CooltCluj #36 – Evenimente culturale
Săptămâna 7-13 aprilie 2025 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Am o surpriză pentru voi! 🎁 În semn de recunoștință că sunteți aici și am atins borna de 1000 de abonați (bine, am și depășit-o cu vreo 300), ofer 6 invitații la spectacolul de operă „Trubadurul” care are loc pe 9 aprilie 2025, de la ora 18:30 la Opera Națională Cluj.
Mi-am tot bătut capul cum să vi le ofer și cui, așa că planul e următorul: tu îmi povestești un moment (sau mai multe) în care CooltCluj ți-a fost de folos, prin reply la acest email, iar eu voi trimite luni (7 aprilie) invitațiile primilor 6 dintre voi care răspundeți onest la întrebare. Invitațiile sunt doar pentru o persoană.
Îți mulțumesc că folosești newsletterul CooltCluj ca ghid al evenimentelor culturale și drept sursă de informații pentru planurile tale din timpul liber. Nu uita să-l trimiți și prietenilor tăi, sigur va fi un pont bun pentru ei. În plus, o să mai pun la cale giumbușlucuri de felul ăsta.
Dacă aflu de alte evenimente pe parcursul săptămânii, le voi pune în articolul de pe site – să mai faci câte-un popas și acolo.
Luna mai vine cu o premieră la Operă. AIDA de Giuseppe Verdi – spectacolul care a deschis pentru prima dată cortina Operei române clujene, în data de 25 mai 1920 – machează stagiunea cu numărul 105. Așadar, pe 24 și 25 mai echipa Operei Naționale Cluj ne pregătește o poveste despre iubire, sacrificiu și onoare, desfășurată în decorul Egiptului antic. Biletele sunt deja disponibile.
Luni, 7 aprilie
💃🏻 Curs bachata Lady Styling (cu plată) de la ora 18:00 la BAILArte Dance School. Pentru dansatoarele care au deja cel puțin 5 luni de experiență în Bachata și vor să își transforme mișcările în ceva elegant, plin de încredere și flow. Beneficii: Tehnică – control mai bun și mișcări precise, Stil personal – detaliile care fac diferența, Fluiditate – uită de mișcările rigide, bun venit grație și eleganță și Încredere – strălucește pe ring și în momentele speciale.
🎶 Concert de Jazz | Aerial w/ Alexandra Lehmler & Franck Tortiller (intrare gratuită) de la ora 19:00 la Casa Libertății Religioase. Franck Tortiller fost director al Orchestre National de Jazz, este unul dintre cei mai remarcabili virtuozi ai vibrafonului. Modul său inconfundabil de a interpreta la acest instrument, alături de creativitatea sa, îl transformă într-o figură emblematică a jazzului modern. Pe lângă cariera sa de succes ca solist, conduce propria casă de discuri și este implicat în proiecte diverse – de la spectacole solo până la colaborări cu mari orchestre, cum ar fi la Filarmonica din Paris. De cealaltă parte, se află saxofonista de renume internațional Alexandra Lehmler, câștigătoare a numeroase premii, cunoscută pentru stilul său autentic și plin de energie, care captivează profund publicul. Interpretarea sa este pasională, emoțională și directă – fiecare notă ajunge direct la inimă.
🎶 Patriarkh (Pol) + Dogma + Nidhogg (cu bilet) de la ora 19:45 la FORM Space. Patriarkh nu este nimic altceva decat reîntruparea Batushka, care la 5 ani după ce a lansat controversatul album 'Hospodi', revine în atenția fanilor cu un nou album concept, 'Prophet Ilja'. Dogma vine din America Latină, iar componența formației este un mister pentru public. Din formație fac parte Nixe (bass), Abrahel (tobe), Lamia (chitară), Rusalka (chitară), Lilith (voce). Invitați sunt Nidhogg din Norvegia.
🎭 Neînțelegerea (cu bilet) de la ora 20:00 la Teatrul Maghiar de Stat. „Mi-am petrecut toată viaţa aşteptând valul care mă va duce departe, şi acum ştiu că n-o să mai vină! Sunt prea departe de ceea ce iubesc. Să se închidă toate uşile în jurul meu! N-am să ridic ochii să mă rog cerului. Urăsc lumea asta unde nu ne putem întoarce decât către Dumnezeu. Nu voi îngenunchea.” – Neînțelegerea de Albert Camus, fragment
🎥 Diamant brut (cu bilet) de la ora 20:15 la Cinema ARTA. Liane, în vârstă de 19 ani, locuiește cu mama și sora ei în Fréjus, în sudul Franței. Obsedată de frumusețe și celebritate, ea dă o probă pentru un reality show numit „Miracle Island”.
