CooltCluj #35 – Evenimente culturale
Săptămâna 31 martie-6 aprilie 2025 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Sunteți mulți oameni noi aici, dornici să primească acest newsletter! ❤️ Recunosc că fiecare comentariu primit de la voi zilele astea a funcționat ca o doză de încredere și energie care mi-a menținut entuziasmul acolo sus.
Acum, pe final de săptămână, m-am retras în coconul de la țară să-mi reîmprospătez mintea și să-i dau sufletului spațiu. Sper că și tu ai (avut) un weekend exact așa cum ai nevoie.
Trimite ediția de azi și prietenilor tăi și fii primul din gașcă care știe ce mișcă prin oraș și vine cu veștile bune. Dacă aflu de alte evenimente pe parcursul săptămânii, le voi pune în articolul de pe site – să mai faci câte-un popas și acolo.
Luni, 31 martie
🎥 Diamant brut – Avanpremieră (cu bilet) de la ora 17:45 la Cinema ARTA. Filmul urmărește povestea Lianei (interpretată magistral de Malou Khebizi), o tânără captivată de un reality show. Viața ei este definită de imaginea glam, atent creată pe internet și măsurată în numărul de urmăritori de pe Instagram, care se dublează brusc după participarea la audițiile pentru un reality show. Importanța acestui triumf este copleșitoare și absolută, încât Liane se detașează ușor de vechii ei prieteni, de posibilitatea unei adolescențe autentice și frumoase, de o iubire tânără care părea să înflorească, bucurându-se, în schimb, de un nou sentiment de „celebritate”. Deși tot ce își dorește este să își îndeplinească visurile, ea va descoperi rapid costul pe care trebuie să-l plătească pentru a le realiza.
🎶 Tarja Turunen & Marko Hietala (cu bilet) de la ora 18:00 la FORM Space. Cunoscuți publicului mai ales pentru activitatea din Nightwish, Tarja și Marko au capturat de-a lungul anilor fanii cu vocea lor inconfundabilă. Piesele care au făcut celebru duo-ul cunoscut vor fi aduse din nou în prim-plan. Sub egida „Living the Dream Together”, concertul cu Tarja și Marko este un show de neratat pentru fanii celor doi artiști din Finlanda. Până acum, setlistul turneului a inclus, pe lângă piesele Tarjei, și cântece de la Nightwish, precum „Wish I Had an Angel” sau „Everdream”, dar și alte hituri, precum „The Phantom of the Opera” sau „Over the Hills and Far Away”. Invitați în deschidere sunt cehii de la Symphonity.
📖 Inauguration d'un coin francophone à la librairie Bookstory à Cluj-Napoca avec Mohamed Kacimi de la ora 18:00 la Bookstory. Finalul lunii francofoniei vine cu o veste mare: Kyralina deschide un colț de carte francofonă la librăria Bookstory. Astfel, la doi ani de la lansarea colțului Kyralina la librăria La două Bufnițe din Timișoara, cititorii dintr-un alt oraș din România vor putea să răsfoiască și să cumpere cărți în franceză. Mohamed Kacimi a crescut în Algeria și s-a mutat la Paris la începutul anilor 80. Combinând studiile coranice cu admirația pentru limba franceză și literatura sa, el este autorul a peste 15 romane și a tot atâtea piese de teatru. Eseist, romancier, dramaturg și autor pentru copii, el colaborează în mod regulat cu France Culture și Le Monde. Piesele sale de teatru se joacă la Théâtre du Soleil, la Comédie française și în întreaga lume.
🎶 ENESCU70 (cu bilet) de la ora 19:00 la Opera Națională Română Cluj. În deschidere: soprana Diana Țugui. Primul film artistic dedicat lui George Enescu își continuă turneul național in 2025 sub egida Enescu 70.
