CooltCluj #37 – Evenimente culturale
Săptămâna 14-20 aprilie 2025 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Mă bucur mult că ediția trecută v-am putut aduce o experiență cadou câtorva dintre voi. M-am gândit să repet schema și săptămâna asta. Așadar, am de oferit 3️⃣ invitații duble la spectacolul vocal simfonic Requiem, care are loc în 16 aprilie, de la ora 18:30, la Opera Națională Cluj. 📆
Dacă n-ai planuri pentru miercuri seară ori vrei să faci cuiva un cadou, spune-mi, prin reply la acest email, de ce ai recomanda newsletterul CooltCluj și altora, iar eu îți voi trimite invitația luni (14 aprilie), în jurul prânzului, dacă ești printre primii 3️⃣ care răspund onest la această întrebare.
Voi trimite următoarea ediție CooltCluj duminică, 20 aprilie. Prevăd că va fi una lejeră, cu evenimentele din săptămâna de după Paște și cu niște urări de bine. Până atunci, să avem o săptămână exact așa cum avem nevoie! 🤗
Luni, 14 aprilie
🎥 Destine în derivă (cu bilet) de la ora 17:45 la Cinema ARTA. O poveste de dragoste eternă, dar fragilă, împărtășită de Qiaoqiao și Bin, plasată în China, de la începutul anilor 2000 până în zilele noastre. Atrași unul de celălalt, Qiaoqiao și Bin se bucură de tot ce are orașul de oferit, cântând și dansând. Până când, într-o zi, Bin se trezește că vrea să își încerce norocul într-un loc mai mare decât Datong. Pleacă fără niciun semn. Peste ceva timp, Qiaoqiao decide să pornească în căutarea lui.
😊 Teo – Scos din context | Stand-up Comedy Show (cu bilet) de la ora 19:00 la Casa de Cultură a Studenților. Un show despre vârtejul din vremurile noastre, despre tatuaje, tradiții, mămăligă și despre conspirațiile din spatele conspirațiilor tale preferate. Poate conține albine și extratereștri.
🎶 Concert de Jazz | Aerial w/ Alexandra Lehmler & Franck Tortiller (intrare gratuită) de la ora 19:00 la Casa Libertății Religioase. Franck Tortiller, fost director al Orchestre National de Jazz, este unul dintre cei mai remarcabili virtuozi ai vibrafonului. Modul său inconfundabil de a interpreta la acest instrument, alături de creativitatea sa, îl transformă într-o figură emblematică a jazzului modern. De cealaltă parte, se află saxofonista de renume internațional Alexandra Lehmler, câștigătoare a numeroase premii, cunoscută pentru stilul său autentic și plin de energie, care captivează profund publicul. Interpretarea sa este pasională, emoțională și directă – fiecare notă ajunge direct la inimă.
Marți, 15 aprilie
🎶 Kids Meet the Orchestra (cu bilet) de la ora 18:00 la Auditorium Maximum. Concert interactiv gândit special pentru copiii cu vârste între 6 și 12 ani, unde muzica devine o adevărată aventură. Evenimentul este structurat în două părți. Ora 18: Copiii vor avea prilejul să înțeleagă cum funcționează instrumentele unei orchestre, să le audă de aproape și să interacționeze cu muzicienii într-un cadru dinamic și educativ. Mai mult, vor putea încerca să cânte la ele, explorând sunetele și bucuria muzicii într-un mod captivant. Ora 19: Concertul se transformă într-o aventură interactivă, unde fiecare notă muzicală spune o poveste. Cei mici vor fi încurajați să participe activ, răspunzând, imitând sunete și simțind ritmul. Pentru un plus de distracție, îi invităm pe micii spectatori să aducă cu ei instrumente de percuție adevărate sau artizanale, realizate cu ușurință chiar de către ei din materiale reciclabile.
📖 Lansare de carte și sesiune de autografe - „Templul umbrelor. Minciuna lui Michelangelo” de la ora 18:00 la Cărturești Platinia. Cu cinci sute de ani în urmă, Cristofor Columb descoperea o lume nouă. În mai puțin de o sută de ani de la expediția lui Columb, 80% din populația Americii de Sud este exterminată, în numele unui Dumnezeu bun și iubitor, făcând din creștinism cea mai criminală religie din istoria umanității.
📖 Club de Lecture || Coin du livre francophone de la ora 18:00 la Bookstory. Pentru a sărbători deschiderea unui coin du livre francophone în Cluj, Institutul Francez Cluj și librăria Bookstory lansează primul lor club de carte în limba franceză! Ia cele mai recente cărți pe care le-ai citit, iubit sau urât, și vino să le prezinți altor pasionați de literatură. Te poți înscrie aici.