Marți, 8 aprilie
🎙️ Roma heartbeat: O seară a culturii și rezistenței romilor prin artă împreună cu aliații (pe bază de donație) de la ora 18:00 la Casa Tranzit. O conferință artistică dedicată vocilor, experiențelor și expresiilor creative ale romilor. Această seară va oferi un spațiu pentru a reflecta asupra identităților romilor, inclusiv intersecțiile dintre queerness, gen și cultură, încurajând în același timp solidaritatea cu aliații. Seara îți va oferi: Povești și conversații puternice – Speakerii își vor împărtăși experiențele personale, abordând subiecte precum rasismul, experiența de femeie romă și provocările de a fi rom în lumea de astăzi. Îmbrățișarea tuturor identităților romilor (și aliaților) – Acesta este un spațiu pentru a ridica vocile tuturor romilor, inclusiv romii queer, deoarece comunitatea noastră este foarte diversă. Open Stage! Expresii artistice ale romilor – O vitrină a creativității romilor care sărbătorește rezistența și bogăția talentelor noastre. Poți împărtăși arta ta de la poezie, teatru, dans, la muzică sau stand-up (dar nu numai). Open Stage! Alianță prin artă – Un segment dedicat pentru artiștii neromi care sunt solidari și doresc să își exprime sprijinul prin momente artistice, favorizând o conexiune mai profundă între comunități.
🎭 Sânziana și Pepelea (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „E jucăuş, da“, afirmă regizorul, „era şi vremea când se descopereau, cel puţin la noi, efectele scenice, trapa, lumina electrică, schimbatul rapid al decorurilor, coborârea din plafon… şi într-adevăr, ceea ce se vede la Alecsandri, şi o făcea mai mult sau mai puţin calculat, era cunoaşterea folclorului. Iar noi am mers mult pe această cale a folclorului, şi nu la modul superficial, ci mai aprofundat: am ajuns la iele, la vrăjitoare, la blesteme, la legătura cu religia creştină, cu ortodoxismul. Ţinta spectacolului este însă în primul rând să binedispună“. Dacă vrei să râzi, să te îndepărtezi puțin de tumultul zilelor, aici e de tine.
🎭 Premieră: Orașul comoară (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Orașul comoară este un spectacol care scormonește prin strălucirea de cinci stele a Clujului și se întreabă: cine plătește nota? Pe ritm de stand-up și cu multă ironie, spectacolul explorează cum fostele platforme industriale devin cartiere de lux, cum terenurile sunt vânate ca aurul și cum, în spatele fațadei de „oraș smart”, spațiul public dispare. Într-un oraș unde metrul pătrat are cel mai ridicat preț din țară, iar dezvoltatorii imobiliari par noii creatori de lume, omul de rând nu își mai găsește locul. „Orașul magnet”, „orașul de cinci stele”, „orașul smart”, „orașul comoară” sunt doar câteva dintre superlativele Clujului, prilej de laudă, dar și de critică din partea celor tot mai afectați de dinamica pieții imobiliare.
🎥 Reservoir Dogs – CultClassics (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Filmul explorează dinamica complexă a unui grup de infractori, în urma unui jaf de diamante care nu merge conform planului. După eșecul jafului, în care poliția intervine și mai mulți membri ai echipei sunt răniți, grupul se adăpostește într-un depozit izolat, unde încep să bănuiască că unul dintre ei este un informator al poliției. Pe măsură ce conflictul escaladează și sentimentul de neîncredere în ceilalți devine tot mai persistent, protagoniștii filmului sunt forțați să pună sub semnul întrebării atât relațiile dintre ei, cât și propriile valori.
😊 Stand-up Comedy Open Mic (intrare liberă) de la ora 20:00 la Flying Circus. Cu Traian Dobra.
Fiecare feedback primit de la voi îmi dă extra motivație și îmi confirmă că mă îndrept în direcția bună. Aștept și de la tine!
Miercuri, 9 aprilie
📖 Întâlnire cu poetul Ion Mureșan la Gaudeamus Cluj de la ora 13:00. Lectură publică din volumul „Poeme. Antologie de autor 1981-2023” de Ion Mureșan, urmată de o sesiune de autografe. Evenimentul va avea loc în Piața Unirii. „Într-o societate bolnavă, Poeții sunt anticorpii sociali care neutralizează răul.” (Ion Mureșan)
🎶 Trubadurul | Giuseppe Verdi (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Română. Acțiunea operei Trubadurul se petrece în Spania secolului XV și îi are în centru pe Contele Alvaro de Luna, Manrico și Contesa Leonora, de care ambii bărbați sunt îndrăgostiți. Intriga poveștii nu se rezumă însă la gelozia pe care Contele de Luna o simte la adresa rivalului său, trubadurul Manrico, pe care și Leonora, la rândul ei, îl iubește. Dispariția cu mulți ani în urmă a fratelui contelui – Garcia – răpit și omorât, se pare, de o bătrână vrăjitoare, își manifestă ecourile și în prezent: în timp ce contele urmărește să își răzbune fratele, țiganca Azucena – fiica vrăjitoarei arse pe rug și mama lui Manrico – caută să pedepsească crâncen familia de Luna. Spectacolul are trei pauze şi se încheie în jurul orei 22.00.