🎭 New genesis (cu bilet) de la ora 20:00 la Ziz – Art and Social Area. Cum putem trăi lucrurile și apoi să le lăsăm să plece, cum putem să ne ridicăm deasupra și să creăm împreună? Nu va exista altă cale de ieșire decât să ne găsim unii pe alții, bazându-ne pe puterea comunității. Avem nevoie de un nou început, indiferent de durerea separării. Avem nevoie de o nouă generație de forță pentru a prelua sarcina de a recrea pământul. Din lacrimi. Lacrimi de durere și de frumusețe. Nu va exista altă alegere, avem nevoie de un nou început. Trebuie să învățăm din nou cum să acceptăm adevărul celuilalt. Avem nevoie de schimbare. Iată-ne aici.
😊 Stand-up Comedy Open-mic (pe bază de rezervare) de la ora 20:00 la Flying Circus. MC: Traian Dobra.
Marți, 1 aprilie
🖼️ Superorganic Landscapes: Aesthetic Perspectives on Sustainable Urban Living la Auditorium Maximum, până în 10 aprilie 2025. Echipa artistică este formată din două familii de artiști, una din Islanda (Baldvin Einarsson și Valgerður Sigurðardóttir) și una din România (musz/Cristina Curcan și Lucian Indrei). Artiștii s-au cunoscut în Stockholm, Suedia, la Supermarket Art Fair pentru spații artist-run, în 2014. În acel an, fiecare dintre artiști erau coordonatori ai spațiilor artist-run pe care le-au co-fondat în țările lor (Kunstschlager în Reykjavik, Islanda și Lateral ArtSpace în Cluj-Napoca, România). Ulterior, fiecare dintre membri a avut șansa de a se vizita reciproc, înțelegând multitudinea de diferențe culturale, specifice fiecărei țări. Proiectul promovează dialogul între artiști, susținând o colaborare directă în crearea de noi intervenții artistice și lucrări de artă. În centrul unui mod de viață sustenabil se află un respect profund pentru natură. Proiectul evidențiază legăturile intrinseci dintre viața urbană și lumea naturală, îndemnând oamenii să își îngrijească și să își protejeze mediul înconjurător. Lucrările sunt prezentate într-o expoziție de grup la Contemporar - Familiar Tides, Unfamiliar Shores și, de asemenea, în diferite locații din Cluj-Napoca.
🐦 Atelier de povești păsărești cu Dan Coman (pe bază de înscriere) de la ora 17:00 la Bookstory. Ideea a venit de la minunata carte „Plictisitoarea vacanță de vară a fraților Rățoi”, scrisă de Dan Coman. Citind rândurile scrise în limba păsărească, unii dintre membrii echipei SOR au fost transpuși în vremurile copilăriei, când bunicile încercau să vorbească cu mătușile și vecinele despre lucruri care nu erau destinate urechilor nepoților. Așa cum se întâmpla atunci, după primele două-trei cuvinte, pe care poate le mai puteau descifra, firul conversației se pierdea complet, iar doar expresiile fețelor mai trădau dacă subiectele erau grave sau glumețe. Astfel, a apărut dorința de a retrăi acele momente alături de copii de vârsta pe care o aveau atunci. Desigur, aceștia nu vor scăpa fără povești păsărești spuse de echipa SOR, pentru că limbajul păsărilor rămâne o fascinație constantă. Alegerea acestei abordări transdisciplinare urmărește să transforme Ziua Păsărilor într-un eveniment mai vesel și memorabil.
🎥 Cei trei fantastici – Avanpremieră (cu bilet) de la ora 17:45 la Cinema ARTA. Filmul explorează diferitele forme de abandon, de la relațiile familiale fragilizate până la crizele sociale, urmărind cum cei trei adolescenți învață să se readapteze și să facă față unei lumi pline de dificultăți. Pe parcursul poveștii, aceștia înfruntă provocări care le testează limitele și îi ajută să crească, învățând lecții esențiale despre loialitate, perseverență și încredere în sine.
🧶 T3XT1L (expoziție de artă textilă) de la ora 18:00 la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj.