🎶 Andrew McCormack – Pian solo (cu bilet) de la ora 19:00 la Jazz Fan Rising. Compozitor și interpret cu o mulțime de proiecte muzicale: de la pian solo, până la scene simfonice, trecând în atmosfera intimă a cluburilor de jazz din Village sau Soho, Andrew este întotdeauna o apariție excepțională. Proiectul prog-jazz al lui Andrew, Graviton, a fost prezentat de Jazz Fan Rising într-un concert Sold Out, iar artistul a revenit în România pentru mai multe festivaluri de jazz la Cluj-Napoca, Baia Mare și Craiova.
🎭 Fierarii (cu bilet) de la ora 19:00 la Casa de Cultură a Studenților. Textul original al dramaturgului Milos Nikolic redă povestea unui fierar neamț care după multă vreme descoperă că fiul e copilul unui român. Horațiu Mălăele adaptează subiectul și fierarul Grigorie este un român care descoperă că fiul este copilul ungurului Peter, acesta află că și fiul său are drept tată pe rusul Ivan, iar Ivan constată că și fiul său aparține lui Grigorie! Această brambureală genetică este consecința războiului pentru că toți bărbații, fierari de meserie, au fost și soldați pe front. Substratul piesei este generos tematic prin sugestii referitoare la consecințele războiului și falsa trâmbițare a naționalismului devenit „doctrină” pentru unele partide europene actuale. Comedia este destoinc scrisă de Mios Nikolic și produce publicului haz de necazul celor trei bărbați de naționalități diferite care constată că fii lor au genetic de fapt, altă naționalitate.
💃🏻 Tango argentinian – Grupa începători experimentați | 6+ luni (pe bază de înscriere) de la ora 19:50 la TangoHUB.
🎥 Conte d'été – CultClassics (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Eroul principal al filmului este Gaspard, un student abia ieșit din adolescență, cu ambiții muzicale și talent de compozitor. Tânăr, frumușel, timid, dar vorbăreț atunci când întâlnește fetele dispuse să-l asculte, trăiește o dilemă: alegerea între trei fete: ambigua și cam absenta sa iubită Lena, strălucitoarea dar pretențioasa Solene și inteligenta prietenă devotată Margot.
Miercuri, 16 aprilie
🎥 Narcisa neagră (cu bilet) de la ora 15:00 la Cinema Victoria. Cinci călugărițe primesc misiunea să transforme un castel de la poalele Himalayei, care adăpostește un fost harem, în școală și dispensar pentru localnici. Dar atmosfera senzuală a locului acționează asupra membrilor micii comunități religioase, stârnind nostalgii îndelung refulate și frustrări sexuale.
🎥 Van Gogh: Poeți și amanți (cu bilet) de la ora 17:30 la Cinema Victoria. La 200 de ani de la deschiderea și la un secol după ce a achiziționat primele lucrări ale lui Van Gogh, National Gallery din Londra găzduiește cea mai mare expoziție Van Gogh organizată vreodată în Marea Britanie. Van Gogh nu este doar unul dintre cei mai iubiți artiști din toate timpurile, ci și, poate, unul dintre cei mai neînțeleși.
🎶 Concert vocal-simfonic de Paște (intrare liberă) de la ora 18:00 la Auditorium Maximum. În program: lucrări corale religioase din repertoriul național și internațional, creații vocal-simfonice compuse de Pergolesi, Mozart, Gounod, Fauré, Mendelssohn, Franck, Mascagni și Haydn.
🎶 Requiem | G. Verdi | Concert vocal simfonic (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Cluj. Requiem-ul a fost compus pentru a onora memoria celui care a fost poetul, dramaturgul și romancierul Alessandro Manzoni (1785-1873), „suflet al literaturii naționale” și care, asemenea compozitorului italian, a militat prin intermediul artei sale pentru unificarea Italiei.
🎶 Concert Alice după Lewis Carroll, de Ada Milea (cu bilet) de la ora 19:00 la Casa de Cultură a Studenților. Ce-ar fi dacă Alice, Pălărierul Nebun, Domnul Omidă, Regina cea severă și multe alte personaje bizare v-ar invita într-o lume unde logica vǎ joacă feste, iar muzica spune povești? Un concert-spectacol plin de magie, umor și aventură, inspirat de celebra poveste a lui Lewis Carroll și transpusă într-o viziune muzicală unică de Ada Milea. Potrivit pentru copii.