🎭 Tom Sawyer (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat. În micul oraș St. Petersburg, situat pe malul râului Mississippi, trăiește Tom Sawyer, ștrengarul a cărui viață este o aventură fără sfârșit: chiul de la școală, pozne și enervarea constantă a adulților. Cum să nu-ți placă de acest tânăr scandalagiu? Cine nu și-ar fi dorit în copilărie să fie pirat, vânător de comori sau căpetenia unei bande de tâlhari? Dar în spatele poveștii despre libertatea copilăriei se ascunde o realitate mai sumbră: lumea adulților, unde rasismul și nedreptatea socială fac parte din viața de zi cu zi a comunității. Oare cine și când ne învață să urâm? Micul Tom ajunge curând să înțeleagă că lumea nu este întotdeauna la fel de simplă și dreaptă precum o promit jocurile copilăriei, dar descoperă și că adevăratul curaj înseamnă, uneori, să te ridici singur împotriva lumii întregi.
😊 Stand-up Comedy Maraton Caritabil (cu bilet) de la ora 20:00 la Atelier Cafe. Cu: Paul Szabo, Paul Socol, Cristian Ciui, Sasha Ciobanu, Cristi Giurgiu și George Mesaros. „Una din voluntarele noastre de la Stand-Up, Raven (Cosmina Cobuz) are nevoie de ajutor. Ea a fost implicata recent intr-un accident de masina in urma carora parintii ei au decedat si ea este la momentul actual internata in spital. Desi starea ei de sanatate fizica este relativ stabila, va avea nevoie de multa recuperare (fizica si psihologica), iar costurile vor fi considerabile.”
🎶 Doomnezeu | Lansare album „Al doilea legământ” (cu bilet) de la ora 20:00 la Flying Circus. Colectivul Doomnezeu, în toată splendoarea celor 7 robi și roabe, va interpreta o amplă selecție de muzică creștină cuprinzând cântări de pe cele 3 albume, dar și noutăți nemaiauzite. Pe lângă un alai generos de mărfuri și artefacte, participanții vor fi răsfățați și cu posibilitatea de a intra la toate slujbele din turneul de propovăduire, dacă prezintă la intrare brățara pe mână sau dovada achiziționării de bilet pentru un alt concert.
🎭 Orașul comoară (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Orașul comoară este un spectacol care scormonește prin strălucirea de cinci stele a Clujului și se întreabă: cine plătește nota? Pe ritm de stand-up și cu multă ironie, spectacolul explorează cum fostele platforme industriale devin cartiere de lux, cum terenurile sunt vânate ca aurul și cum, în spatele fațadei de „oraș smart”, spațiul public dispare. Într-un oraș unde metrul pătrat are cel mai ridicat preț din țară, iar dezvoltatorii imobiliari par noii creatori de lume, omul de rând nu își mai găsește locul. „Orașul magnet”, „orașul de cinci stele”, „orașul smart”, „orașul comoară” sunt doar câteva dintre superlativele Clujului, prilej de laudă, dar și de critică din partea celor tot mai afectați de dinamica pieții imobiliare.
Joi, 10 aprilie
🎥 ClujShorts International Short Film Festival 2025 (cu bilet), între 10 și 12 aprilie 2025. O selecție captivantă de scurtmetraje internaționale, evenimente speciale și dezbateri despre inteligența artificială și impactul său în cinema, dar nu numai. Programul pentru joi: Cinema Arta, ora 18:00 – Premieră film de scurtmetraj: Jocurile Nomade - Dincolo de timp Regia: Alexandra Ghejan - Proiecția este urmată de discuții cu regizoarea filmului. Gazde: Ioana Cosman și Vasile Cipcigan. ClujShorts este despre iubirea pentru scurtmetraje. Deoarece un film scurt este tot un film complet, trebuie să fie savurat pentru valoarea sa artistică, complexitatea sa și capacitatea de a exprima viziunea regizorului într-un timp mai scurt.
🎶 Fără zahăr (cu bilet) de la ora 18:00 la Euphoria Music Hall. Pionieri ai folkului alternativ, Bobo Burlăcianu şi Bobi Dumitraş se întorc să le ascultaţi, în continuare, poveştile muzicale şi să râdem cu poftă. Viaţa-i comedie amăruie!