🎭 O noapte furtunoasă (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „Cum să nu recunoaștem și astăzi ciocnirile flagrante dintre esență și aparență, pretențiile fără fundament, discursurile politice golite de orice substanță, iubirile mofturoase și trădările multiplelor triunghiuri conjugale din așa-zisa „lume bună”, pentru care să fii la modă - în gândire și comportament - e literă de lege? „Castigat ridendo mores”, spuneau latinii, și mai mult ca sigur, Caragiale reușește și acum să-l coboare pe Sfântul Nicolae din cui pentru a-i biciui tocmai pe cei care îl foloseau și îl folosesc pe nedrept în societatea românească.”
🎭 Wonders of Transylvania (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. O companie de teatru româno-maghiară pune în scenă un spectacol despre „Minunile Transilvaniei” în cadrul unui proiect european. O regizoare de la Budapesta e invitată să participe în producție, dar ceea ce inițial părea un proces promițător întâlnește pe parcurs o serie de obstacole. Povestea unei istorii și unor valori culturale comune se dovedește mai dificil de spus decât se aștepta echipa, iar politica, bolile și evenimente de forță majoră formează un lung lanț de ghinion la care trebuie să își adapteze atât spectacolul, cât și propriile idei. Wonders of Transylvania este un fals-documentar interdisciplinar despre o comunitate împovărată de traume și tensiuni intergeneraționale, despre posibilitățile de coexistență și reconciliere și despre narațiuni paralele.
🎥 In the mood for love – CultClassics (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Filmul spune povestea a doi proaspeți vecini din Hong Kong-ul anului 1962 care descoperă că partenerii lor îi înşeală, unul cu celălalt. Aduși împreună de acest fapt dureros, relația dintre tânărul redactor șef la un ziar local, Chow (Tony Leung Chiu-wai) și doamna Li-Zhen (Maggie Cheung) devine centrul narativ al filmului. Cei doi se apropie treptat, iar dintr-o prietenie încep să dezvolte o legătură mai profundă, aproape o aventură emoţională. Marcaţi de trădările soţilor lor și în căutarea alinării, amândoi găsesc consolare unul în celălalt, într-un mod aproape imposibil de înţeles.
🎭 New genesis (cu bilet) de la ora 20:00 la Ziz – Art and Social Area. Cum putem trăi lucrurile și apoi să le lăsăm să plece, cum putem să ne ridicăm deasupra și să creăm împreună? Nu va exista altă cale de ieșire decât să ne găsim unii pe alții, bazându-ne pe puterea comunității. Avem nevoie de un nou început, indiferent de durerea separării. Avem nevoie de o nouă generație de forță pentru a prelua sarcina de a recrea pământul. Din lacrimi. Lacrimi de durere și de frumusețe. Nu va exista altă alegere, avem nevoie de un nou început. Trebuie să învățăm din nou cum să acceptăm adevărul celuilalt. Avem nevoie de schimbare. Iată-ne aici.
Miercuri, 2 aprilie
🩰 Coppélia | Léo Delibes (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Română. Léo Delibes oferă o versiune veselă a povestirilor lui E.T.A. Hoffmann care l-au inspirat în crearea baletului Coppélia, unde valorifică, într-o comedie, elemente autentice ale dansului de influență folclorică – pe care îl îndrăgea ardent. Prin introducerea mazurcii și czárdás-ului în această lucrare, Délibes a creionat un nou stil de balet – o referință la care ne raportăm și astăzi. Baletul Coppélia a fost prezentat pentru prima dată pe scenă în anul 1870 la Théâtre Impérial de l’Opéra, iar povestea sa ne aduce în prim-plan un inventator excentric, Dr. Coppelius și a lui obsesie pentru propria creație – această păpușă mecanică pe care încearcă să o aducă la viață. Planurile sale sunt însă deturnate de către Franz – care se îndrăgostește de Coppélia –, și de Swanilda, logodnica lui, care încearcă să-și gestioneze nefericita situație, în încercarea de a-l recuceri.
