CooltCluj #8 – Evenimente culturale
Săptămâna 16-22 septembrie 2024 | Ghidul evenimentelor culturale din Cluj
Salut! Vin cu vești: la invitația Andreei Chiuaru, voi avea o rubrică în newsletterul Creators.comm în care recomand, o dată pe lună, trei evenimente culturale clujene. Săptămâna trecută a apărut pentru prima dată rubrica asta – numită Creatori în timpul liber powered by CooltCluj – în lumea mare și vreau să vă spun că mă bucur nespus de felul în care se conturează viitorul pentru CooltCluj.
Până una alta, uite câte evenimente – unul și unul – avem în oraș săptămâna viitoare. Odată cu toamna și frunzele care se aștern pe alei, Clujul se umple de spectacole, expoziții, proiecții și câte și mai câte. 🤩
Luni, 16 septembrie
🎥 Kinds of Kindness (cu bilet) de la ora 19:40 la Cinema Florin Piersic. Un bărbat încearcă să-și recapete controlul asupra propriei vieți. Un polițist este alarmat de faptul că soția sa, care dispăruse pe mare, s-a întors și acum pare o cu totul altă persoană. O femeie este hotărâtă să dea de urma unei persoane cu o abilitate specială în stare să devină un extraordinar lider spiritual. Ce se va întâmpla când aceste personaje interacționează? (a fost interesant să văd nebunia asta de film, să înțeleg metaforele și semnificațiile din spatele absurdului. E un film care vorbește despre multe lucruri)
🎭 Prieteni la cuțite (cu bilet) de la ora 19:00 la Casa de Cultură a Studenților. Pe de o parte, celebra psihanalistă Phyllis descoperă că soțul ei Sam, avocatul vedetelor, nu numai că divorțează de ea, dar a înșelat-o cu aproape fiecare femeie pe care o cunoaște - inclusiv cu pacienții ei, cea mai bună prietenă și vecină cu un singur picior din apartamentul de mai jos. Între timp, prietenii lor, Carol și Howard, sunt învăluiți în propria lor traumă emoțională. Carol crede că Sam o părăsește pe Phyllis pentru ea, iar Howard are un atac maniaco-depresiv provocat de plasarea tatălui său în vârstă într-o casă de seniori de mâna a doua și gândul că soția să nu-l mai iubește cu adevărat.
Marți, 17 septembrie
🎭 Frumoasa din pădurea adormită (cu bilet) de la ora 17:00 la Teatrul de Păpuși „Puck”. Spectacolul „Frumoasa din pădurea adormită”, după Charles Perrault, în viziunea regizorală a lui Gabriel Apostol, aduce în atenția spectatorilor de toate vârstele o feerie, un basm îndrăgit al literaturii clasice universale, o poveste despre bine și rău, despre destin, prietenie și iubire.
🖼️ Vernisajul dedicat expoziției „Between Acts”, semnată de artista Oana Năstăsache (eveniment gratuit) de la ora 18:00 la Meron Gallery (Horea 5). „Between Acts” este scena unui dialog vizual, în care Oana Nastăsăche nu impune o poveste clară, ci oferă doar elementele esențiale — geometrii precise, contraste puternice — lăsând loc fiecărui vizitator să-și construiască propria înțelegere. Acest proces de „rezumare” a ideilor complexe prin simplitate creează o dinamică puternică, invitând privitorii să devină parte din povestea lucrării, să reflecteze asupra urmelor lăsate de om în lume, și să descopere multiple straturi de semnificație în fiecare act creativ.
💃🏻 Curs de salsa și bachata pentru adulți începători (cu plată) de la ora 18:00 la BAILArte Dance School (str. București 77).
🎭 Orizontul evenimentelor // în cadrul programului Noi și orașul (cu bilet) de la ora 20:00 la Reactor de creație și experiment. Într-un viitor apropiat închipuit, marcat de accelerarea ireversibilă a crizelor globale, o reformă culturală lentă și neoficială transformă mai multe teatre în laboratoare de cercetare hibridă. Acțiunea spectacolului are loc câţiva ani mai târziu, într-unul din aceste spații convertite, când foştii performeri se întâlnesc cu efectele neașteptate ale propriei munci. Este incert dacă în perimetrul definit al spaţiului tocmai se instalează încă o criză şi de ce fel de răspuns are nevoie.
🎥 Avanpremieră: Dincolo de granițe / Crossing (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Victoria. Sinopsis: Lia a fost profesoară, dar acum a ieşit la pensie. Îşi promite că va face tot ce-i stă în puteri pentru a da de urma nepoatei sale, Tekla, de care nu mai ştie nimic. În căutarea ei, Lia ajunge la Istanbul, un loc unde totul i se pare posibil. Aici dă peste Evrim, un avocat ce luptă pentru drepturile comunităţii trans, iar Tekla pare mai aproape ca niciodată.