🎭 Spectacol „În stradă” în turneu intrare liberă pe bază de rezervare) de la ora 19:00 la Casa Tranzit. Este un spectacol-coupé care abordează tema locuirii ca drept fundamental și pune reflectoarele pe amploarea problemelor legate de locuire cu care se confruntă o majoritate covârșitoare de populație, de la chirii precare până la evacuări forțate. În stradă abordează alternativ două teme: evacuările și chiriile. Evacuările fortațe, procese profund injuste, violente și traumatizante, care încalcă drepturile fundamentale ale omului, continuă să se întâmple în România și să lase oameni precari în stradă. Chiriile cu prețuri prea mari și inaccesibile raportate la salarii, dificultățile de a găsi chirii, proprietari care refuză închirierea după diverse criterii discriminatorii (etnie, orientare sexuală, identitate de gen ș.a.), lipsa de contracte de închiriere și pericolul constant de a pierde chiria reprezintă o altă fațetă a nedreptăților locative.
🎥 Premieră unică: No Other Land (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Filmat în Massafer Yatta, un sat de lângă Soussiya, filmul urmărește un tânăr palestinian care luptă împotriva a ceea ce ONU descrie ca fiind strămutarea forțată a oamenilor din satele din apropiere. Realizat de doi palestinieni și doi israelieni – devine un act de rezistență în sine, o dovadă că, în ciuda tuturor barierelor, dialogul și speranța rămân posibile.
🎶 Cirkular 7 | Alone at Parties & Zimbru live + after w/ BCVSN & Vamanu (cu bilet) de la ora 20:00 la Atelier Cafe. ALONE AT PARTIES - un amestec indie rock și dream pop cu mici elemente lo-fi folk, ce creează o atmosferă melancolică și introspectivă. ZIMBRU - o gașcă de patru prieteni care cântă despre experiențe queer, animale non-umane și natură, amestecând post-punk, disco & art-rock. Vamanu & BCVSN - ¼ din Cirkular + ¼ din Zimbru = 100% disko. CIRKULAR - un studio de producție muzicală, o casă de discuri și o agenție de evenimente.
🎭 Orașul comoară (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Orașul comoară este un spectacol care scormonește prin strălucirea de cinci stele a Clujului și se întreabă: cine plătește nota? Pe ritm de stand-up și cu multă ironie, spectacolul explorează cum fostele platforme industriale devin cartiere de lux, cum terenurile sunt vânate ca aurul și cum, în spatele fațadei de „oraș smart”, spațiul public dispare. Într-un oraș unde metrul pătrat are cel mai ridicat preț din țară, iar dezvoltatorii imobiliari par noii creatori de lume, omul de rând nu își mai găsește locul. „Orașul magnet”, „orașul de cinci stele”, „orașul smart”, „orașul comoară” sunt doar câteva dintre superlativele Clujului, prilej de laudă, dar și de critică din partea celor tot mai afectați de dinamica pieții imobiliare.
🎶 Dean Klooge | lansare album Ostrov | Machines (cu bilet) de la ora 20:00 la Hardward Pub. Dean Klooge [‘Din Cluj’] este o trupă de alternative rock, cu influențe punk, post-punk, alternative metal, indie, psychedelic și DnB, care activeaza in cadrul Casei de Cultura a Studentilor "Dumitru Farcas" Cluj. „Ostrov nu este un album conceptual. Este însă unul tematic. Ostrov abordează izolarea în multiple ipostaze - emoțională, fizică, socială, spațială, artistică - și o înfățișează într-un mod cât mai fidel experiențelor noastre. Poate și ale voastre. Ostrov este un proiect ce ia formă de mai bine de un an și va continua să evolueze și în viitor, cu ajutorul vostru.”
Pont: Newsletterul No bine, Cluj – cuprinde principalele știri naționale și locale ale săptămânii, comentate cu umor. Este îngrijit de Julius Constantinescu și Emil Moldovan.
Vineri, 11 aprilie
🎥 Ziua 2 – ClujShorts International Short Film Festival 2025 (cu bilet), între 10 și 12 aprilie 2025. O selecție captivantă de scurtmetraje internaționale, evenimente speciale și dezbateri despre inteligența artificială și impactul său în cinema, dar nu numai. Programul pentru vineri: vor avea loc proiecții la Cinema Victoria, Cinema Mărăști și Casino. Câteva dintre proiecții: MWh, SF Lenin, dar pe dos, Comedie Portrete?, Animație Echipa Mousse, Comedie Muză de ocazie I One time muse, Am înghițit o omidă, Ana poate face orice, Părinte profesionist, Dealuri ca niște elefanți albi și multe altele pe care le găsești aici.