🗣️ Lectură de poezie - Diana Cornea la Nepotu’ lui Thoreau de la ora 19:00 la Insomnia. Moderator: Florentin Popa.
🎶 Future Classics de la ora 19:00 la MuFA. Prin "Future Classics", Adam propune o serie de audiții curatoriate, în care, în fiecare miercuri, aduce în prim-plan un album care a schimbat regulile jocului. De la compoziții bine gândite și influențe surprinzătoare, la idei inovatoare care au redefinit genurile. Mergi să descoperi Arlo Parks - Collapsed in Sunbeams. Un album de debut profund și intim, ce îmbină influențe din indie, soul și jazz. Un album care redefinește granițele genului și captează esența unei generații.
🎭 Ferma animalelor (cu bilet) de la ora 20:00 la Teatrul Maghiar de Stat. Am putea anticipa din timp care sunt antecedentele care duc la construirea unui astfel de sistem? Putem observa aceste semne care preced revoluţii în modul de acţiune al organizațiilor secrete, al şedinţelor, marşurilor cântate în secret sau în trăsăturile unor personaje? Victoria „revoluției” aduce cu sine cea mai glorioasă epocă: economia este în plină expansiune, în contextul abudenţei, toată lumea primește raţii duble, participă la mitinguri democratice, ia decizii comune, comemorează lupta glorioasă împotriva omului, securitatea tuturor fiind asigurată de cele șapte porunci agreate de către toată lumea. În paralel, însă, pe măsură ce porcii ajung la putere, idealul egalității este distorsionat. Încep să se bucure de privilegii din ce în ce mai multe în numeroase domenii: învață să citească și să scrie, ei sunt cei care primesc laptele, nu lucrează, ci „conduc”, şedintele dispar, „istoria” şi legile sunt reformulate după bunul lor plac.
Pont: Newsletterul săptămânal No bine, Cluj – cuprinde principalele știri naționale și locale ale săptămânii, comentate cu umor.
Joi, 3 aprilie
🎭 Show IMPROgress (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Show IMPROgress este ca o petrecere unde toți sunt invitați, dar nimeni nu știe cum să se îmbrace. Totul este improvizat: cuvintele, gesturile, chiar și glumele – nimic nu e pregătit! Publicul devine parte din spectacol, sugerând teme absurde sau întrebări ciudate. Nu există greșeli, doar râsete, iar fiecare minut e o surpriză (chiar şi pentru improvizatori). Dacă ești norocos, la această petrecere vei vedea și câțiva actori care se vor „îmbăta” cu propriile lor glume. Totul e un haos organizat, unde cine face o gafă devine imediat… cascadorul râsului.
🎭 Domnișoara din Tacna – Premieră la Cluj (cu bilet) de la ora 19:00 la Casa de Cultură a Studenților. „De ce mințim? De ce înșelăm? Ce ne împinge să ne imaginăm mai mult decât realitatea?” – aceste întrebări esențiale sunt firul roșu al spectacolului inspirat de „Domnișoara din Tacna", capodopera lui Mario Vargas Llosa. Această piesă ne invită într-o călătorie profundă prin care descoperim adevărurile universale ce stau la baza existenței umane. Dorințele noastre, neîmplinirile și speranțele formează o parte din peisajul complex al vieții, pe care fiecare dintre noi este chemat să-l parcurgă, trecând prin momente de înălțare și cădere, de regrete și revelații. „Domnișoara din Tacna” nu doar reflectă nostalgia și iluziile unei vieți neîmplinite, ci devine un portal prin care Llosa și fiecare dintre noi ne descoperim propriul rol în povestea noastră. În final, această călătorie a eroului ne aduce în punctul de a ne observa viețile cu înțelepciune și claritate, revelând adevărul profund că liniștea interioară nu vine din împlinirea tuturor visurilor, ci din armonizarea lor cu ceea ce suntem destinați să fim.
