sunt audiții săptămânale, pe un sistem audio de înaltă definiție într-un spațiu optimizat, cu ghid și invitați, pentru albume celebre, artiști renumiți, micro lansări (nu doar artiști locali), diverse micro evenimente cu profil muzical, nu doar pentru pasionați; poate că merită incluse în newsletter că se dau repede fiind foarte limitate
https://www.instagram.com/mufa.room/
https://www.facebook.com/events/913240794087102