📀 Record Store Day (intrare liberă), între 11 și 13 aprilie 2025, La Vinil. Sărbătorim Record Store Day 2025 așa cum se cuvine: cu viniluri, muzică bună și o atmosferă de neratat.
📖 Lansare la GAUDEAMUS Cluj-Napoca: „Vremea magicienilor” de Wolfram Eilenberger de la ora 15:00 în Piața Unirii. Este anul 1919. Walter Benjamin fuge de tatăl său autoritar și încearcă să-și câștige existența ca recenzent. Ludwig Wittgenstein, descendent al uneia dintre cele mai bogate familii din Europa, renunță la moștenirea sa, dedicându-se căutării clarității spirituale. Martin Heidegger abandonează credința creștină și își încearcă norocul cu școala fenomenologică a lui Husserl. Ernst Cassirer schițează o nouă teorie a culturii umane într-un tramvai berlinez aglomerat. Scena este pregătită pentru o mare dramă intelectuală. În următorul deceniu, viețile și sistemele de gândire ale celor patru vor converge și se vor întrepătrunde, pe măsură ce fiecare va dobândi o importanță istorică mondială, determinând remodelarea filosofiei moderne.
🖼️ Vernisajul expoziției Doppelgänger de la ora 18:00 la Zina Gallery. „Doppelgänger” vine în continuarea expoziției “In the Living Room Shadows Burn”. Expoziția se simte ca un sanctuar, un refugiu algoritmic, unde picturile nu mai fuzionează cu spațiul, ci pâlpâie ca niște avatare ale sinelui. Spațiul evocă o dramaturgie asemănătoare cu cea din Sims, în care fiecare obiect devine încărcat emoțional, iar fiecare gest este proiectat de un scor ascuns. Aici, intimitatea este și regizată, și reală, iar lucrările ajung să funcționeze ca niște înlocuitori afectivi. Pentru memorie, pentru dorință, pentru plăcerea deziluzionată a infernelor artificiale care ne aparțin. Luca Florian a absolvit Kunstakademie Düsseldorf în 2022. În prezent trăiește și lucrează în București. În lucrările sale, aspecte ale vizualului sunt decupate, juxtapuse și denaturate, înfățișând mai degrabă alegorii ale esenței sau amintirii lor.
📖 Texte bune la Doamna T (intrare liberă, pe bază de rezervare) de la ora 19:00. Primele zece întâlniri au avut ca pretext texte de Ion Creangă, Mircea Nedelciu, Al. O. Teodoreanu, Urmuz și Matei Călinescu, Franz Kafka, Allen Ginsberg, Bob Dylan și Daniil Harms, Pirandello, Marcus Aurelius și Jean Claude Carrière.
🎭 gen.OM | 18+ (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Magic Puppet. E important să chestionăm lumea din jurul nostru, să ne întrebăm de ce lucrurile se întâmplă într-un anumit fel. Gen.OM este un spectacol de animație destinat adulților, care își propune o incursiune plină de umor printre câteva dintre manifestările patriarhatului în societatea contemporană. De: Ana Cucu Popescu, regia: Delia Gavlițchi. Cu: Andreea Ajtai, Florin Suciu, Oana Tămaș, Viktor Hegedüs.
🎭 Rubedeniile (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat. Batjocura provoacă răni. Indiferent dacă suntem batjocoriți sau dacă ne batjocorim noi înșine. Ce înseamnă să primești o promovare? Suntem promovați datorită meritelor noastre sau pentru că suntem utili cuiva, undeva? Când suntem promovați, deseori cădem. Căderea ne provoacă o rană. Unii oameni rămân în picioare. Pe ei îi invidiem. Batjocura este adesea invidie. Când suntem batjocoriți, reacționăm. Suntem confuzi și cădem. Panama. Cât de ușor este să dărâmi o țară mai degrabă decât să o clădești. Endre Ady, scriind despre o anume țară în 1899, spune că "pe harta viitoare a acelei țări va exista o pată albă în locul ei, cu inscripția: a fost o țară, dar a fost delapidată." Câte vieți omenești delapidate există într-o țară delapidată? Ce putem face cu viețile noastre delapidate?
🎶 Taraf de Caliu (cu bilet) de la ora 19:00 la Euphoria Music Hall.
💃🏻 cât de cât Tango cu Alexandra și Andrei (cu plată) de la ora 19:00 la Cluj Tango Studio. Cursurile de inițiere în tango sunt concepute pentru a ajuta participanții să se simtă confortabil pe ringul de dans, să învețe pași simpli și să se bucure de o atmosferă relaxantă și prietenoasă. Acestea se vor desfășura aproape în fiecare vineri, conform următorului program: ora 19:00: Curs de inițiere în tango, ora 20:00: Practică asistată gratuită pentru cursanți și pentru toți membrii comunității de tango. Prima oră de curs este gratuită.