🎭 Orizontul evenimentelor (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 19:00 la REACTOR de creație și experiment. Într-un viitor apropiat închipuit, marcat de accelerarea ireversibilă a crizelor globale, o reformă culturală lentă și neoficială transformă mai multe teatre în laboratoare de cercetare hibridă. Acțiunea spectacolului are loc câţiva ani mai târziu, într-unul din aceste spații convertite, când foştii performeri se întâlnesc cu efectele neașteptate ale propriei munci. Este incert dacă în perimetrul definit al spaţiului tocmai se instalează încă o criză şi de ce fel de răspuns are nevoie. Cu: Andrada Balea, Szilárd Gáspár-Barra, Cătălin Filip, Oana Mardare, Ana-Maria Marin, Doru Taloș.
🖼️ LUX ET TENEBRIS – An Exhibition by Marius Fodor de la ora 19:00 la Vault One Gallery. Lucrările sale investighează relația subtilă dintre lumină și umbră, reflectând asupra simbolurilor, temelor existențiale și introspecției personale. Expoziția reflectă angajamentul Vault One Gallery de a promova voci artistice autentice. Printr-o selecție atentă a lucrărilor captivante realizate de Marius Fodor, vizitatorii sunt invitați să pășească într-o lume definită de simboluri subtile și povești vizuale puternice, transpuse magistral în ulei și pânză.
🎥 Destine în derivă (cu bilet) de la ora 20:15 la Cinema Victoria. Povestea iubirii puternice, dar fragile dintre Qiaoqiao și Bin, plasată în China, de la începutul anilor 2000 până în zilele noastre. Captivi unul în celălalt, Qiaoqiao și Bin s-au bucurat de tot ce avea orașul de oferit. Într-o zi, Bin hotărăște că vrea să își încerce norocul într-un loc mai mare decât Datong. Pleacă fără niciun anunț. Qiaoqiao decide să pornească în căutarea lui.
Vineri, 4 aprilie
🕺🏻 Growing possibilities // atelier de dans contemporan cu Beatrice Oneț (cu bilet) de la ora 10:00 la NON Centru de Arte Performative. Atelierul se adresează pasionaților de mișcare și celor curioși să descopere noi posibilități de exprimare ale propriului corp prin intermediul tehnicilor de dans contemporan și a metodelor de improvizație. Ne vom concentra intenția și atenția pe reîntoarcerea către corp, printr-o perspectivă jucăușă, astfel încât să fim conectați cu disponibilitatea lui de mișcare, accesând mai departe aptitudini fizice care așteaptă ”să fie scoase la lumină” și integrate în corpul prezent. Se desfășoară pe parcursul a două zile, și propune o experiență corporală intensivă dar cu înțelegere pentru ritmul individual al fiecărui participant. ZIUA I oferă cursanților un context de explorare a corpului în contact cu solul în urma căruia vom antrena și descoperi o perspectivă motrică diferită. Ne vom ”împrieteni” cu podeaua și ne vom construi un alt tip de relație cu aceasta. ZIUA a II-a ne readuce cu ”picioarele pe pământ” și încurajează împingerea limitelor privind mișcarea și disponibilitatea corpului de a se exprima în plan vertical.
🎥 Van Gogh: Poeți și amanți (cu bilet) de la ora 17:00 la Cinema Victoria. La 200 de ani de la deschiderea și la un secol după ce a achiziționat primele lucrări ale lui Van Gogh, National Gallery din Londra găzduiește cea mai mare expoziție Van Gogh organizată vreodată în Marea Britanie. Van Gogh nu este doar unul dintre cei mai iubiți artiști din toate timpurile, ci și, poate, unul dintre cei mai neînțeleși.