🎥 Jules et Jim [CultClassics] (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema Arta. Capodopera lui Truffaut este o poveste captivantă despre dragoste și prietenie. O meditație asupra libertății, loialității și forței dragostei, filmul este îndrăzneț și energizant, fermecător și jucăuș, captivant și emoționant. Plasat înainte, în timpul și după Primul Război Mondial, filmul urmărește un tragic triunghi amoros în care sunt implicați boemul francez Jim (Henri Serre), timidul său prieten austriac Jules (Oskar Werner) și prietena și ulterior soția lui Jules, Catherine (Jeanne Moreau).
🎭 Ce avem noi aici (cu bilet) de la ora 20:00 la Casa de Cultură a Studenților. Se ia o mamă foarte posesivă de băiat (Carmen Tănase), se adaugă băiatul timid, ascultător, dar cu mici derapaje (Marius Manole), se presară niște anunțuri matrimoniale, se picură niște femeie superbă, singură și disperată (Maria Obretin) și ai deja o comedie care dezarmează și pe cel mai ursuz spectator.
Miercuri, 18 septembrie
🎥 Proiecție unică: Little Miss Sunshine / Fiecare se crede normal | Cinema Together (cu bilet) de la ora 18:00 la Cinema Victoria. O fetiță în vârstă de 7 ani are o singură dorință: să câștige concursul de frumusețe Little Miss Sunshine. Însoțită de familia ei disfuncțională, ea pornește într-o calatorie plină de aventuri spre California.
🎶 Live Music - Harp Evening with Anca Jilovan (cu rezervare) de la ora 18:00 la Samsara.
😊 Stand-up Comedy Maraton de la ora 20:00 la Atelier Cafe (cu bilet). Vor urca pe scena Traian Dobra, Sasa Ciobanu, George Mesaros, Cristi Giurgiu, Claudiu Toderici si Paul Socol.
Bonus: 🗣️ Creators.talks S02E01: Storytelling & Public Speaking Decoded (pcu înscriere) de la ora 18:00 la Cloudflight Cluj. Se iau la disecat secretele artei de a vorbi în public și artei de a spune povești alături de doi speakeri gata să-ți împărtășească din experiența lor: Maria Nistor - Storyteller, Communicator, Co-fondator Popotam Production - Video Agency și Iulia Moldovan - creator de „voci cu impact”, adică trainer și coach de public speaking.
Joi, 19 septembrie
🎭 femei și Femei // spectacol lectură (cu bilet) de la ora 19:00 la REACTOR de creație și experiment. Se ia o frumoasă fată dintr-o familie bogată crescută fără iubire de sora bunicii ei, o femme fatale. Se scoate din relația ei de șapte ani cu fiul unor prieteni de familie la fel de bogați. El își găsește rapid pe alta. Ce face fata? O dramedie despre misoginie internalizată, elitism, răsfăț și singurătate.
🎶 Foc & Folk - concert la foc de tabără - cu Zmeul Liric (eveniment gratuit) de la ora 19:00 la Colina Camping.
🎭 Curs de actorie și improvizație teatrală (cu plată) de la ora 19:30 la Urania (str. Horea 4). Afli primele noțiuni despre teatru și despre comunicare, emoții controlate, încredere în sine prin jocuri teatrale, exerciții de concentrare, de încălzire corporală si vocală, situații scenice improvizate. Finalul cursului va fi marcat de un spectacol în care fiecare participant va interpreta un rol.
🎥 Dincolo de granițe [Avanpremieră] (cu bilet) de la ora 20:00 la Cinema ARTA. Filmul a deschis secțiunea cea mai populară a Festivalului de film de la Berlin de anul acesta - Panorama, și este o poveste emoționantă și plină de umanitate, care are loc pe străzile Istanbului din zilele noastre.
Vineri, 20 septembrie
🥙 PICNIC | great music & delicious street food (eveniment gratuit) de la ora 12:00 în Iulius Parc în perioada 20-22 septembrie.
🎶 30 de ani Centrul Cultural German Cluj (eveniment gratuit) de la ora 17:00. Sărbătoarea începe cu lansarea unei colecții de fanzine realizate de ilustratori de la Comics Club Cluj, urmată de un concert acompaniat de desen live, care va îmbina sunetul și arta vizuală într-un mod unic. Seara se va încheia cu un video-mapping pe fațada clădirii care ne găzduiește de 30 de ani și un silent party ce va oferi o experiență memorabilă.
🎶 Concert :: Classics with XYZ Gen. (cu bilet) de la ora 18:00 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Violoniștii Wonji Kim-Ozim și Ziyu He vin la Cluj-Napoca pentru a concerta împreună cu violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu.
🎭 Slujitorii frumuseții (cu bilet) de la ora 19:00 la Teatrul Național. Ce înseamnă înțelepciunea, atunci când ai de luat decizii grele pentru tine și pentru semenii tăi? Care este drumul pe care trebuie să-l parcurgem pentru a ajunge la răspunsuri și pentru ce ne consumăm energia vitală? Dialogul cu noi înșine și cu divinitatea poate avea deschideri nebănuite pentru fiecare dintre noi.
🎶 Concert vocal-simfonic - dirijor Cristian Mandeal (cu bilet) de la ora 19:00 la Auditorium Maximum.