🎥 Pietonul aerului (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Mi-a plăcut mult spectacolul. Îl surprinde pe Bérenger, un idealist, un artist care iubește viața, oamenii, lumina, descoperă brusc că poate să zboare, așa cum merge, așa cum respiră. În naivitatea lui, el crede că atât familia, cât și toți ceilalți pot zbura cu el, că pot înțelege, că pot „regăsi calea uitată”; ar fi suficient să-și aducă aminte. Artistul e însă singurul pieton al acestui aer pe care se sprijină, încet, cu vârful piciorului, luându-și avânt. Poziție privilegiată, dar însoțită de durerea și blestemul de a nu fi crezut. Căci dacă frumosul e accesibil tuturor, sublimul și grotescul sunt experiențe estetice care cutremură și înspăimântă.
🎶 Omu Gnom - Lansare album (cu bilet) de la ora 20:00 la Flying Circus. Recunoscut pentru rigoarea și complexitatea scrisului, Omu Gnom este unul dintre cel mai longevivi reprezentanți ai undergroundului românesc, având peste 20 albume cu tâlc în palmares, multe dintre ele devenind clasice. De peste 3 ani, Omu Gnom produce și prezintă în fiecare joi, la Radio Guerrilla, Muzică de pus pe gânduri - singura emisiune de conscious and lyrical rap din FMul românesc. Deși este lansare de album nou, Omu Gnom promite o incursiune în aproape toate albumele, un fel de best of so far.
🎥 Noaptea Devoratorilor de Publicitate | BEST OF (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Florin Piersic. Acest eveniment internațional a fost creat în 1981 de Jean-Marie Boursicot, care, pasionat de reclame, a început să colecționeze spoturi publicitare din întreaga lume pentru a le prezenta publicului larg într-un spectacol ce urmărește să comunice emoțiile, arta și caracterul transcendent al spoturilor publicitare dincolo de limitele culturale. În România, Dan Chişu este cel care a adus acest show, având un rol de producător general. Scopul proiectului este de a facilita contactul direct între clienți și consumatori, atât existenți, cât și potențiali, oferind participanților ocazia de a se informa și de a-și educa gusturile în ceea ce privește dezvoltarea internațională a unei categorii esențiale în mass-media: publicitatea.
🎭 și eu. sau // premieră (cu bilet) de la ora 20:00 la NON Centru de Arte Performative. îmi amintesc momentul. o dimineață încărcată. o ceașcă plină. o vărsare stângace și. brusc. totul s-a schimbat. momentul în care am văzut pata asta. îmi amintesc. cum am pășit spre margine. vise. care undeva la linia orizontului. se uneau cu cerul. sar. sunt parte din. uneori. în momentele de liniște în care lumea dispare. mă trezesc căutând umbre. am purtat pata asta, la fel cum am purtat greutatea faptului că m-am pierdut. și eu. sau te iubesc te iubesc te iubesc te iubesc te iubesc. de/cu: Domink M. Iabloncic.
Sâmbătă, 12 aprilie
🎭 Forme | Spectacol de teatru pentru copii (cu bilet) de la ora 11:00 la Casa Tranzit. Spectacolul FORME este o joacă - o joacă a celor mari pentru cei mici, în care creăm, răsucim și învârtim forme precum linii, triunghiuri, pătrate și pătrățele, cercuri și cerculețe. Ingredientele? Puțină imaginație, un strop de curiozitate, voie bună din belșug și cel puțin două bucățele de prieteni. Le amestecăm toate cu grijă și iată că se naște o lume FORMidabilă pentru copilul tău. Cu: Alina Mișoc,George Sfetcu, Oana Nemeș.
🖌️ Atelier de încondeiat ouă (cu bilet) de la ora 11:00 la Căminul Subcultural. Tradiția se îmbină cu creativitatea. Conținutul ouălor golite nu se irosește, ci este transformat într-o gustare delicioasă, inclusă în prețul biletului, alături de o băutură, care se vor servi înainte de începerea atelierului. Toate materialele necesare sunt puse la dispoziție, iar oul încondeiat rămâne la tine. Se lucrează cu ceară fierbinte și ustensile care necesită atenție în utilizare.
🎥 Ziua 3 – ClujShorts International Short Film Festival 2025 (cu bilet), între 10 și 12 aprilie 2025. O selecție captivantă de scurtmetraje internaționale, evenimente speciale și dezbateri despre inteligența artificială și impactul său în cinema, dar nu numai. Programul pentru sâmbătă: vor avea loc proiecții la Cinema Victoria, Cinema Mărăști și Casino. Câteva dintre proiecții: Amanda, ai mințit, Timiditatea coroanei, De nesuportat, Pe tine te iubesc, Joey Skaggs: Proiectul Solomon, Legături de sânge și multe altele pe care le găsești aici.