🖼️ Vernisaj [Dincolo de limite] expoziție de artă vizionară de la ora 18:00 la Căminul Subcultural. Vineri: 18:00 – 19:30 - Deschiderea expoziției cu gustări și socializare, 19:30 – 20:00 - Proiecția scurtmetrajului realizat de Nadia Ursu, 20:00 - Concert live susținut de Cataluna și Cristi Drâmbă. Un spațiu în care arta vizionară îmbogățită cu accente abstracte devine un limbaj al sufletului. Fiecare lucrare este o invitație la explorare, introspecție și libertate. Proiecție de film – scurtmetraj de Nadia Ursu: Filmul adaugă o dimensiune cinematografică expoziției, surprinzând procesul creativ al artistei Cataluna și evidențiind legătura dintre artă, introspecție și transformare interioară. Firul narativ îmbină realitatea cotidiană cu lumea visului, ilustrând modul în care experiența artistică devine un act ceremonial de autocunoaștere. Cristian Drâmbă este un artist talentat, cunoscut pentru abilitatea sa de a fuziona sunetele tradiționale cu influențe moderne, creând o atmosferă captivantă și introspectivă prin muzica sa.
🎶 Machines official opening | Luna Amară live (cu bilet) de la ora 19:00 la Machines Cluj. „Ne bucurăm foarte mult că putem onora invitația de a concerta la deschiderea oficială Machines. Considerăm că scena locală are mereu nevoie de locații noi, de oameni implicați și de inițiativă. Avem nevoie de mai multă muzică, mai multă artă, mai multe locuri unde oamenii să se întâlnească și să-și trăiască emoțiile împreună. Sperăm ca Machines să aibă viață lungă și să ne vedem aici cu cât mai mulți dintre voi." - spune solistul trupei, Mihnea Blidariu. Luna Amară sărbătorește anul acesta 25 de ani de muzică și emoție, alături de fanii care i-au fost aproape de-a lungul acestei călătorii. O trupă care și-a început povestea în 2000 și care, după un sfert de secol, a devenit un reper al rockului alternativ românesc.
🎶 Ana Coman • Lansare vinyl „Nouă pretexte să nu mă uiți” (cu bilet) de la ora 20:00 la FORM Space. Ana Coman a adunat nouă dintre piesele voastre de suflet de pe cele trei albume lansate până acum, piese pe care ați plâns, ați râs și le-ați simțit cu toată ființa, și le-a pus pe un.... VINYL. Deși cântă de mică, de abia prin 2018 Ana Coman și-a dat seama că muzica este mult mai mult decât un hobby. A început în variantă acustică, voce și chitară, la Radio Guerrilla, în cadrul rubricii „Ana are cântec”. Ulterior, Ana început să-și lanseze propriile piese și a avut parte de o ascensiune rapidă, participând la mari festivaluri din țară. În 2020, ea și-a lansat primul album, „9 missed calls”.
🎥 Filme de arhivă la UrbanEye Cluj: Explorări ale orașului socialist (cu bilet) de la ora 18:00 la Cinema ARTA. Programul sondează raportul dintre autoritățile și cetățenii perioadei socialiste în coordonatele unei societăți inevitabil adaptate nevoilor moderne, urmărind descrierea practicilor de tatonare și de colaborare între cele două entități. Problematicile abordate de aceste filme sunt variate, chiar dacă ancorate în cadrul specific al orașului socialist. În multe dintre filme obsesiva urbanizare și formarea omului nou devine astfel fundalul pe care se așează narațiunile, fie că este vorba despre capitală sau de noul oraș agroindustrial. Unele filme, ating însă subiecte de dezbatere valabile și astăzi: nevoia de locuințe și acumulări de fond construit, nevoia de ieșire din cotidian și evadarea în natură. Proiecția este urmată de o discuție cu Ana Szel (cineast, curator, doctorand și asistent universitar), Irina Tulbure (arhitect, lector) și Norbert Petrovici (sociolog și conferențiar).
👋🏻 Dacă ești deja aici, ajută-mă să înțeleg ce pot face (și) mai bine pentru acest newsletter, completând formularul de mai jos. E 100% anonim și nu te costă nimic.