🎭 404: noise // în cadrul programului Noi și orașul (cu bilet) de la ora 20:00 la NON Centru de Arte Performative. 404: noise este un performance la limita dintre spectacol și destabilizare în spațiu expozițional.Publicul intră în galerie și e invitat să interacționeze cu mediul. cu obiectul. cu imaginea. cu percepția sa asupra acestora. cu reacția sa la ceea ce vede sau a venit pregătit să i se ofere. cu realitatea. Totul este o minciună. 404: noise este un performance despre stimulii din jur și despre cum realitatea e deja acolo.
😊 Stand-up Comedy cu Ioana Luiza, Virgil Ciulin, John și Edi Rădoiu | Câțiva oameni (cu bilet) de la ora 20:30 la Flying Circus.
🎶 Discoteca `90 2024 (cu bilet) de la ora 19:00 la BT Arena.
Sâmbătă, 21 septembrie
🎥 Proiecție unică: Robot Dreams / Visuri de robot | Cinema Together (cu bilet) de la ora 10:00 la Cinema Victoria. Bazat pe popularul roman grafic al scriitoarei americane Sara Varon, Robot Dreams prezintă aventurile și ghinioanele lui Dog și Robot, doi prieteni care trăiesc New York-ul anilor '80. Filmul va fi urmat de la ora 12:00 de un atelier pentru copii, în foaierul cinematografului.
🎭 Albă ca Zăpada și Mama Vitregă - teatru pentru copii (cu bilet) de la ora 11:00 la Cinema Dacia. Știm cu toții povestea „Albă ca zăpada și cei 7 pitici”. Cum gelozia și invidia mamei vitrege au dus la o serie de întâmplări mai puțin plăcute pentru tânăra fată. Însă cum ar fi dacă planurile mamei vitrege nu s-ar mai realiza?
🕺🏻 Trance Dance Ritual (cu rezervare și contribuție) de la ora 11:00 la NON Centru de Arte Performative. Dansul de transă este o practică străveche, folosită de șamani și popoare indigene din întreaga lume pentru a accesa stări extinse de conștiință, pentru autocunoaștere și vindecare. În esență, ritualul Trance Dance este o călătorie în universul nostru interior, care îmbină elemente precum: setarea unei intenții, tehnici de respirație, mișcarea liberă și intuitivă a corpului pe ritmuri energice de tobe și muzică tribală, acoperirea ochilor cu ajutorul unei bandane/eșarfe: deprivarea vizuală ne invită să ne îndreptăm atenția spre interior și să trezim toate celelalte simțuri.
🎶 AI Art Exhibition: Multiverse - Entering the Void (cu bilet) de la ora 15:00 la Căminul Subcultural.
🎭 Dezvoltatorii // în cadrul programului Noi și orașul // teatru audio (cu bilet) de la ora 19:00 la Casa Tranzit. O zi plină de întâlniri extraordinare din viața unui dezvoltator imobiliar local și a șoferului său. O călătorie prin Clujul în plină dezvoltare, atât pe orizontală, cât și pe verticală. O poveste pur ficțională sau poate una pe care o știm deja prea bine. „Dezvoltatorii” este un experiment auditiv de punere în prim-plan, prin mijloacele artistice teatrale și sonore, a unui univers crucial pentru Clujul de azi: lumea dezvoltatorilor imobiliari.
🎶 Discoteca `80 2024 (cu bilet) de la ora 19:00 la BT Arena.
Duminică, 22 septembrie
🎥 Floarea soarelui în picturile lui Van Gogh [MatineuARTA] (cu bilet) de la ora 11:00 la Cinema ARTA. De ce a ales Van Gogh floarea soarelui exotică cu tulpina lungă și coroana aurie? Când a ajuns floarea însăși în Europa și cum au reacționat alți artiști la ea? Ce încerca să transmită Van Gogh prin lucrările sale și cum diferă de la o versiune la alta?
🎶 NABUCCO | Giuseppe Verdi (cu bilet) de la ora 18:30 la Opera Națională Română. Subiectul urmărește, pe parcursul celor patru acte, evoluția condiției poporului evreu – de la cea de oprimare la cea de libertate – dar și a atitudinii regelui Nabucodonosor – întâi de aroganță, apoi de umilință – în fața puterii divine. Viziunea regizorală a Inei Hudea respectă concepția dramaturgică originală, în timp ce scenografia Lilianei Moraru prezintă componenta spațială a acesteia într-un context modern, contemporan.
Știi că au loc și alte evenimente culturale în săptămâna care urmează? Scrie-mi în comentarii. 😊
Îți mulțumesc că ești printre oamenii care, prin faptul că citesc și dau mai departe newsletterul, susțin acest proiect. Nu uita că e și un prilej de dialog – așa că dacă vrei să faci o sugestie sau vrei să-mi spui cum ți se pare acest newsletter, nu mai sta pe gânduri.
📣 Planul e să trimit prima ediție de Coolturalist peste două săptămâni. Între timp, am ajuns la 326 de abonați. Dacă vrei să primești noutăți din artă și cultură, interviuri cu artiști, profesioniști din diverse domenii, oameni autentici și mici antreprenori și recomandări de ce să mai citești, vezi sau asculți, te poți abona aici.
Toamnă cu soare! 🍂