🎶 Anotimpurile Vinyl Fair de la ora 14:00 la YOLKA.
🎥 Succes de public la Cluj (intrare liberă) de la ora 19:00 la Facultatea de Teatru și Film. 5 scurtmetraje îndrăznețe, plimbate autohton și în străinătate, într-un eveniment super fain, cu intrare liberă. 1. Forme! Sau cum am învățat să nu îmi mai fie frică de tablou – La vernisajul tabloului său, o pictoriță este debusolată de comentariile unui public bizar la adresa lucrării sale, fapt care o determină să își depășească inhibițiile sale artistice. 2. Enzo & Mateo – Bântuit de moartea unuia dintre gemenii săi nou-născuți, un tată pornește în misiunea de a construi o replică a legendarului Ferrari Enzo – o mașină ce poartă același nume ca fiul său decedat. Cu fiecare tăietură, șurub și rotire de cheie, drumul său devine o linie tot mai fină între durere și obsesie. 3. Morning routine – Într-o dimineață oarecare, un tânăr regizor român începe să deruleze pe telefonul său mobil, căutând și încercând să afle cum să își realizeze următorul documentar despre conflictul din Ucraina. 4. Un moment de glorie – O actriță își salvează debutul cu o soluție neașteptată, transformând obstacolul într-un moment memorabil. 5. Dogma ‘71: În România comunistă, un criminal în serie discută despre religie cu viitoarea lui victimă.
🎭 Cartoforii (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. „Construcția acestei comedii atipice a lui Gogol e atent condusă și fin calibrată. Nu e genul de comedie la care hohotești întruna până pici de pe scaun. Dar nu e nici pentru cei care sunt obișnuiți doar să zâmbească subțire. Am presărat felurite ingrediente care să mulțumească și pe universitarul sceptic dar și pe controlorul de bilete afurisit. Spectacolul e pentru toată lumea, nu are prețiozități artistice sau elucubrații stilistice.” – Ionuț Caras, regizorul piesei (un alt spectacol care mi-a plăcut și pe care-l recomand)
🎭 Armageddon Rebranded (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Sătulă de haosul din jur, o fată de 14 ani organizează un grup dedicat celor triști și singuratici cu scopul de a trezi adulții la realitatea crâncenă în care trăiesc. Prin dialoguri absurde, umor suprarealist și reinterpretarea unor elemente din cultura pop, Armageddon Rebranded creează o imagine-memento a fricilor, dorințelor și sentimentului copleșitor al unui sfârșit catastrofal iminent.
🎶 Vivaldi’s Four Seasons by Multisenzorial (cu bilet) de la ora 20:00 la Auditorium Maximum. Aceste concerte oferă o experiență multisenzorială unică și invită publicul să se scufunde într-o atmosferă unde lumina lumânărilor și puterea muzicii se contopesc pentru a crea o experiență de neuitat. Fii parte din magia operelor binecunoscute ale compozitorului Antonio Vivaldi, aduse la viață de violonista Diana Jipa alături de Ansamblul Sebastian la Sala Auditorium Maximum din Cluj, toate sub strălucirea a mii de lumânări. Concertul durează 60 de minute (porțile se deschid cu 30 minute înainte de începerea concertului).
🎥 Destine în derivă (cu bilet) de la ora 20:15 la Cinema ARTA. O poveste de dragoste eternă, dar fragilă, împărtășită de Qiaoqiao și Bin, plasată în China, de la începutul anilor 2000 până în zilele noastre. Atrași unul de celălalt, Qiaoqiao și Bin se bucură de tot ce are orașul de oferit, cântând și dansând. Până când, într-o zi, Bin se trezește că vrea să își încerce norocul într-un loc mai mare decât Datong. Pleacă fără niciun semn. Peste ceva timp, Qiaoqiao decide să pornească în căutarea lui.
Duminică, 13 aprilie
🛍️ Artisens – Târgul artizanilor (intrare liberă) cu sens de la ora 10:00 la YUME Coffee. Ce vei găsi?Artizani locali care creează cu sens, produse handmade, de la lumânări și bijuterii la obiecte din lemn, ceramică, textile și decorațiuni, cafea bună, vibe bun și oameni care simt ca tine.