Sâmbătă, 5 aprilie
👦🏻 Atelier „Locuind împreună” la UrbanEye Film Festival (cu bilet) de la ora 11:00 la Cinema ARTA. Printr-un joc de imaginație și desen colectiv, invită copiii să co-creeze un spațiu comun locativ într-o lume ideală – mai amuzantă, mai dinamică, mai conectată cu natura și, cel mai important, mai conectați între ei ca locatari. În cadrul atelierului, participanții vor imagina și desena colectiv un bloc al viitorului – un spațiu care reflectă creativitatea nefiltrată și nevoile unei comunități unite. Copiii vor explora idei despre circulație, spațiile de joacă, acoperiș, balcoane și parter, transformând fațada blocului într-o poveste despre viața de zi cu zi și conexiunea dintre oameni.
🛍️ Meet the locals – descoperă două branduri locale de la ora 12:00 la Băcănia Kămara. Descoperi două branduri locale, din Cluj: Înmiresmat & Roi - Pure Honey Goods. Vei putea să îi întâlnești pe creatori, să le testezi produsele într-un spațiu cu atmosferă casual, înconjurat de produse locale de super calitate.
🎥 Filme de arhivă la UrbanEye Cluj: Oraș, artă și artiști (cu bilet) de la ora 15:00 la Cinema ARTA. Programul propune o selecție de tip caleidoscopic, din dorința expresă de a ilustra posibilități diverse de abordare și de conectare a celor trei elemente cheie: orașul, arta și artiștii. Dinamica programului este conferită de varietatea de filme și de subiecte tratate: producțiile non-ficționale ale studioului Sahia sunt alternate cu filme experimentale, homemade, ale artiștilor plastici care își documentează propriile instalații sau performance-uri sau abordează în registru diaristic peisajul urban. Proiecția este urmată de o discuție cu Ana Szel, Irina Tulbure și artistul Ciprian Mureșan.
🖼️ Dincolo de limite de la ora 18:00 la Căminul Subcultural. 18:00 – 19:30 - Atelier de desen colectiv-spontan, cu Cataluna. Un experiment artistic interactiv, jucăuș și complet spontan, în care participanții sunt invitați să creeze liber, contribuind la o lucrare colectivă. Însoțiți de muzica ambientală a lui Mano, un artist pasionat de improvizație și sunete atmosferice, acest atelier reprezintă o oportunitate unică de expresie personala și colaborare creativa. 19:30 - Dans liber și socializare, cu muzică oferită de Mihai Sbirciu (Mano) și proiecții vizuale create de Nadia Ursu. Sâmbătă seară, atmosfera expoziției va fi completată în continuare de muzica propusă de Mano și proiecțiile vizuale create de Nadia Ursu.
🎭 Noi și orașul: dormitoare de lux | performance-forum (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Evenimentul „Noi și orașul: dormitoare de lux” se concentrează pe locuirea într-un Cluj în care piața imobiliară dictează trenduri și îl transformă într-un oraș în care e tot mai greu să reziști. Sperăm cu toții la un loc al nostru, dar oare este orașul dispus să ni-l ofere? De câte ori am simțit că orașul ne dă afară din oraș? Cine sunt persoanele indezirabile pentru oraș, unde și în ce condiții locuiesc ele? „Noi și orașul” este un performance în care scena Reactorului devine forum. Pornim de la a fi curioși unii de ceilalți și exersăm apropierea și recunoașterea reciprocă. Ne întâlnim timp de o oră să răspundem împreună la acele întrebări care ne unesc, artiști și public, locuitori ai unui Cluj complex, pe care îl iubim și care ne dă teme de gândire în fiecare zi.