🎙️ Alex Odăgeriu la Nepotu’ lui Thoreau de la ora 19:00 la Insomnia. Alex Odăgeriu este absolvent al Facultății de Litere din Iași. A avut lecturi publice în cadrul mai multor evenimente marca Spectre, Comuna 30, Cenaclul Echinox, Cenaclul Matca. În Septembrie 2024 a făcut parte din tabăra de creație pentru poeți tineri Z9 Camp în cadrul Z9 Festival. Speră ca pe viitor să mai poată scrie o poezie.(real).
Pont: Newsletterul No bine, Cluj – cuprinde principalele știri naționale și locale ale săptămânii, comentate cu umor. Este îngrijit de Julius Constantinescu și Emil Moldovan.
Joi, 17 aprilie
🎥 Domnul Aznavour (cu bilet) de la ora 15:00 la Cinema Victoria. Fiul unor refugiați armeni, mic de statură, sărac și cu o voce considerată atipică – mulți credeau că Charles Aznavour nu va reuși niciodată. Dar, prin muncă asiduă, ambiție și o voință de neclintit, a devenit un simbol al muzicii și al culturii franceze. Cu aproape 1.200 de melodii cântate în toată lumea și în numeroase limbi, Aznavour a inspirat generații întregi. Filmul, realizat de Mehdi Idir și Grand Corps Malade, artist multitalentat, explorează drumul său extraordinar, de la copilăria modestă până la ascensiunea spre celebritate, dezvăluind o poveste atemporală despre visuri, sacrificii și succes.
🎥 Brutalistul (cu bilet) de la ora 18:45 la Cinema ARTA. Când arhitectul vizionar László Toth și soția sa Erzsébet fug din Europa postbelică în 1947 pentru a-și reconstrui viețile și a asista la nașterea Americii moderne, existența lor este schimbată pentru totdeauna de un client misterios și bogat.
🎥 Proiecție specială: The Seventh Seal / A șaptea pecete (cu bilet) de la ora 19:30 la Cinema Victoria. Despre film: Cavalerul Antonius Block se întoarce în Suedia după ani de cruciadă, însă nu mai e același om. Deși a luptat pentru credință, acum se îndoiește de existența lui Dumnezeu. Țara pe care o regăsește este copleșită de ciumă și disperare; oamenii se agață de religie în căutarea unui sens sau unei salvări, dar Moartea nu ține cont de rugăciuni. În mijlocul acestei dezolări, Antonius se întâlnește față în față cu Moartea. Totuși, reușește să-i smulgă un răgaz, provocând-o la o partidă de șah.
Bonus: 🗣️ Lunch & Wine by Creators cu Eli Neicuț & Lavinia Nicoară (cu bilet sau abonament) de la ora 13:00 la Bistro Lovegan. Veți vorbi despre: provocări pe care le avem sau le-am găsit în procesele de tranziție – fie că e vorba despre reconversii profesionale sau tranziția angajat-antreprenor (dacă nu ai cu cine vorbi despre asta, e cel mai potrivit mediu), soluții pentru procesele de tranziție – de la cum gestionăm partea financiară la cum găsim oameni alături de care să trecem prin proces mai ușor, resurse pentru cei aflați în procesul de reconversie profesională sau în procesul de tranziție angajat-antreprenor, tips&tricks legate de obținerea unui job nou, interviuri, negocierea salarială sau a beneficiilor când ești într-un proces de reconversie profesională, crearea de conținut și creșterea unei comunități în mediul online, public speaking, comunicarea pe social media, prezentarea în fața camerei și altele.
Și ne oprim aici pentru că în perioada sărbătorilor evenimentele sunt puse pe pauză, deci revenim la ritmul normal după Paște. Până atunci, ia-ți timp pentru odihnă, sens, tihnă, reîncărcarea bateriilor și oameni faini alături.
Totuși, dacă știi că au loc și alte evenimente săptămâna viitoare, te rog să lași un comentariu la finalul acestui newsletter ca să afle despre ele și cei care ajung pe aici.
La ce am mai lucrat
✍🏻 De vorbă cu Cosânzenele: Nu e vorba doar despre ce punem în farfurie, ci și despre cum facem oamenii să se simtă.
Dacă vrei să citești ceva fain și de suflet, am publicat recent un interviu cu Cosânzenele (Gătesc). Iar dacă nu le urmărești deja, sunt aproape sigură că o vei face după ce parcurgi interviul și vezi ce minunății ies din mâinile lor.
🎨 Coolturalist #14.
Am publicat o ediție proaspătă de Coolturalist, știi tu, newsletterul bilunar plin cu noutăți din artă și cultură și recomandări interesante de ce să mai citești, asculți, vezi. Citește-o aici.
Să ne citim cu bine! 🌞