🎥 Eternal Sunshine of the Spotless Mind | invitate: dr. Oana Cobeanu & dr. Andrada Lupșe (cu bilet) de la ora 17:30 la Cinema ARTA. Filmul explorează legătura complexă dintre Joel și Clementine, care, după o despărțire dureroasă, aleg să-și șteargă, în mod ireversibil, amintirile legate de relație. Când Joel descoperă că Clementine a făcut deja acest pas, solicită și el ștergerea propriilor amintiri, doar pentru a descoperi, în timp ce amintirile îi alunecă în întuneric una câte una, că încă o iubește. Această călătorie emoțională, ce se desfășoară în mintea și în adâncul sufletului lui Joel, este o reflecție asupra naturii memoriei și a iubirii, aducând în prim-plan dilema între uitare și dorința de a păstra esența unei relații, chiar și atunci când aceasta devine imposibil de trăit. Invitatele care vor ghida parcursul emoțional și care vor facilita discuțiile post-vizionare sunt dr. Oana Cobeanu, psihoterapeut și dr. Andrada Lupșe, psihoterapeut de cuplu.
🎭 Noroc din senin (cu bilet) de la ora 18:00 la Urania Theater. Ce ai face dacă, dintr-o dată, ai găsi o geantă plină cu bani? Aceasta este dilema lui Henry Perkins, un contabil obișnuit, care se trezește într-o situație incredibilă și hilară! O valiză plină cu bani îi schimbă viața și declanșează un șir de încurcături spectaculoase, minciuni peste minciuni și situații imposibile. O comedie de situație plină de ritm, suspans și răsturnări de situație.
🎭 Spectacol pentru copii: Sercretul Iepurașului Bocănilă (cu bilet) de la ora 18:00 la Casa de Cultură a Studenților. Rica și Rilă doi iepurași drăgălași sunt preocupați de venirea sărbătorii Paștelui și pregătesc cadouri pentru toți copii... Dar vaaai cineva le-a furat vopselele magice! Oare cum se vor descurca cei doi frați iepurași, vor descoperi hoțul, vor reuși să rezolve problema până la Paște?? Ajutorul vine de la bunicul lor. Iepurașul Bocănilă, care le va spune secretul lui din tinerețe și le va da sfaturi foarte importante. Rica și Rilă vor porni într-o călătorie magică însoțiți de Cochețica cea care în tinerețe l-a ajutat și pe bunicul lor. Împreună cu aceasta și cu ceilalți prieteni întâlniți pe drum, dar și cu ajutorul vostru al copiilor, iepurașii își vor duce la capăt misiunea.
🎭 Chiritza în concert (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național Cluj. Chiritza își găsește ușor multiple echivalențe în societatea noastră contemporană. Cu aerul ei de superioritate afișat, cocoloșindu-și fetele pe care le vede de zece ori mai frumoase decât sunt, mereu la vânătoare de bani și averi, tiranică, dar emoționându-se la orice mic cadou sau compliment, alunecoasă în relațiile cu bărbații și leșinând în fața atenției primite de la cei cu relații și influență, Chiritza nu ne poate fi totuși complet antipatică. E un Monsieur Jourdain în variantă feminină românească, pe care Ada Milea și Anca Hanu îl învestesc cu o nouă energie de un comic exploziv, ridiculizând toată gama de false pretenții, snobism, lipsă cultură și sensibilitate kitsch.
🎭 Armageddon Rebranded (bilet cu valoare 0 sau bilet susținător) de la ora 20:00 la REACTOR de creație și experiment. Sătulă de haosul din jur, o fată de 14 ani organizează un grup dedicat celor triști și singuratici cu scopul de a trezi adulții la realitatea crâncenă în care trăiesc. Prin dialoguri absurde, umor suprarealist și reinterpretarea unor elemente din cultura pop, Armageddon Rebranded creează o imagine-memento a fricilor, dorințelor și sentimentului copleșitor al unui sfârșit catastrofal iminent. De Alex Gorghe, regia: Irisz Kovacs.
Ce alte evenimente știi că au loc în săptămâna care urmează la Cluj? La care dintre cele de mai sus plănuiești să mergi? Scrie-mi în comentarii.
Săptămâna viitoare e (și) despre Coolturalist, newsletterul cu noutăți din artă și cultură, interviuri cu artiști și oameni talentați care au avut curaj să urmeze drumuri mai puțin bătătorite și recomandări de ce să mai citești, vezi sau încerci. Te poți abona aici.
Pe duminica viitoare! Să te bucuri de primăvară. 🌞
O data la doua săptămâni organizam o proiecție gratuită de film la Cinema Dacia. Suntem Cluj Movie Club, un cineclub nou, parte din direcția pentru cultură urbană a primăriei Cluj-Napoca, și ne-am propus să aducem filme bune, urmate de dezbateri cu publicul, într-un cinema de cartier al orașului. Las și un link la evenimentul următor: https://facebook.com/events/s/cluj-movie-club-ultimul-mohica/665706782776545/