🎭 Vulnus - the quality of being easily hurt//spectacol invitat (cu bilet) de la ora 20:00 la NON Centru de Arte Performative. Filip și Beatrice explorează dinamica sinuoasă a unei relații aflată mereu într-un rollercoaster: prietenia lor. Coregrafi, performeri, colegi, iubitori ai realității și dansului, aici și acum, și practicanți ai umorului (aproape) fără perdea, cei doi navighează cu vulnerabilitate unul către celălalt, printre stereotipuri și prejudecăți, într-o societate tot mai intolerantă la nesiguranță, discomfort și opinii. Lăsând gluma la o parte, ce spuneți de identificarea cu genul fruct?
🎶 Pinholes • Lansare Single „Astenie” (cu bilet) de la ora 20:00 la FORM Space. Pinholes sunt un grup de rock alternativ care a luat naștere în 2011. Străbat țara în lung și lat de peste 10 ani, convingând oamenii că se poate dansa pe muzică tristă. Atrași de metafore și asumați dramatici, Pinholes caută să găsească mijlocul între alternative rock, post rock, post punk și Alexandru Andrieș, Marin Sorescu și Negură Bunget. Undeva în discografia trupei, toate cercurile astea se întâlnesc. Deși nu ăsta era planul, cu trecerea timpului Pinholes au devenit o trupă underrated și apreciată pe ascuns, trimiși să cânte “pe afară” că poate acolo îi lovește mai tare succesul.
Duminică, 6 aprilie
🎥 Bambi: O poveste din pădure – avanpremieră (cu bilet) de la ora 11:00 la Cinema ARTA. Bambi este un pui de căprioară care explorează lumea pădurii alături de prietenii săi – corbul, iepurele și ratonul, și care trece printr-o transformare profundă atunci când toamna înseamnă despărțirea de mama sa. Astfel, se vede nevoit să învețe să trăiască singur, totuși, curând își găsește prietena din copilărie, Faline, iar, mai târziu, își regăsește tatăl, un cerb impunător, care îi dezvăluie că, oricât de mic ai fi, ai o mare putere în tine.
🎶 Tannhäuser | Richard Wagner (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Română. Redă călătoria lui Tannhäuser dintr-o lume supranaturală, dominată de puterile și farmecele zeiței Venus în lumea pământenilor, având ca țintă mântuirea sufletului. Iubirea lui pentru Elisabeta – nepoata landgrafului de Turingia – este elementul de echilibru în căutarea iertării și în lupta cu influența pe care Venus o manifestă asupra sa în momentele de slăbiciune. Eșecul în a se elibera de limitările umane și de a fi absolvit de vină prin propriile eforturi îl determină inițial pe Tannhäuser să se îndrepte, dezamăgit, înspre locul de unde a plecat, la muntele lui Venus.
📷 Momentum #13 de la ora 19:00 la YOLKA. Primul fotograf este Tudor Drăgan, care își va lansa cea de-a doua carte a sa, un lucru admirabil pentru un fotograf atât de tânar: „Băile Someșeni”, un proiect care documentează „viața” fostei stațiuni din Cluj, în perioada 2022-2024, după aproximativ 30 de ani de la „abandonarea” ei. Cel de-al doilea fotograf este Andrei Furnea, care va împărtăși experiența vizuală după o lună jumătate petrecută în Kathmandu, de la străzile aglomerate și pline de viață până la beatitudinea unei mănăstiri budiste. În ideea de a socializa și a schimba idei într-o atmosferă cât mai relaxată, după prezentările propriu-zise, unul din cei mai versatili DJ contemporani, Aldaris , vă va încânta cu minunățiile de pe vinilurile sale.
Ce alte evenimente știi că au loc în săptămâna care urmează la Cluj? La care dintre cele de mai sus plănuiești să mergi? Scrie-mi în comentarii.
📣 Aruncă o privire și pe noua ediție Coolturalist, newsletterul pe care îl trimit de două ori pe lună. Afli noutăți din artă și cultură, citești interviuri cu artiști și oameni talentați care au avut curaj să urmeze drumuri mai puțin bătătorite (de la care ai ce învăța) și dai de recomandări de ce să mai citești, vezi sau încerci.
Zile senine! 🌞